Pereiti į pagrindinį turinį

„Namučių“ kvartalo plėtra: kodėl į būstus Kauno pašonėje atkreipti dėmesį turėtų jaunos šeimos

2024-09-10 04:30 diena.lt inf.

Kauno rajono Jonučių II kaime kylančiame naujame daugiabučių kvartale „Namučiai“ pradedamas antrasis etapas. Ekspertai sako, kad būstai šiame, populiarumo tarp pirkėjų jau sulaukusiame projekte, ypač turėtų sudominti jaunas šeimas. Jos čia ras ne tik patrauklias kainas, išpuoselėtą infrastruktūrą, nedidelį atstumą iki Kauno centro, bet ir turės galimybę pasinaudoti valstybės parama būstui regionuose įsigyti.

„Nuo pat pradžių neabejojome šio projekto sėkme, o šie lūkesčiai pasitvirtino su kaupu. Didžioji dalis butų, įrengtų šešiuose pirmojo etapo daugiabučiuose, jau parduoti arba rezervuoti. Antrojo etapo metu pasiūlysime dar 234 butus A+ energetinės klasės namuose“, – sakė „Namučių“ projekto vadovas Tadas Galminas.

Pasak jo, naujakurius į Jonučių II kaimą traukia prieinamos kainos, galimybė rinktis būstus tiek su pilna, tiek su daline apdaila, erdvios aikštelės su elektromobilių įkrovimo stotelėms reikalinga infrastruktūra, jaukūs kiemeliai ir balkonai, sutvarkyta aplinka. Daug privalumų suteikia ir pernai „Namučiuose“ įrengtas parkas, kuris jau tapo gyventojų traukos vieta. O Kauno miesto centras iš Jonučių pasiekiamas per keliolika minučių.

Šis kvartalas ypač išpopuliarėjo tarp jaunų šeimų. Ne tik dėl patrauklių kainų, bet ir dėl galimybės vaikus auginti gamtos apsuptyje, kartu neprarandant miesto teikiamų privalumų (...)

 

„Namučių“ kvartale siūlomi įvairūs būstai, kurių plotas prasideda nuo 37 kv. metrų, o kaina – nuo mažiau kaip 70 tūkst. eurų.

„Šis kvartalas ypač išpopuliarėjo tarp jaunų šeimų. Ne tik dėl patrauklių kainų, bet ir dėl galimybės vaikus auginti gamtos apsuptyje, kartu neprarandant miesto teikiamų privalumų, nes Kaunas visai šalia. Neabejojame, kad ir antrojo etapo būstai sulauks daug šeimų dėmesio, o kvartale jau įrengtas parkas ir žaidimų aikštelės dar garsiau skambės nuo vaikų juoko“, – teigė T. Galminas.

Be to, jis pažymi, kad „Namučiuose“ besikuriančios jaunos šeimos gali pasinaudoti programa, remiančia būstų regionuose įsigijimą, kadangi butai šiame kvartale atitinka valstybės nustatytus vietovės ir maksimalios kainos kriterijus.

Partnerio nuotr.

Parama gali siekti net trečdalį paskolos

„Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius skaičiuoja, kad valstybės nustatytus reikalavimus perkančios jaunos šeimos gali išties nemažai sutaupyti, o suma priklauso nuo šeimoje augančių vaikų skaičiaus. Vaikų neauginančioms jaunoms šeimoms siūloma 15 proc. būsto paskolos subsidija, auginančioms 1 vaiką – 20 proc., 2 vaikus – 25 proc., 3 ir daugiau vaikų – 30 procentų.

Tiesa, parama norinčios pasinaudoti šeimos ir jų išsirinkti būstai turi atitikti tam tikrus kriterijus. Ši lengvata taikoma tik jaunoms šeimoms, o jomis yra laikomi sutuoktiniai, kurie yra iki 36 metų (ne imtinai), arba šeima, kurioje motina, tėvas arba globėjas (rūpintojas) vienas augina vaiką (-us) ir taip pat yra iki 36 metų amžiaus. Kai šeimoje, gavusioje finansinę paskatą, gimsta trečias arba daugiau vaikų, dėl papildomos subsidijos jie gali kreiptis iki 40 metų (įskaitytinai).

3 ir daugiau vaikų auginančios jaunos šeimos gali sutaupyti net beveik trečdalį būsto įsigijimo kainos. Tai yra labai rimta paskata, tikrai skatinanti pagalvoti apie būsto pirkimą regione.

 

Valstybės subsidijos jaunoms šeimoms skiriamos, kai šios perka ne didžiuosiuose miestuose, o regionuose esančius būstus, kuriems įsigyti suteikiama paskolos suma neviršija 87 tūkst. eurų.

„Tad viską susumavus, 3 ir daugiau vaikų auginančios jaunos šeimos gali sutaupyti net beveik trečdalį būsto įsigijimo kainos. Tai yra labai rimta paskata, tikrai skatinanti pagalvoti apie būsto pirkimą regione“, – sakė E. Jurevičius.

Tiesa, jis pažymi, kad subsidija galima pasinaudoti ir perkant brangesnį būstą, tik tuomet žmonės turi du pasirinkimus: 87 tūkst. viršijančią sumą gali apmokėti savo lėšomis arba, jeigu leidžia jų finansinės galimybės, bankas gali suteikti papildomą būsto paskolos dalį pirkimo kainai finansuoti. Tuomet reikia turėti papildomą pradinį įnašą – bent 15 proc. nuo NT kainos, viršijančios suteikiamą subsidijuojamą būsto paskolos sumą.

Pasak „Luminor“ banko eksperto, regione susiradus kriterijus atitinkantį būstą arba sklypą, reikėtų pateikti turto deklaraciją, kurioje atsispindėtų, jog į subsidiją pretenduojantys asmenys neturi savo vardu registruoto būsto ir tada užpildyti prašymą SPIS sistemoje arba tiesiogiai savivaldybėje.

„Savivaldybė tuomet per 10 darbo dienų suformuos pažymą subsidijai gauti, jeigu tam yra lėšų ir jei šeima atitinka kriterijus. Pažyma yra aktyvuojama SPIS sistemoje – tai padaro pirma kredito įstaiga, gavusi paraišką. Kitos įstaigos mato faktą, kad pažyma jau aktyvuota. Bet reikia atsiminti, kad tai neapriboja kliento pasirinkimo tarp būsto paskolas teikiančių bankų – jie gali rinktis tą banką, kuris pasiūlė geriausias finansavimo sąlygas, nepriklausomai nuo to, kuris bankas atliko aktyvaciją“, – teigė E. Jurevičius.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų