Quantcast

VMU sako, kad pertvarka bus naudinga, bet kai kurie Seimo nariai bijo privačių akcininkų

Seimo opozicijoje dirbančių socialdemokratų atstovui Kęstučiui Vilkauskui prognozuojant, kad Valstybinių miškų urėdiją (VMU) šių metų pabaigoje pertvarkius į akcinę bendrovę joje gali atsirasti privačių akcininkų, susijusių su medienos verslu, urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė akcentuoja, kad miškai liks valstybės nuosavybė.

„Staiga gali atsirasti papildomi akcininkai – su medienos verslu susijusios įmonės ar asmenys“, – antradienį spaudos konferencijoje Seime teigė parlamentaras.

„Kas gali paneigti, kad motyvuojant, kad taip bus efektyviau ir geriau tvarkomi Lietuvos miškai, kontrolinis akcijų paketas gali atsidurti ne valstybės rankose“, – K. Vitkauskas.

Tuo metu V. Kaubrė sako, kad pertvarka bus naudinga.

„Miškai išliks konstitucinė valstybės nuosavybė, o bendrovė juos valdys patikėjimo teise, kaip valdo ir dabar, miškai nebus investuojami į bendrovės įstatinį kapitalą“, – antradienį žiniasklaidai išplatintame komentare sakė V. Kaubrė.

Pasak jo, planuojamas įstaigos pertvarkymas padės užtikrinti paprastesnį įmonės administravimą, efektyvų turto valdymą, plėtros galimybes, dar geresnį rizikų valdymą, taip pat užsitikrinti patrauklesnes skolinimosi sąlygas, garantuojant stabilią grąžą akcijų savininkui – valstybei.

Neįsiklausoma į visuomenės nuomonę, dėl permainų nėra diskutuojama.

„Vertę pajus ir darbuotojai, nes atsiras platesnės galimybės pritraukti ir išlaikyti reikalingas kompetencijas sudarant konkurencingesnes darbo sąlygas ir taikant lankstesnę motyvavimo sistemą“, – tvirtina V. Kaubrė.

K. Vilkauskas sako, kad VMU statuso keitimui priešinasi ir visuomenė, ir miškininkų bendruomenė.

„Neįsiklausoma į visuomenės nuomonę, dėl permainų nėra diskutuojama“, – teigė jis.

Lietuvos miškininkų sąjungos bei Privačių miškų savininkų asociacijos valdybų narys Aidas Pivoriūnas įsitikinęs, kad akcinės bendrovės dėmesys bus nukreiptas į grąžos generavimą, o ne į aplinkosaugą.

Pasak jo, Latvijos miškų valdymo pavyzdys rodo, kad subalansuoti šias dvi sritis sekasi ypatingai sunkiai.

„Jeigu pas mus akcinė bendrovė miškų srityje ir atsiras, aukosime aplinkosaugą, išnaudosime per daug gamtą“, – aiškino jis, pateikdamas Suomijos atvejį, kai miškais rūpinasi specialaus statuso įmonė.  

VMU grynasis pelnas, neaudituotais duomenimis, pernai, palyginti su 2022 metais, mažėjo 38,7 proc. iki 66,2 mln. eurų, pajamos – 10 proc. iki 288,6 mln. eurų

VMU įkurta 2018 metais, pertvarkius valstybinių miškų ūkį ir apjungus 42 urėdijas bei Valstybinį miškotvarkos institutą.

Metų pabaigoje planuojamas VMU teisinio statuso iš valstybės įmonės į akcinę bendrovę keitimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Košmaras

Košmaras portretas
Lietuvoje vyksta didžiuliai kirtimai. Jus pažiurekit kiek apvalios medienos išplugdoma laivaias. Kaip iš kokios trečios pasaulio šalies. Baisu

Puikus

Puikus portretas
Sprendimas

šalin

šalin portretas
rankas nuo miškų
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių