Pereiti į pagrindinį turinį

"Formulės-1" finalas: įtampa sprogo paskutiniame posūkyje

2008-11-05 09:00
"Formulės-1" finalas: įtampa sprogo paskutiniame posūkyje
"Formulės-1" finalas: įtampa sprogo paskutiniame posūkyje / AFP nuotr. Dievas: tapęs jauniausiu visų laikų F-1 čempionu L.Hamiltonas nusipelnė išskirtinės pagarbos.

Sekmadienį Brazilijos "Grand Prix" atspindėjo visą šių metų "Formulės-1" sezoną – įtampa ir netikėtumai lydėjo nuo starto iki finišo, o čempionas paaiškėjo tik paskutiniame posūkyje. Jei visos varžybos vyktų pagal tokį scenarijų, ateityje prieš F-1 transliacijas televizorių ekranuose privalėtų pasirodyti užrašas: "Turintiems silpnų nervų žiūrovams patariame išgerti raminamųjų..." Tai bent jau padėtų išsaugoti sveikus kėdžių atlošus.

Svarbiausia 2008-ųjų dvikova

Prieš finalinį sezono etapą "Grand Prix" pasaulio dėmesys buvo sutelktas į Lewisą Hamiltoną ("McLaren") ir Felipe Massą ("Ferrari") – pagrindinius pretendentus į čempiono titulą. Anglo padėtis iš pirmo žvilgsnio atrodė palankesnė – šis turėjo šešių taškų persvarą prieš brazilą. Tačiau praėjusių metų pavyzdys parodė, kad iš anksto čempiono karūnuoti neverta: L.Hamiltonas pralaimėjo lemiamą mūšį Kimi Räikkönenui, nors paskutiniame etape turėjo septynių taškų persvarą.  O F.Massa dėl čempiono titulo kovėsi pirmą kartą, jam papildomos motyvacijos davė namų sienos – lenktynės vyko tėvynėje, "Interlagos" tribūnose lenktynininką palaikė tūkstančiai gerbėjų.

Prieš startą buvo skaičiuojama kokiais atvejais  brazilas ar anglas galėtų laimėti. Pagrindinis scenarijus: F.Massai reikėjo pergalės, L.Hamiltonui – pasiekti finišą esant ne žemesnėje pozicijoje kaip penktoje.

Pirmame dvikovos etape – kvalifikacinėse varžybose – nugalėjo F.Massa. L.Hamiltonas liko ketvirtas – jį aplenkė K.Räikkönenas ("Ferrari") ir Jarno Trulli ("Toyota").

Inrigos lemiamoje dvikovoje dar suteikė lietus, prapliupęs ir nustojęs prieš lenktynių pradžią. Dėl to startas buvo atidėtas 10 minučių. Lietus trasą palaistė nevienodai – kai kur ji buvo sausa, kai kur, pavyzdžiui, pirmame, pavojingiausiame, posūkyje – šlapia. Visos komandos pasirinko vadinamąsias tarpines padangas, kurias, įveikus mažiau nei dešimt ratų, teko keisti į sausai dangai skirtą apavą. Pirmasis tai padarė Giancarlo Fisichella ("Force India").

Lenktynėse Brazilijoje "McLaren" ir "Ferrari" strategų sprendimai ir reakcija į pasikeitusią situaciją beveik sutapo, taigi kova dėl čempiono titulo didžiąja dalimi priklausė nuo lenktynininkų. Jie darė ką galėjo: F.Massa pirmavo, L.Hamiltonas laikėsi ketvirtoje penktoje vietoje. Šį kartą jaunasis britas buvo itin atsargus, o ir F.Massa stengėsi nerizikuoti, tačiau važiavo ryžtingiau už varžovą.

Uraganas vardu Vettelis

Kai atrodė, kad lenktynių baigtis jau aiški, vėl prapliupo intrigos suteikęs lietus. 63-iame rate dauguma strategų, regis, prisiminė Belgijos etapą – lenktynininkai, taip pat ir pretendentai į čempionus, masiškai suko į techninės pagalbos zoną lietaus padangų. To nepadarė "Toyotos" pilotai J.Trulli ir Timo Glockas – komanda nutarė, kad keisdamiesi padangas jie daugiau praloš nei išloš. Dėl to septintas važiavęs T.Glockas pakilo į ketvirtą vietą. O L.Hamiltonas jautėsi gana saugus važiuodamas penktas. Tačiau jį aplenkė puikiai važiavęs Sebastianas Vettelis ("Toro Rosso").

Dar prieš startą vokietis teigė, jog nesikiš į kovą dėl čempiono titulo ir stengsis būti visavertis varžovas tiek F.Massai, tiek L.Hamiltonui. Akivaizdžiai lenktynėmis mėgavęsis S.Vettelis ilgai persekiojo brazilą, tačiau dėl kitokios sustojimo techninės pagalbos zonoje strategijos buvo priverstas šią kovą baigti. Tada vokiečio taikiklyje pasirodė L.Hamiltonas, kuris vėliau guodėsi prastu lietaus padangų sukibimu...

Tuo pasinaudojęs S.Vettelis be jokių skrupulų aplenkė britą ir nustūmė jį į šeštą vietą.
Iki finišo buvo likę vos trys ratai – anglo ir visos "McLaren" ekipos širdys nusirito į kulnus, nes atrodė, kad čempiono titulas vėl nuplaukė. O "Ferrari" stovyklą ir visą stadioną apėmė euforija. L.Hamiltonas lėkė kiek galėjo, tačiau pastangos pavyti greičiau važiavusį S.Vettelį buvo bergždžios.

Čempionas 30 sekundžių

Vėliau buvo kaip sulėtintuose kino juostos kadruose: F.Massa finišuoja pirmas, jo stovykla jau kelia rankas į viršų švęsdami pergalę ir čempiono titulą. Tačiau po maždaug 30 sekundžių į paskutinį posūkį atlekia S.Vettelis ir L.Hamiltonas. Jie aplenkia lietaus padangų neturintį ir šlapioje trasoje beviltiškai slidinėjantį T.Glocką! Britas finišuoja penktas, prasideda "McLaren" triumfo šokis.

"Tai buvo dramatiškiausios mano gyvenime lenktynės. Neįmanoma apsakyti jausmų. Per radijo ryšį šaukiau komandai: ar titulas mano? ar titulas mano? Kol po finišo sukdamas į pirmą posūkį išgirdau patvirtinimą ir patyriau ekstazę", – dalijosi įspūdžiais visų laikų jauniausiu F-1 čempionu tapęs 23 metų britas.

F.Massa ant garbės pakylos bandė suvaldyti nuoskaudos ašaras. Jis padarė viską, ką galėjo, tačiau to nepakako. Brazilas gali guostis tuo, kad "Ferrari" nugalėjo komandinėje įskaitoje.

Matyti, kad "Formulėje-1" įsigali nauja tradicija: pastaruosius dvejus metus čempionai paaiškėja per paskutinį "Grand Prix" ir juos skiria tik vienas taškas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų