Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviškos draudimo kainų sūpuoklės

2009-04-29 09:00
Lietuviškos draudimo kainų sūpuoklės
Lietuviškos draudimo kainų sūpuoklės / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Kad ir ką apie patikimumą, patirtį, garantijas ir panašius dalykus kalbėtų draudikai, didžiajai daliai automobilininkų svarbiausias pasirinkimo kriterijus yra kaina.

Kadangi šios priklauso nuo daugybės veiksnių, apibendrintai galima pasakyti tik tiek, kad šiais metais tiek kasko (savanoriško transporto priemonių draudimo), tiek privalomojo civilinės atsakomybės draudimo tarifai sumenko.

Vardydami priežastis, kurios turi įtakos draudimo kainai, šios srities specialistai atkreipė dėmesį, jog kasko pigimą lėmė pernai pastebimai sumažėjęs avaringumas ir mašinų vagysčių skaičius. Dėl to kai kuriose draudimo bendrovėse kasko kainos krito kone per pusę.

Civilinės atsakomybės draudimo kainos keitėsi ne taip drastiškai, tačiau taip pat sumažėjo beveik visose devyniose šias paslaugas teikiančiose bendrovėse. Kai kur tą patį automobilį tas pats vairuotojas gali apsidrausti net 100 litų pigiau nei pernai.

Tačiau tvirtinti, kad žemiausios kainų politikos laikosi viena kuri nors bendrovė, negalima. Atsižvelgiant į registracijos vietą, mašinos variklio darbinį tūrį ir galingumą, automobilio naudojimo pobūdį, vairuotojo amžių ir vairavimo stažą, drausmingumo kategorijos ir lojalumo tam pačiam draudikui kaina gali skirtis dvigubai ar netgi daugiau.

Pavyzdžiui, draudimo brokerio pasiteiravus, kiek kainuotų civilinės atsakomybės draudimas Vilniuje gyvenančiam 39 metų automobilio "Subaru Outback" savininkui, pasirodė, kad "IF draudimui" reikėtų sumokėti (sutartį sudarant pirmą kartą) 612 litų, "Lietuvos draudimui" – 493 litus, "Seesam Lietuva" – 473 litus, "Industrijos garantui" – 470 litų, "PZU Lietuva" – 451 litą, o "Ergo Lietuva" – 567 litus.

O tokio pat ratuočio ir drausmingiausios kategorijos vairuotojui apsidrausti Klaipėdoje kainuotų gerokai pigiau: "Lietuvos draudimas" sutiktų polisą išduoti už 309 litus, "IF draudimas" – už 320 litų, "Seesam Lietuva" – už 266 litus, "PZU Lietuva" – už 239 litus, o "Industrijos garantas" – už 219 litų.

Pasinaudojus draudimo brokerių įmonės IIZI interneto puslapyje esančia skaičiuokle paaiškėjo, kad minėtą automobilį geriausia draustis naudojantis "Gjensidige Baltic" paslaugomis. Vilniuje toks malonumas kainuotų 252 litus, Kaune ir Klaipėdoje – 202 litus, o, tarkime, Kėdainiuose – 168 litus. "BTA Draudime" nurodyta kaina – 312 litų, tačiau draudžiantis internetu – 281 litas.

Kitas redakciją konsultavęs draudimo brokeris rekomendavo sudarant draudimo sutartį pasidomėti visų bendrovių pasiūlymais ir specialiomis akcijomis.

"Pasitaiko kiek gluminančių atvejų, kai naujiems klientams siūlomos geresnės sąlygos nei keletą metų be incidentų važinėjantiems ir tai pačiai draudimo bendrovei lojaliems klientams. Žinau neseną istoriją, kai su viena rinkos lydere draudėjas nutraukė sutartį, o po dviejų dienų apsidraudė tarsi naujokas ir sutaupė bene 70 litų", – pripažino bendrovės RDD pardavimo direktorius Laimonas Orvydas.


Privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo kainos

Kolegos iš žurnalo "Autobild Lietuva" taip pat surengė eksperimentą ir visoms devynioms privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo paslaugas teikiančioms įmonėms išsiuntė oficialų prašymą suskaičiuoti, kiek kainuotų jų paslaugos dešimtyje didžiausių miestų. Draudžiamas automobilis – "Toyota Avensis", turintis 1,9 l darbinio tūrio, 129 AG pajėgumo variklį. Vairuotojas – 32 metų vyras, turintis 9 metų stažą. Brangiausio ir pigiausio draudikų pateikto pasiūlymo kaina skyrėsi 189 litais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų