Pereiti į pagrindinį turinį

Naktinė ralio "Aukštaitija 2009" intriga

2009-08-19 23:59
Technika: tokios šviesos „patrankos“ kainuoja apie 5 tūkst. litų.
Technika: tokios šviesos „patrankos“ kainuoja apie 5 tūkst. litų. / Gintaro Mačiulio nuotr.

Lietuvos automobilių ralio čempionatas artėja link finišo tiesės. Šį penktadienį, rugpjūčio 21 d., vyks tradicinis ralis "Aukštaitija 2009", kurį rengia automobilių sporto klubas "Ajags", padedamas Ignalinos, Zarasų ir Visagino rajonų savivaldybių.

Tai bus ketvirtas atviro Lietuvos automobilių ralio čempionato etapas, be to, varžybos įtrauktos ir į Lietuvos B lygos čempionatą. Žinant, kad dėl ekonominio sunkmečio gali neįvykti paskutinis šių metų pirmenybių etapas – ralis "Kauno ruduo", Aukštaitijos trasose gali beveik paaiškėti šių metų čempionato nugalėtojai. Padėčiai rezultatų lentelėje pataisyti paskui liks tik varžybos "Aplink Lietuvą".

Išbandymas tamsa

Vaizdingose Ignalinos, Zarasų ir Visagino apylinkėse vyksiančiose lenktynėse sportininkus egzaminuos ne tik maksimalios koncentracijos ir meistriškumo reikalaujantys žvyrkeliai. Šių metų ralis vadinamas naktiniu, nes jo nugalėtojai paaiškės po vidurnakčio, antroji lenktynių dalis vyks jau sutemus. Nemažai jaunesnės kartos sportininkų beveik neturi važiavimo tamsoje patirties, o ir vyresni pastaraisiais metais tenkindavosi vos vienu kitu greičio ruožu, vykdavusiu prieblandoje.

"Geriausi Lietuvos ralio meistrai ne sykį minėjo, kad panaudoti brangius papildomus žibintus, kurie naudojami tik naktiniuose greičio ruožuose, beveik neturi galimybių. Tokioms varžyboms, kai dalis jų vyksta šviesoje, o finišuojama naktį, pritarė ir latviai – šie pastarosiomis dienomis intensyviai domisi varžybomis ir turėtų papildyti dalyvių būrį. Tikrai tikimės, kad lenktynės leis atsiskleisti tikrajam ekipažų meistriškumui, nes ypač naktį aktuali tampa šturmano kompetencija ir ekipažo tarpusavio supratimas", – kalbėjo "Ajags" klubo vadovas Jonas Balčiūnas.

Šių metų Aukštaitijos ralyje tamsoje ekipažams reikės įveikti 65 km (po du kartus 10 ir 22 km ilgio greičio ruožus). Beje, naktiniais greičio ruožais važiuos tik pagrindinės įskaitos dalyviai: B lygos čempionate dalyvaujantys sportininkai kovą baigs po penkių pirmųjų greičio ruožų (du kartus bus važiuojami 18 ir 9 km ruožai, 1 km Visagino miesto gatvėmis).

"Miestelėnai su malonumu laukdavo žiemos ralių. Ir nors šiemet lenktynės Visagine persikėlė į vasarą, tai susidomėjimo varžybomis tikrai nesumažins. Mūsų miestas visuomet laukia tokių renginių ir manome, kad visi sportininkai bei varžybų svečiai bus maloniai nustebinti šilto šeimininkų palaikymo", – žadėjo Visagino miesto meras Vytautas Račkauskas.

Paraiškas dalyvauti ralyje jau pateikė per 30 ekipažų, startuosiančių atviro čempionato įskaitoje, ir 18 B lygos atstovų ekipažų. Varžybose pamatysime sportininkus iš Latvijos, Rusijos ir Baltarusijos.

Lenktynės neišbandytose trasose

Regione, kurį mėgsta poilsiautojai, nestinga nuostabios gamtos. Ežerus supantys keliai ir keliukai yra išties greiti ir iš sportininkų reikalaus maksimalios koncentracijos.

"Šiose apylinkėse labai daug kelių ir keliukų, kuriais galima rengti varžybas. Dalį jų palikome atsargai – galbūt pavyks į šį regioną grįžti lenktyniauti ir žiemą. O šį kartą sportininkai turės galimybę varžytis ir visai naujose trasose, ir iš žiemos lenktynių pažįstamuose, tačiau kiek kitaip "susuktuose" ruožuose", – pasakojo J.Balčiūnas.

Be azartiškų žvyrinių greičio ruožų, sportininkai tradiciškai užsuks į Visaginą. Tik žiemos raliuose slalomo etapas miesto gatvėmis nebūdavo įskaitinis, o šį sykį ralio dalyvių lauks normalus ir labai greitas ruožas. Beveik 1 km trasa miesto gatvėmis turėtų labai patikti miestelėnams, kurie automobilių sporto varžybas išties mėgsta.

Būtent Visagine ralis ir finišuos – čia po vidurnakčio turėtume pamatyti visus grįžtančius sėkmingai distanciją įveikusius ekipažus, čia pat bus surengtas ir nugalėtojų bei prizininkų apdovanojimas.

Reikalavimas žiūrovams – atidumas

Kadangi šių metų ralio nugalėtojai paaiškės jau tamsoje, organizatoriai ypatingą dėmesį skiria lenktynininkų ir žiūrovų saugumui. "Ajags" klubas kreipiasi į visus lenktynių gerbėjus, kurie atvyks stebėti varžybų (beje, šį ralį bus galima stebėti neperkant bilietų), prašydamas būti atidžius ir rūpestingus. Tamsoje orientuotis sunkiau, o milžinišku greičiu skriejantys lenktyniniai automobiliai keliasdešimt metrų įveikia labai greitai.

"Ir šiam raliui, ir visoms varžyboms stengiamės skirti ypatingą apsaugininkų dėmesį. Be to, bandome kalbėtis su atitinkamomis institucijomis, kad būtų rasta bendra kalba su, pavyzdžiui, kelininkais – federacijos vadovybė lengviau randa kalbą su valstybinėmis organizacijomis, tik reikia žinoti organizatorių planus ir lūkesčius. Mes tikrai pasistengsime padaryti viską, kad ir federacija prisidėtų prie automobilių sporto populiarinimo", – per spaudos konferenciją teigė Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentas Gintaras Furmanavičius.

Finišo Visagine lauksiantiems automobilių sporto gerbėjams bus siūloma linksmintis ir teobuso ekranuose stebėti tiesiogines transliacijas iš varžybų vietos.

"Ajags" klubas visuomet daug dėmesio skiria ir pramoginei varžybų daliai – kad ralis taptų švente ne vien dalyviams, bet ir miestui, į kurį atkeliauja. Todėl ir šiemet Zarasuose, Ignalinoje ir Visagine veiks lauko kavinės, vyks koncertai, atrakcionai, kad neprailgtų laukti azartiškų varžybų finišo ir greičiausius sportininkus vėlyvą vakarą pasitiktų gausus gerbėjų būrys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų