Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje atidarytas pirmasis kultūrinis baras

2024-09-17 09:40 diena.lt inf.

Vilniuje antradienį atidarytas pirmasis kultūrinei veiklai skirtas baras-dainykla „Estradà“, vakare čia vyks diskusija apie įstaigos veiklą ir nemokamas koncertas.

Kaip Vilniaus savivaldybės pranešime teigia meras Valdas Benkunskas, tikimasi, kad baras prisidės prie talentų auginimo, skatins saugią naktinę kultūrą.

„Siekiame, kad vakarais vilniečiai turėtų dar daugiau alternatyvų laiko leidimui mieste, kad miesto naktiniame gyvenime būtų daugiau kultūros. Antra, dainyklų plėtra prisidės ir prie naujų talentų augimo – kylantys kūrėjai dainyklose turės galimybę pristatyti savo kūrybą. Trečia, siekiame skatinti saugią miesto naktinę kultūrą. Tokio koncepto maitinimo įstaigos jau pasiteisino Londone, Berlyne, tad, tikiu, kad tikrai prigis ir sostinėje“, – sakė V. Benkunskas.

Vieno dainyklos įkūrėjų Martyno Butkevičiaus teigimu, įstaiga didelį dėmesį skirs įvairiai atliekamai muzikai, taip pat pokalbiams, diskusijoms, pristatymams, skaitymams, edukacijos, dirbtuvėms.

„Džiugu, kad savo sukaupta patirtimi galime prisidėti prie Vilniaus kultūros skatinimo. Dainykla padės atrasti naujus talentus ir augins tuos, kurie šiandien yra mažiau matomi ar girdimi. Planuojame gerų patirčių ir mainų vietą. (...) Mes su komanda būsime tik tarpininkai, nes tikrieji šios vietos autoriai yra kūrėjai ir jų bendruomenė“, – cituojamas M. Butkevičius.

Antradienį, 19 val., „Estradoje“ vyks diskusija „Kas yra ta dainykla? Ir kodėl Vilniaus miestui jų reikia?“, po jos pirmąjį koncertą dainykloje surengs grupė „Kyla Vėjas!“.

Kultūrinio baro, vadinamo dainykla, konkursą 2023 metų gruodį laimėjo „Lukiškių kalėjimo 2.0“ autoriai Povilas Oželis ir M. Butkevičius. Jie ir vadovaus šiam Vilniaus gatvėje įsikūrusiam barui.

Dainykloje lankytojai bet kuriuo metu gaus nemokamo geriamojo vandens, visuomet bus prieinami užkandžiai. Pasak Vilniaus savivaldybės, tai – palankūs sveikatai sprendimai, ES lygiu vadinami saugesnės aplinkos užtikrinimo geraisiais pavyzdžiais.

Per metus dainykloje turės būti suorganizuota bent 100 kultūrinių pasirodymų – ne mažiau kaip vienas per savaitę – pirmenybę teikiant atlikimo įvairovei ir kokybei, naujų talentų ir iniciatyvų skatinimui.

Apie planuojamus ir vyksiančius renginius „Estradà“ skelbs viešojoje erdvėje. Bendradarbiaudama su savivaldybe, jos įmonėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis įstaiga dalyvaus socialinėse akcijose ir iniciatyvose.

Šiose patalpose Vilniaus gatvėje anksčiau veikė baras „Vėjai“, čia taip pat buvo organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai.

Savivaldybė 2019-aisiais patalpas bandė išnuomoti, paskelbtą konkursą tuomet laimėjo laidų vedėjų – „Radistų“ Jono Nainio ir Rolando Mackevičiaus viešoji įstaiga „Idėja miestui“. Jie planavo kurti čia radijo stotį, tačiau idėja įstrigo po ginčų teismuose dėl konkurso rezultatų.

Dainykla – Vakarų Europoje paplitusios koncepcijos plataus spektro maisto, gėrimų, kūrybos, meno, pramogų ir kultūros erdvė.

Antrasis kultūrinei veiklai skirtas baras turėtų atsirasti sostinės Pylimo gatvėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų