Pereiti į pagrindinį turinį

Ar A. Ručienę Kauno konservatoriai išmes už borto?

2012-10-26 10:00
Ar A. Ručienę Kauno konservatoriai išmes už borto?
Ar A. Ručienę Kauno konservatoriai išmes už borto? / Artūro Morozovo nuotr.

Ar 12 milijonų litų, kuriuos Kauno savivaldybė per trumpą laiką įsipareigojo sumokėti bendrovei „Kamesta“, gali kainuoti valdančiosios koalicijos stabilumą? Ar apie tokią taikos sutartį žinojo tik vieni koalicijos partneriai?

A.Ručienė: kas čia vyksta?

Kauną valdančią koaliciją – konservatorių, partijos „Tvarka ir teisingumas“, liberalcentristų, jaunalietuvių ir socialdemokratų junginį – drebina požeminiai smūgiai. Prognozuojama, kad jie sustiprės po rinkimų, tada, kai bus aiškus jėgų pasiskirstymas Seime. Vis dėlto signalinės raketos jau laidomos. Ar konservatoriai išties nori atsikratyti Aušros Ručienės vadovaujamos „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Kauno valdžios olimpe ir kviestis kitus bendrakeleivius?

„Žinokite, nežinau, kas čia darosi... Neįsivaizduoju„, – “Kauno dienai" prisipažino A.Ručienė.

Jos partijos deleguotas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygaudas Molis pateko į keblią situaciją.

Variantai du: arba V.Molis išties prisidirbo, arba meras Andrius Kupčinskas ir jo vadovaujami konservatoriai surezgė intrigą ir smagiai įspyrė A.Ručienės partijos nariui.

Šokiruojantys terminai

Nemalonumai V.Molį užgriuvo per vakar vykusį miesto tarybos posėdį. Atidėjus taikos sutarties dėl Vainatrakio kapinių klausimą (jo esmė – ar mokėti privačių sklypų savininkams 860 tūkst. litų), paaiškėjo, kad ši aistrų kėlusi problema yra visiškai niekinė, palyginti su sumomis, kurias savivaldybė įsipareigojo mokėti bendrovei „Kamesta“, ir jų mokėjimo terminais.

Pasirodo, savivaldybė už Aleksoto prietilčio koncesijos bylos taikos sutartį su „Kamesta“ per likusias šio mėnesio dienas ir lapkritį turi sumokėti beveik 4 mln. litų, o nuo kitų metų kovo iki birželio 10-osios atseikėti dar 8 mln. litų.

Ir tai – kai kiaurame miesto biudžete valdantieji nesužvejoja lėšų būtiniausioms reikmėms.

Miesto taryba nesvarstė

Kad „Kamestai“ teks sumokėti 12 mln. litų, niekam nebuvo naujiena. A.Kupčinskas pareiškė esąs priblokštas tik termino – kad savivaldybė įsipareigojo 12 mln. litų „Kamestai“ sumokėti žaibišku greičiu, per kelis mėnesius.

Sutartį su „Kamesta“ derino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V.Molis ir jo vadovaujama darbo grupė.

A.Ručienė pareiškė, kad V.Molio darbo gupėje buvo ir konservatorių atstovų. Paaiškėjo, kad tai – netiesa.

"Šis klausimas net nepasiekė miesto tarybos, nors pagal įstatymus tokie klausimai be jos negali būti sprendžiami“, – pareiškė meras.

Gelbėjimo ratas?

A.Kupčinskas sakė, kad apie pačią taikos sutartį ir faktą, jog savivaldybė turės sumokėti „Kamestai“ 12 mln. litų, jis žinojo ir su tuo sutiko.

Tačiau, anot jo, visą laiką buvo kalbama, kad 12 mln. litų „Kamestai“ savivaldybė turės atseikėti per 20 metų, o ne per pusmetį.

Ir V.Molis, ir A.Ručienė tikino, kad miesto politikams taikos sutarties su „Kamesta“ sąlygos buvo jokia paslaptis. V.Molis netgi pabrėžė esąs užtikrintas, kad jo dėka miestas išvengė dar didesnių nuostolių.

Biudžetui – nokdaunas

„V.Molis viską pristatė miesto tarybos kolegijai! Politikai apie tai žinojo. Tai, kas čia vyksta, man nesuprantama. Juk yra teismo sprendimas ir jį teikia vykdyti“, – kalbėjo A.Ručienė.

„Birželio 7 d. Kauno apygardos teismas gavo taikos sutarties projektą, kurį parengė patijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovo V.Molio vadovaujama komisija. Ją pasirašė buvęs socialdemokratų administracijos direktorius Antanas Nesteckis. Iki kitų metų birželio turime sumokėti 12 mln. litų – toks sprendimas prasilenkia ne tik su biudžetu, bet ir bet kokia sveiko proto logika“, – rėžė konservatorė Gintarė Skaistė.

Kieno pusėje tiesa – partijos „Tvarka ir teisingumas“ ar konservatorių?

Triūsė darbo grupė

Iš „Kauno dienos“ turimų protokolų aiškėja įdomi įvykių seka.

Teisiniai procesai dėl bendrovės „Kamesta“ statyto prietilčio koncesijos prasidėjo dar 2009 m. Bendrovė savivaldybę padavė į teismą, nes pastaroji vienašališkai nutraukė sutartį. Nuo to laiko įvyko daug susitikimų, pokalbių, kol pati bendrovė šių metų kovo 13 d. pateikė taikos pasiūlymą.

Po balandžio 26 d. tarybos posėdžio, kur buvo kalbama apie taikos sutartį, iš savivaldybės administracijos darbuotojų buvo sudaryta darbo grupė. Ji turėjo įvertinti esamą padėtį ir pateikti galimus taikos variantus. Grupei vadovavo V.Molis.

Be jo, darbo grupėje buvo savivaldybės Viešųjų pirkimų ir koncesijų skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas, jo pavaduotojas Antanas Mockus, Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius, Teisės skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė ir Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius.

Keturi punktai

Taikos sutarties projektas gimė gegužės 29 d., birželio 7-ąją abi pusės kreipėsi į Kauno apygardos teismą, kuris birželio 13 d. sutartį patvirtino.

Birželio 21 d., kai taikos sutartis jau buvo pasirašyta, V.Molis miesto tarybos kolegijoje, kuriai pirmininkavo A.Kupčinskas, pristatė sutarties rezultatus.

Juose dominuoja keturi punktai. Pirmuoju savivaldybė atsisako savo pretenzijų, kurios siekė 22 mln. litų, antruoju punktu „Kamesta“ atsisako 700 tūkst. litų įvairių palūkanų.

Trečiasis punktas – „mokėjimo grafikas bus vykdomas ne pagal „Kamestos“, o pagal savivaldybei palankesnį mokėjimo grafiką. Šiais metais bus padaryti 2, o ne 6 mokėjimai".

Ketvirtasis punktas paliktas kaip saugiklis – savivaldybė iki spalio 30-osios su “Kamesta” gali peržiūrėti koncesijos sutartį ir numatyti naują mokėjimų grafiką.

Realybė pranoko planus

Kaip matyti iš kolegijos protokolo, A.Kupčinskui paklausus, ar „grįžtama į tą situaciją, kai savivaldybė kasmet mokės po 2 mln. litų“, punktus pristatęs V.Molis atsakė: „Taip. Beveik 2 milijonus.“

Tada meras pavedė su sutartimi susipažinti kuruojančius komitetus – posėdis baigėsi.

Paaiškėjo, kad taikos sutartyje tarp savivaldybės ir „Kamestos“ mokėjimų grafikas – visiškai kitoks nei 2 mln. litų per metus.

Pagal šią sutartį šiais metais, kaip ir skelbia trečiasis sutarties punktas, bus atlikti du mokėjimai, tačiau jų bendra suma sieks 4 mln. litų. Kitais metais savivaldybė turės sumokėti ne „beveik 2 milijonus“, kaip, pasak protokolo, teigė V.Molis, bet beveik 8 mln. litų.

Medžiagą gavo prokurorai

Nors jau iki spalio 10 savivaldybė turėjo sumokėti beveik 2 mln. litų, savivaldybės Finansų skyriaus vedėjas Algimantas Laucius informavo, kad kol kas nė vienos įmokos „Kamesta“ negavo.

„Konsultavausi su apygardos prokuroru Kęstučiu Betingiu. Mes svarstėme klausimą, ar savivaldybei, vienašališkai nutraukusiai sutartį su „Kamesta“, apsimoka ir toliau bylinėtis. Advokatui jau sumokėta beveik 100 tūkst., o toliau nuostoliai būtų dar didesni“, – vakar aiškino V.Molis. Jo teigimu, išsiderėtas pats palankiausias būdas savivaldybei išlipti sausai iš balos.

V.Molis tvirtino informaciją raštiškai kolegijai pateikęs birželio 21 d., kaip ir jam buvo liepta. Nuo to momento, sakė V.Molis, jo, kaip darbo grupės pirmininko, misija baigėsi.

"Mes kreipėmės į Generalinę prokuratūrą“, – miesto politikams pranešė A.Kupčinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų