Pereiti į pagrindinį turinį

Ar tikrai apdovanojimus gauna tik jų verti?

2013-04-08 13:39
Ar tikrai apdovanojimus gauna tik jų verti?
Ar tikrai apdovanojimus gauna tik jų verti? / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šimtus garbingų apdovanojimų išdalijusi Kauno miesto savivaldybė kol kas neturėjo pagrindo atsiimti nė vienos regalijos. Ar tikrai apdovanojimus gauna tik jų verti?

Kol kas neprireikė

Prieš septynerius metus vienas pirmųjų Santakos garbės ženklo padovanojimą gavęs Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos direktorius Zenonas Vaškevičius prisipažino dėl kyšininkavimo, tačiau, savivaldybės nuomone, tai nėra pagrindas iš jo atimti garbingą apdovanojimą.

„Vadovaujamės principu: kol nenuteistas, tol nekaltas. Nusistovėjo tokia norma, kad apdovanojimai atimami tik iš nuteistų asmenų. Tiesa, yra kita teorinė galimybė – apdovanojimą atimti savivaldybės tarybos sprendimu, tačiau tokio varianto dar neprireikė, nes kažkokių ypatingų atvejų lyg ir nebuvo“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Apdovanojimų tarybos pirmininkas Stanislovas Buškevičius.

Iš viso Kauno miesto savivaldybė skiria šešių rūšių apdovanojimus, kurių išdalyta jau šimtai. Tarp garbingų apdovanojimus gavusių Lietuvos ir užsienio piliečių yra įsimaišę ir prieštaringai vertinamų veikėjų. Pavyzdžiui, Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvarinis medalis įteiktas aktyviam visuomenės ir politikos veikėjui Bronislovui Kučinskui, teistam vadinamojo auksinio tualeto byloje ir pripažintam kaltu perėjoje partrenkus dvi moteris ir abu kartus pasišalinus iš įvykio vietos.

Vis dėlto šis pavyzdys tėra šaukštas deguto medaus statinėje, nes daugelis apdovanotųjų – nepriekaištingos reputacijos.

Susitepę policininkai

„Visada vertiname apdovanojimams teikiamas kandidatūras. Yra asmenų, kurie apdovanojimų negavo dėl moralinių vertybių asmeniniame gyvenime“, – teigė S.Buškevičius.

Tiesa, Kauno merui Andriui Kupčinskui yra tekę įteikti padėkų, kurias vėliau reikėjo skubiai atsiimti. Tokias padėkas yra gavę geriausiais Kauno metų inspektoriais skelbti Mindaugas Jakutis ir Darius Drabavičius. Vėliau abu policininkai už kyšininkavimą ir piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi sėdo į teisiamųjų suolą. Geriausiųjų titulai buvo atimti, o miestui teko raudonuoti. Daugiausia pylos gavo Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, nes apdovanojamų policininkų kandidatūras filtravo ne savivaldybė, o komisariatas.

Keturi atvejai

Apdovanojimų atėmimas – išties reta praktika. Kol kas žinomi tik keturi atvejai, kai buvo atimti valstybiniai apdovanojimai. Praėjusį mėnesį iš valstybės apdovanotųjų sąrašo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išbraukė Algirdą Paleckį, neigiantį sovietų agresiją prieš mūsų šalį. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanotas A.Paleckis prisikalbėjo pareiškęs, kad sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“.

Prieš tai valstybinis apdovanojimas buvo atimtas iš Rolandą Paksą rėmusio, o vėliau prieš jį psichinę prievartą naudojusio Jurijaus Borisovo, kitą žmogų nužudyti grasinusio buvusio Lietuvos Sąjūdžio Seimo nario Arūno Acaus ir apsivogusio „Žuvėdros“ šokėjo Mariaus Plioraičio.


Kauno miesto savivaldybės įteikti apdovanojimai

Gerumo plyta (2001–2007 m.) – 171.

Gerumo kristalai (2008–2012 m.) – 139.

Kauno miesto garbės piliečio vardas suteiktas 24 asmenims.

Santakos 1-ojo laipsnio garbės ženklas įteiktas 14 asmenų.

Santakos 2-ojo laipsnio garbės ženklas – 107 asmenims.

Santakos 3-iojo laipsnio garbės ženklas – 143 asmenims.

Burmistro Jono Vileišio medalis įteiktas 342 asmenims.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų