Pereiti į pagrindinį turinį

Atrasti šv. Pauliaus palaikai

2009-06-30 23:59

Popiežius Benediktas XVI sekmadienį paskelbė, kad I–II mūsų eros amžiumi datuojami kaulų fragmentai, kurių rasta Šv. Pauliaus bazilikoje Romoje, patvirtina nuomonę, jog šioje šventovėje palaidotas Tautų apaštalas.

"Regis, tai patvirtina vieningą ir neginčijamą tradicinį įsitikinimą, kad tie kaulai yra mirtingieji apaštalo Pauliaus palaikai", – sakė pontifikas popiežiškojoje Šv. Pauliaus bazilikoje sekmadienį, Šv. Petro ir šv. Pauliaus dienos išvakarėse.

Šv. Petrą ir šv. Paulių krikščionys laiko svarbiausiais iš pirmųjų misionierių. Paulius, kuris atsivertė kelyje į Damaską išvydęs akinančią Jėzaus Kristaus viziją, pradėjo apaštalauti tarp pagonių graikų ir romėnų, o 65-aisiais mūsų eros metais buvo nukirsdintas Romoje.

Krikščionys tiki, kad šv. Paulius buvo palaidotas su šv. Petro palaikais katakombose, esančiose prie Apijaus kelio. Vėliau Pauliaus palaikai buvo perkelti į apaštalo garbei pastatytą baziliką.

Šimtus metų tikėta, kad šventojo palaikai ilsisi po šios bažnyčios altoriumi. Tačiau 2006 m. popiežiškojoje Šv.Pauliaus bazilikoje buvo rastas akmeninis sarkofagas, o Vatikano archeologai pateikė prašymą jį ištirti moksliniais metodais.

Pirmieji šių tyrimų rezultatai paaiškėjo baigiantis Pauliaus metams, kuriuos Katalikų bažnyčia švenčia minėdama antrąjį tūkstantmetį nuo Tautų apaštalo gimimo.

Benediktas XVI pateikė archeologų tyrimo detalių: pasak jų, sarkofage buvo išgręžta maža anga, per kurią buvo apžiūrėtas vidus. Mokslininkai pastebėjo purpuro spalvos vertingos lininės drobės, padengtos grynu auksu, pėdsakų, taip pat mėlynos spalvos audinio su lino pluoštu.

"Taip pat rasta raudonų smilkalų grūdelių, baltymų ir kalkakmenio pėdsakų. Ten taip pat buvo mažyčių kaulų fragmentų, kuriuos ekspertams ištyrus radioaktyviosios anglies datavimo metodu paaiškėjo, kad jie priklausė asmeniui, gyvenusiam pirmame arba antrame šimtmetyje", – pasakojo popiežius.

Be pranešimo apie rastas kaulų daleles, nuskambėjo žinia, jog Vatikano archeologai aptiko, kaip manoma, seniausią išlikusį šv. Pauliaus atvaizdą. Ant Romos katakombų sienų rasta šį apaštalą vaizduojanti freska tikriausiai buvo sukurta IV a. pabaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų