Pereiti į pagrindinį turinį

"Aušros" gimnazijoje ir Senamiesčio pagrindinėje mokykloje užsitęsė atostogos

2010-11-08 16:30
Stringa: V.Ražanskas pripažįsta, kad darbai mokykloje užtruko dėl įvairių procedūrų.
Stringa: V.Ražanskas pripažįsta, kad darbai mokykloje užtruko dėl įvairių procedūrų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Užuot po ką tik pasibaigusių rudens atostogų kibę į mokslus, "Aušros" gimnazijos ir Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokiniai vaikšto po muziejus ar turi eiti neplanuotų atostogų. Jų klasėse ir koridoriuose triūsia darbininkai – vyksta gimnazijos patalpų remontas, kiek jis tęsis – neaišku.

Remontuoti reikia vasarą

Vaikai gal ir džiaugiasi tokiomis permainomis, tačiau tuo ne itin patenkinti mokinių tėvai. "Remontas mokslo metų viduryje nėra gerai. Tokius dalykus reikėtų organizuoti vasarą, kai visi atostogauja", – neslėpė nepasitenkinimo dviejų vaikų mama Evelina.

Pasak moters, rugsėjo viduryje tėvams buvo užsiminta, kad teks remontuoti mokyklą, tačiau apie tai, kad mokiniai vaikščios po muziejus ir atostogaus neįprastu laiku, mama sužinojo iš vakaro. Apie tai jai papasakojo iš mokyklos grįžę vaikai.

"Ir man tai nepatinka. Išvykos į Kauno muziejus yra labai gerai, bet ar neatsiliks vaikai nuo pagrindinės programos?" – abejojo Senamiesčio pagrindinėje mokykloje besimokančios mergaitės mama Aušra. Ji sakė suprantanti, kad mokykla gauna pinigus ir nori juos šiemet išnaudoti, tačiau, mamos nuomone, tokiems darbams labiausiai tiktų vasara. "Jei darbai eisis sparčiai, tas tris savaites galima pakentėti, tačiau teko girdėti, kad ne viskas vyksta sklandžiai. Kyla abejonių, ar darbai bus baigti laiku. Jei nebus, kas tada – vėl atostogos?" – nuogąstavo mama Aušra.

"Tokioje šalyje gyvename, kurioje daug kas yra ne taip, kaip turėtų būti. Sistema duoda pinigų viduryje mokslo metų, kaip ir Dievas netikėtai siunčia karščius", – palygino penktokės mama Nijolė. Ji pripažino taip pat nesanti patenkinta, kad perkeliamos atostogos ir sutrinka ugdymo procesas, tačiau mama džiaugėsi, kad po remonto mokykloje bus geresnės sąlygos vaikams. "Mūsų vaikai gabūs, pasivys tas programas", – optimistiškai kalbėjo Nijolė.

Permainos džiugina direktorę

"Ugdymo procesas vyksta. Šią savaitę išleidome atostogų aštuntokus. Vyresni vaikai mokosi", – aiškino "Aušros" gimnazijos direktorė Bronislava Valungevičienė.

Direktorė pasakojo, kad šiuo metu mokykloje keičiami vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynai. Istorinis pastatas, kuriame įsikūrusi mokykla, darbininkų nematė nuo 1970-ųjų, todėl, anot direktorės, seni vamzdynai skleidė nemalonų kvapą.

Remontas "Aušros" gimnazijoje keičia ir Senamiesčio pagrindinės mokyklos mokinių planus, nes šios mokyklos 5–7 klasių mokiniai mokosi gimnazijos patalpose.

"Visas pirmas mokyklos aukštas išraustas, todėl ieškome kitų ugdymo formų. Darome viską, ką galime", – tikino B.Valungevičienė. Direktorė džiaugiasi, kad pagaliau gavo lėšų remontui ir mokykla bus jaukesnė.

Popietinės pamainos nebus

B.Valungevičienė viliasi, kad gruodį visi darbai jau bus baigti. Mokinių tėvai sakė, kad yra informuoti, jog po ekskursijų ir papildomų atostogų į mokyklą vaikai turi grįžti jau lapkričio 22 d.

Kai kurių mokinių tėvai vis dar yra sunerimę, nes mokslo metų pradžioje Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotojas Aurimas Bušmanas jiems pranešė, kad per remontą pamokos vaikams gali būti organizuojamos po pietų. Tuomet nukentėtų vaikų popamokinė veikla – treniruotės, muzikos mokyklų pamokos, kiti užsiėmimai, kurie jau suplanuoti. "Apie mokymąsi antroje pamainoje nėra kalbos. Nematau reikalo, nes jeigu vaikai eis į mokyklą po pietų, vadinasi, nėra kliūčių mokytis įprastai – iš ryto", – "Aušros" gimnazijos vadovė kalbėjo kitaip nei jos kolega.

Paklausta, kodėl remontas nebuvo daromas per vasaros atostogas, direktorė teisinosi nežinanti priežasčių, kodėl taip nutiko, nes remonto reikalais esą rūpinasi savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyrius.


Darbus stabdo biurokratinės kliūtys?

"Darbų pradžia užtruko, nes reikėjo derinti tris projektus, kurie iš esmės turi būti atliekami vienu metu – tvarkomos grindys, keičiami vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžiai", – teisinosi Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėjas Valentas Ražanskas.

Anot jo, užtruko ir projektų finansavimo procedūros, nes Lietuvos verslo paramos agentūra Europos Sąjungos lėšas skiria tik tada, kai jau yra įvykęs konkursas ir paaiškėja realios darbų kainos.

"Aušros" gimnazijoje už 230 tūkst. litų, kuriuos skyrė Švietimo ir mokslo ministerija, bendrovė "Drūtnamis" dabar keičia šalto vandens ir kanalizacijos vamzdžius. Šiuos pinigus būtina panaudoti šiemet, kitaip juos tektų grąžinti ministerijos žinion. Ta pati bendrovė atlieka ir gimnazijos pastato fasado remontą, kuriam lėšų skyrė miesto savivaldybė.

Ne vieną didelės vertės projektą mieste vykdžiausi statybų bendrovė "Struktūra", kurioje finansų direktoriumi dirba įtakingas Kauno konservatorius Marijus Panceris, už 860 tūkst. litų iš ES struktūrinių fondų gimnazijoje renovuos karšto vandens tinklus, apšiltins ir sutvarkys pirmojo aukšto grindus, pakeis elektros instaliaciją ir patalpų apšvietimą.

"Sutartis pasirašyta rugsėjo mėnesį. Projektavimo darbai jau turėjo būti baigti, bet dar nebaigti", – aiškino V.Ražanskas. Pasak jo, problemų kilo dėl mokyklos grindų, nes paveldo specialistai norėtų, kad būtų atkurtos senosios istorinio pastato grindys. "Paveldo grindys sovietmečiu darant remontą buvo gerokai apgadintos. Tiksliau – ten nieko neliko, o dabar reikalaujama nuotraukų ir svarstoma, ar galima atkurti tokias grindis, kokios buvo", – paveldosaugininkus puolė V.Ražanskas.

Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėjas prisipažino gerai neišmanantis ugdymo proceso, tačiau garantavo, kad jis gimnazijoje, kur pamokas lanko dviejų mokyklų mokiniai, nebus visiškai sutrikdytas. "Struktūra" derina su mokykla darbų grafiką", – užsiminė V.Ražanskas.

Vladas Petrauskas, bendrovės "Struktūra" techninis direktorius:

Pradėsime dirbti nuo lapkričio 8 d. Stengsimės kuo mažiau trukdyti pamokas. Sutarėme su direktore, kad triukšmingesnius darbus vykdysime po 15 val., dirbsime atskiromis zonomis. Dirbti vasarą mums taip pat būtų daug geriau, bet tai priklauso ne nuo mūsų. Dabar, kai mokykloje vyksta pamokos, mums reikia organizuoti darbą antroje pamainoje – tai papildomi rūpesčiai ir išlaidos. Pagal sutartį visus darbus turime užbaigti iki kitų metų balandžio.

Nijolė Vitkauskienė, Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė:

Dėl remonto "Aušros" gimnazijoje paankstinome papildomas atostogas. 5–7 klasių mokiniams priklauso 10 dienų kultūrinei pažintinei veiklai, tad sukamės. Vaikai važiuoja į ekskursijas, lanko muziejus. Tėvai apie pasikeitimus informuoti. Kol kas problemų nekilo. Žinoma, būtų patogiau visiems mūsų mokyklos mokiniams mokytis viename pastate, bet taip nėra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų