Pereiti į pagrindinį turinį

Baigta tvarkyti po liūties liepą Gedimino kalne fiksuota nuošliauža

2024-09-01 17:30 diena.lt inf.

Specialistai baigė tvarkyti liepos pabaigoje po smarkios liūties Gedimino kalno pietiniame šlaite atsiradusią nuošliaužą, pranešė objektą prižiūrintis Lietuvos nacionalinis muziejus.

R. Riabovo/BNS nuotr.

„Liepos 29 dieną įvykusios nuošliaužos padarinių šalinimas jau yra pabaigtas. Visas nuslinkęs gruntas buvo pašalintas, o nuošliaužos plote buvo pakloti drenažiniai vamzdžiai. Virš supiltos skaldos papildomai buvo paklotas gruntą sutvirtinantis tinklas“, – BNS šią savaitę nurodė muziejus atstovė.

„Minimi darbai yra tik trumpalaikės priemonės įvykus grunto deformacijoms“, – pažymima atsakyme.

Nedidelė nuošliauža įvyko po visą parą trukusio itin intensyvaus lietaus, tačiau ji buvo paviršinio supiltinio grunto, todėl grėsmė kalno stabilumui nekilo.

Pasak muziejaus, Gedimino kalno būklė šiuo metu yra sąlyginai stabili, o davikliai ženklesnių poslinkių nefiksuoja. Teigiama, jog tą lemia ir palankios orų sąlygos.

Lietuvos nacionalinis muziejus šiemet jau yra pasirašęs preliminarią sutartį dėl galutinių Gedimino kalno pietrytinės dalies sutvarkymo darbų su įmone „Rekreacinė statyba“.

Darbai turėtų užtrukti trejus metus ir kainuoti apie 13,4 mln. eurų, tačiau muziejus derasi su ministerijomis dėl šio projekto finansavimo.

Anot muziejaus, darbai negali prasidėti, kol nebus skirtas reikalingas finansavimas, o šis klausimas šiuo metu yra sprendžiamas Vyriausybėje.

Kalno būkle susirūpinta po 2016-ųjų vasarį nuslinkusių didelių nuošliaužų. Tuomet laikinai buvo draudžiama jį lankyti, paskelbta ekstremali situacija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Korumpuotų valdininkų giminaitis

Ar iki sekančių algų spės atsirasti nauja nuošliauža? Premijos norėčiau.
0
0
senis

su nekantrumu laukiam kito lietaus ir vėl palis pinigais.
1
0
Visi komentarai (2)

Daugiau naujienų