Pereiti į pagrindinį turinį

Bigbendo kolektyvas reikalauja vadovo galvos

2012-06-22 12:00
Bigbendo kolektyvas reikalauja vadovo galvos
Bigbendo kolektyvas reikalauja vadovo galvos / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno bigbendo kolektyve susikaupusios nuoskaudos pasiekė apogėjų – muzikantai reikalauja, kad būtų atleistas vadovas Arvydas Butas. Tačiau jis pasiūlytas laikinai vadovauti naujam dariniui „Kauno santaka“, suformuotam iš ansamblio „Ainiai“, pučiamųjų orkestro „Ąžuolynas“ ir Kauno bigbendo.

Prašo atstatydinti

A.Butas Kauno bigbendo vadovu tapo prieš dvejus metus, mirus ilgamečiam kolektyvo įkūrėjui ir meno vadovui Romualdui Grabštui.

„Kai prieš dvejus metus jis laimėjo savivaldybės konkursą vadovo pareigoms užimti, visiems buvo staigmena. Ne vienam kilo klausimų, ar jis tą konkursą laimėjo teisėtai. Žmogus atėjo iš statybų aikštelės, todėl buvo gana keista, kad jis nurungė kitus konkurentus, kurie buvo žinomi kultūros pasaulyje“, – prisiminė bigbendo dirigentas Tomas Botyrius.

Ilgą laiką brendęs konfliktas įgavo kitą formą, kai beveik visi kolektyvo muzikantai su dirigentu T.Botyriumi nusprendė raštu kreiptis į savivaldybės administraciją ir politikus, prašydami atleisti iš pareigų bigbendo vadovą A.Butą.

„Daugiau nei 90 proc. kolektyvo pasirašė po šiuo raštu. Manau, tai atspindi visų mūsų nuomonę“, – sakė dirigentas T.Botyrius.

Priekaištų vadovui – daug

Kauno bigbendo kolektyvas nuo pradžių stebėjosi, kaip ir kodėl A.Butas, būdamas individualios statybų įmonės vadovu, tapo koncertinės įstaigos vadovu.

Pasak muzikantų, iš statybų aikštelės į džiazo erdvę atėjęs A.Butas į koncertinę veiklą žiūri labai aplaidžiai – nedalyvauja Kauno bigbendo koncertuose, nesprendžia kylančių problemų. Dažnai nesirūpina, kokiu transportu bus atvežta garso aparatūra, gaidos, gaidų stovai, aplaidžiai tvarko interneto puslapį, neinformuoja visuomenės apie kolektyvo koncertinę veiklą, artimiausius koncertus.

„Visus didžiausius Kauno bigbendo koncertus A.Butas yra atidavęs privačiai vadybinei kompanijai, kuri už jį rūpinasi visu vadybiniu darbu. Kodėl privati kompanija tvarko Kauno miesto lėšomis išlaikomos koncertinės įstaigos reikalus? Kodėl nedirba pats vadovas?“ – dėstoma bigbendo kolektyvo rašte.

Įžvelgia šmeižtą

„Miesto savivaldybės administracija tegu aiškinasi ir tiria kaltinimų pagrįstumą. Aš pats neįžvelgiu jokio pagrindo, kad būtų galima nepasitikėti mano darbu“, – griežtai atkirto Kauno bigbendo vadovas A.Butas.

Jis ėmė tikinti, kad Kauno bigbendui netiko nė vienas iš trijų buvusių vadovų – muzikantai esą rašė raštus, kad yra nepatenkinti jų darbu.

„Tikriausiai čia yra muzikantų antra profesija – nuolat skųstis. Aš tikrai nekomentuosiu šios situacijos ir jokių interviu nedalysiu“, – pareiškė bigbendo vadovas A.Butas, neoficialiai vadinamas žmogumi, turinčiu gerą „stogą“ Kauno merijoje.

„Dvejus metus dirbu bigbendo vadovu ir niekada jokiais klausimais žurnalistams nedaviau interviu ir neketinu duoti“, – išsakė savivalybės meno kolektyvui vadovaujantis A.Butas.

„Kolektyvas negražiai apie mane kalba – kad esu nekompetentingas. Vargu ar jie žino, kad esu baigęs muzikos akademiją, grojęs Kauno muzikiniame teatre. Man jau atsibodo, kad visi mane tik šmeižia“, – liejo nuoskaudas jis.

Siūlo psichologo pagalbą

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Dainius Ratkelis patvirtino, kad specialiai bigbendo muzikantų skundui tirti sudaryta komisija.

„Vadovas mums turi raštu pateikti pasiaiškinimą. Tada komisija sės prie stalo ir aiškinsis, apklaus vadovą ir darbuotojus. Kol komisija neištyrė konflikto aplinkybių, aš jokių išvadų negaliu pateikti“, – sakė sudarytai komisijai pirmininkaujantis D.Ratkelis.

„Aš vadovui pats turiu labai daug klausimų. Mums svarbu išsiaiškinti, ar vadovas, kaip teigiama, tikrai pažeidė įstaigos nuostatus, nesilaikė savo pareigybės aprašymo, galbūt net įstatymus pažeidė“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas.

„Jeigu ir nepavyks rasti pažeidimų, tai gali būti, kad reikės ieškoti būdų, kaip gerinti mikroklimatą kolektyve. Juk turime psichologinę tarnybą prie savivaldybės, jie atlieka mikroklimato tyrimus“, – šmaikštavo D.Ratkelis.

Valdininkė nusiplovė rankas

Kultūros ir turizmo plėtros skyrius, kuriam pagal kuravimo sritis priklauso rūpintis meno kolektyvo darbu, jo gerove, žino apie esamas problemas, bet jų spręsti nesiima.

„Informacija, kad buvo gautas skundas, skyrių pasiekė, tačiau problemą bandys spręsti ir konflikto priežastis aiškinsis sudaryta komisija, ne mes. Aš, kaip laikina vedėja, neturiu galių ir priemonių, kaip išspręsti šį konfliktą. Tegu jį narplioja aukštesniu lygiu“, – teigė laikinai skyriaus vedėjos pareigas einanti Jovita Jociuvienė.

Ji įsitikinusi, kad tai, kas vyksta įstaigoje, yra pačios įstaigos reikalas.

„Manau, kad susikalbėjimas ir dialogas yra įmanomas. Tačiau tai yra kolektyvo vidaus reikalas“, – savo nuomonę išsakė J.Jociuvienė.

Valdininkė neatmeta galimybės, kad konfliktą paaštrinti galėjo ir būsima muzikos kolektyvų reorganizacija. „Įstaigos bus reorganizuojamos, procesas jau prasidėjęs. Gal šie pasikeitimai ir sukelia blogų emocijų kolektyvo viduje“, – svarstė J.Jociuvienė.

„Galų gale nereikėtų pamiršti, kad tai yra menininkai. Juk artistai, muzikantai dažnai linkę dramatizuoti“, – ironizavo laikinoji skyriaus vedėja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų