Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl naujo prekybos centro Eiguliuose užvirė aistros

2012-09-05 05:00
Dėl naujo prekybos centro Eiguliuose užvirė aistros
Dėl naujo prekybos centro Eiguliuose užvirė aistros / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

„Žmonėms nėra ko baimintis“, – ramina „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis. Vis dėlto Eigulių gyventojai sunerimę: pievoje tarp gatvės ir jų namų statybininkai pradėjo didelio prekybos centro statybą.

Pievoje prasidėjo darbai

Prekybos centras, kurį pradėjo statyti „Vičiūnai“ gyvenamajame Eigulių rajone, netoli Šiaurės prospekto ir Ukmergės gatvės sankryžos, dygs didžiulėje pievoje. Joje nėra nei miškelio, nei parko – tai viso labo dykvietė, kurioje aplinkinių daugiabučių gyventojai iki šiol dažniausiai vedžiodavo šunis. Šiuo metu čia jau darbuojasi statybininkų technika. Dykvietėje baigiami grunto lyginimo darbai, nugriautas apleistas pastatas.

„Maždaug po metų čia duris atvers dviejų aukštų prekybos centras“, – sakė įmonės „Vičiūnai“ įmonių grupės statybos projektų vadovas Gintaras Grigonis.

„Kauno dienos“ žiniomis, naujame „Vičiūnų“ statinyje įsikurs parduotuvė „Maxima XX“, o antrojo aukšto patalpos bus išnuomotos įstaigoms, biurams, kavinėms, parduotuvėlėms. Prekybai bus skirtas 7,2 tūkst. kv. m plotas. Komplekse veiks ir automobilių servisas.

90 a sklype bus įrengta ir erdvi automobilių stovėjimo aikštelė. Ten buvusios mokamos saugomos mašinų aikštelės greitai neliks.

Bijo kondicionierių triukšmo

„Pastate veiks eskalatorius, liftas bus pritaikytas žmonėms su negalia. Statinys bus ekonomiškas, turės gerą šiluminę varžą“, – būsimąjį objektą iš anksto gyrė “Vičiūnų" statybos projektų vadovas G.Grigonis.

Kai kurie aplinkiniuose daugiaaukščiuose gyvenantys žmonės anaiptol netrykšta optimizmu. Organizuojamuose susirinkimuose liejasi piktos emocijos. Kauno savivaldybė dėl naujojo „Vičiūnų“ objekto jau sulaukė skundų.

Gyventojus prekybos centro kaimynystė labiausiai gąsdina tuo, kad vietoj pievoje čirškiančių žiogų jiems ramybę gali drumsti parduotuvės ventiliacijos triukšmas. Dar viena priežastis – prekybos centro kaimynystė gali sumažinti butų kainas.

„Mano langai visą laiką buvo į pievos pusę. O dabar jie atsivers į prekybos centrą. Ar manote, kad būsto vertė nenukris?„ – nuogąstavo netoli naujo prekybos centro statybvietės gyvenantis Virgis, nepanoręs “Kauno dienai" pasakyti savo pavardės.

Vicemerė pripažino: viskas teisėta

Į vieną susirinkimų gyventojai pasikvietė ir Kauno vicemerę Orintą Leiputę. Gal ir sutapimas, bet ši politikė kandidatuos į Seimą būtent šioje – Kalniečių apygardoje.

O.Leiputė kategoriškai paneigė bet kokias sąsajas su būsimais rinkimais į Seimą. „Tai, kad aš pasidomėjau, kas čia vyksta, yra mano, vicemerės, tiesioginis darbas, – tikino ji. – Tai nesusiję su rinkimų laikotarpiu.“

Vicemerė, be kita ko, atsakinga už statybų priežiūrą ir urbanistiką, turėjo pripažinti, kad gyventojų noras mieste pro langą stebėti pievą – suprantamas, tačiau naujojo prekybos centro statyba vyksta be jokių pažeidimų.

O.Leiputė patvirtino, kad sklypas, kurį „Vičiūnai“ ruošia naujam objektui, jau seniai išnuomotas 99 metams. Dar 2006 m. buvo patvirtintas detalusis planas, gauti visi reikiami statybos leidimai.

„Gyventojai supranta, kad prekybos centro statybos neįmanoma sustabdyti – jie tik bando išsireikalauti, kad verslininkai reaguotų į jų prašymus įrengti kondicionierius toliau nuo langų ir panašiai“, – aiškino vicemerė.

Žada pildyti biudžetą

Bendrovės „Vičiūnų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis teigė, kad gyventojų interesai nebus pažeisti.

„Viskas techniškai išsprendžiama, žmonės neturėtų ko nors baimintis“, – tvirtino jis. Pasak V.Matijošaičio, neseniai „Vičiūnų“ įmonių grupė pastatė parduotuvę Vaidoto gatvėje ir sulaukė tik gyventojų padėkos.

„Nesunaikinome parko, toje vietoje buvo tik šlapia pieva ir dar – aplinką bjaurojantis pastatas. O mūsų judėjimas „Vieningas Kaunas“ visada pasisakė už didesnį tokių statinių apmokestinimą, jei šeimininkai su jais nieko nedaro. Turime rodyti gerą pavyzdį“, – sakė V.Matijošaitis.

Pasak jo, į objektą Eiguliuose bus investuota 15 mln. litų. „Kasmet miesto biudžetą prekybos centras papildys 120 tūkst. litų, mokėdamas nekilnojamojo turto mokestį, čia bus sukurta 300 darbo vietų, o tai irgi papildomos pajamos Kaunui per gyventojų pajamų mokestį“, – vardijo V.Matijošaitis.

Jis pabrėžė, kad dar statant Eigulių mikrorajoną toje vietoje buvo numatyta didelė parduotuvė.


Komentaras


Nerijus Valatkevičius


Kauno savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas

Kauno miesto bendrajame plane sklypas prie Šiaurės prospekto, kur statoma parduotuvė, visada buvo komercinės paskirties. Ši vieta atitiko ir specialiojo prekybos centrų išdėstymo mieste plano sąlygas.

Dar prieš daugiau kaip 30 metų projektuojant Eigulių mikrorajoną šioje vietoje buvo planuota pastatyti prekybos centrą. Todėl ten atsikėlę gyventi kauniečiai tai turėjo žinoti. Žmonės 2006 m. per žiniasklaidos priemones buvo kviesti į detaliojo plano viešą svarstymą. Tuometė Kauno apskrities administracija nerado jokių procedūrinių pažeidimų ir planą patvirtino. Vėliau savivaldybė suteikė statybos leidimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų