Pereiti į pagrindinį turinį

Draudikų perspėjimai dėl socialinių tinklų – laužti iš piršto

2009-08-31 12:10
Liutauras Varanavičius
Liutauras Varanavičius / Scanpix nuotr.

Draudimo bendrovių raginimai neskelbti informacijos apie planuojamas atostogas socialiniuose tinkluose nėra pagrįsti oficialia policijos statistika.

Gąsdina tykančiais nusikaltėliais

Pastaruoju metu viena draudimo bendrovė po kitos ėmė platinti pranešimus apie socialiniuose tinkluose esą tykančias grėsmes. Pavyzdžiui, draudimo bendrovė "If" perspėjo savo klientus būti atsargiems internete skelbiant atostogų planus. Esą nekalta žinutė socialiniame portale apie planuojamą kelionę ar atostogas gali pritraukti nusikaltėlių dėmesį ir prišaukti nekviestų svečių. Grįžus iš atostogų gali laukti nemaloni staigmena.

"If" privataus turto draudimo produkto vadovas Martynas Kašėta pataria atsargiau vertinti, kam pateikti informaciją apie kasdienę veiklą ar planus internete. "Būtų geriausia išimti iš savo profilio albumo visas nuotraukas, leidžiančias nustatyti jūsų namo ar kito turto jame buvimo vietą, – pranešime spaudai teigė M.Kašėta. – Yra labai didelis skirtumas tarp to, kai ši informacija prieinama dešimčiai jūsų vaikystės draugų, ir to, kai ją mato šimtai žmonių, kurių jūs gerai asmeniškai nepažįstate." Esą šiuo metu grėsmė yra labiau teorinė, bet ji kasdien auga, kaip kad plečiasi internetinių draugų ratas.

Policija duomenų neturi

Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojui Tomui Ulpiui neteko girdėti, kad, tiriant bent vieną apiplėšimą ar vagystės iš buto atvejį, būtų išsiaiškinta, jog vagys informaciją apie būstą gavo iš socialinių tinklų. Nėra duomenų, kad nusikaltėliai būtų pasinaudoję informacija, įdėta į socialinius tinklus ir kuria paprastai dalijasi siauras ratas žmonių.

"Būna, kad ir į FTB arba CŽV serverius įsilaužia. Jeigu labai nori, tai, žinoma, viskas įmanoma. Pasakysiu taip: teoriškai kada nors ir Žemė gali suskilti", – draudimo bendrovių pareiškimus skeptiškai vertino T.Ulpis.

Socialiniai tinklai, anot jo, visų pirma yra komunikacijos priemonė, kur skelbti tikslaus adreso nebūtina. Geri draugai, pastebi pareigūnas, paprastai žino, kada atostogaujama ir kaip tik gali pasergėti turtą, o ne jį vogti.

Paklaustas, ar nepažįstami žmonės gali prieiti prie informacijos internete, T.Ulpis atsakė:"Nukošti informaciją visada yra galimybė, bet paprastai sekami yra turtingi asmenys, o sekimas neapsiriboja "Facebook" ar kitais socialiniais tinklais."

Prevencijos nebus per daug

Minėtus draudimo bendrovių raginimus Kriminalinės policijos biuras laiko teorinio pobūdžio prevencine informacija. Kur kas naudingesniais biuras laiko "If" patarimus prieš išvykstant į kelionę susitarti su kaimynais ar draugais, kad ištuštintų jūsų pašto dėžutę, nušienautų veją ir palaikytų namus tokios būklės, kad kuo mažiau matytųsi, jog namie nieko nėra.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovei spaudai Ramunei Gražulienei taip pat neteko girdėti, kad būtų apiplėštas butas pasinaudojus socialinio tinklo informacija.

"Gal draudikai prevenciškai taip teigia? Mes irgi raginame žmones nesipasakoti apie atostogas. Patariame tik artimiausiems kaimynams pranešti", – svarstė R.Gražulienė.

Keisti įpročių neketina

Aktyvus socialinių tinklų dalyvis Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius mano, kad draudikai, platindami panašaus pobūdžio pranešimus, kenkia savo prestižui.

"Man įdomu sužinoti, kur keliauja mano draugai, ką jie ten veikia ir ką įdomaus pamatė, ar galima ten pačiam nuvažiuoti. Kodėl turėčiau riboti savo teises ir nebendrauti su žmonėmis apie tai, kas man įdomu?" – piktinosi L.Varanavičius.

Jis įsitikinęs, kad namų saugumą užtikrinti galima kitomis priemonėmis, nei ribojant asmens laisves, pavyzdžiui, įsirengus signalizaciją arba kitaip suorganizavus namų saugumą, kai juose nieko nėra, nes namai sergstimi ne vien spyną užrakinus raktu.

Keisti įpročių viešojoje erdvėje neketina ir žinoma manekenė Aistė Jasaitytė. Esą jeigu norės pasidalyti informacija apie atostogas su draugais, taip darys ir toliau.

"Pavojai gali tykoti visur – niekas negali nuspėti, kas atsitiks. Pasitikiu draugais ir nemanau, kad kas nors iš "Facebook" bičiulių galėtų turėti blogų ketinimų", – kalbėjo A.Jasaitytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų