Pereiti į pagrindinį turinį

Ekologiškų produktų idėjų fabrikas

2009-03-21 09:00
Ekologiškų produktų idėjų fabrikas
Ekologiškų produktų idėjų fabrikas / organizatorių nuotr.

Propaguoti ekologiją Lietuvoje darbais ėmėsi Kauno technologijos universiteto (KTU) Studentų mokslo draugija (SMD). Ji pristatė projektą "Myliu gamtą".

Skatins aplinkosaugą

Projekto tikslas – organizuoti ekologiškų produktų kūrimą, gamybą ir pateikimą rinkai. "Norime priminti, kad gamta yra mūsų visų didžiausias turtas ir tik nuo mūsų priklauso, kokį jį paliksime savo vaikams. Mes mylime gamtą ir norime ją tausoti. Žmonių pasaulyje kasdien vis daugiau, klesti vartojimo era – šiek tiek panaudoji daiktą, meti jį lauk ir perki naują. Mūsų projekto entuziastai yra protingo ir ekologiško vartojimo šalininkai, norime to išmokyti ir kuo daugiau aplinkinių", – aiškino KTU SMD pirmininkas Vidas Raudonis.

Dėl bendro siekio – opių ekologinių problemų (šiltnamio efekto, aplinkos užterštumo lėtai yrančiomis medžiagomis ir t. t.) sprendimo – projekto kūrėjai suburs mokslininkus, studentus, verslininkus. Studentų uždavinys – kurti ekologiškų gaminių idėjas, prie kurių įgyvendinimo priemonėmis ir technika prisidėtų mokslininkai. O iš verslininkų tikimasi lėšų.

V.Raudonis neslepia, kad finansinė projekto pusė kol kas atrodo labai niūriai. Potencialūs gaminių užsakovai iniciatyvius jaunuolius skatina tik žodiniais padrąsinimais. "Jau pradėjome kurti pirmuosius pavyzdžius. Kol kas dirbame tik iš entuziazmo ir savų lėšų. Po savo stogu mus glaudžia KTU – čia gavome patalpas, aparatūrą, ir būtent universitetui tektų visas mūsų galimas pelnas ar nuostolis. Įmonės mūsų projektu domisi, tačiau finansuoti neskuba, mat nepasitiki studentais ir iškart prašo jau pagaminto modelio", – apgailestavo SMD pirmininkas.

Nuo maišelių iki stogų

Pirmieji SMD kūrėjų ekologiški produktai bus pristatyti jau balandžio 29 d. KTU studentų mokslinių darbų parodoje "Technorama 2009". Mažiausi gaminiai – medvilniniai pirkinių maišeliai, kuriuos pagamino dizaino specialybės studentai. Paklausti, kuo jie tokie ypatingi ir skiriasi nuo kitų, kūrėjai pasiūlė apsilankyti parodoje ir pamatyti savo akimis. Tik užsiminė, kad gamindami maišelius vadovavosi šūkiu "Jūs pamiršite namie piniginę, bet ne šį maišelį".

Statybų verslininkus ar naujakurius turėtų sudominti Lietuvoje kol kas visai naujų ir ant vienos rankos pirštų suskaičiuojamų žaliųjų – apželdintų stogų perspektyva. Šiuo metu SMD entuziastai kruopščiai atlieka skaičiavimus, kokie turi būti stogai, kad vejas ar oranžerijas atlaikytų, kad nepradėtų pelyti ir kt. Jų parengti maketai bus pristatyti parodos lankytojams. Kiti projektai ir idėjos laikomos paslaptyje.

Idėjas patentuos

"Mano vizija – kad taptume stipriu ekologiškų produktų idėjų fabriku, o ekologiški produktai vis labiau įsitvirtintų rinkoje", – sakė V.Raudonis. Po studijų SMD paliksiantys kūrėjai tikina, kad jų darbą tęs ne mažiau kūrybingi ir iniciatyvūs studentai. Jie nesibaimina ir idėjų vagių – sako, kad nors ir tiki žmonių garbingumu, jas ketina patentuoti...

Turinčius mokslinių ar verslo idėjų, norinčius prisidėti prie ekologiškų produktų kūrimo savo žiniomis ar lėšomis, SMD kviečia prisijungti prie "Myliu gamtą" projekto. Daugiau informacijos apie jį – internete www.smd.ktu.lt/myliugamta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų