Pereiti į pagrindinį turinį

Erotikos ir "Otkato" etika

2009-02-12 09:00
Erotikos ir "Otkato" etika
Erotikos ir "Otkato" etika / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Oficialu: pagal Etikos komisijos dokumentus, S.Buškevičius laisvalaikiu gali filmuotis erotiniame filme.

Kauno politikų elgesį vertinanti komisija pernai sulaukė rekordiškai daug skundų, tačiau opozicijos atstovai įsitikinę, kad etikos sargai taikė dvigubus standartus.

Pamatė "misterį Otkatą"

Savivaldybės koridoriais ilgą laiką vaikštinėjo "misteris Otkatas", mero pavaduotojas nusifilmavo erotiniame filme, o kitas vienas miesto vadovų nėra "gamtinių reikalų vicemeras". Tai tik keletas ištraukų iš skundų, kuriuos praėjusiais metais teko aiškintis miesto tarybos Etikos komisijai.

Pernai komisijos posėdžiuose bene dažniausiai linksniuota buvusio miesto mero Arvydo Garbaravičiaus pavardė. Praėjusiais metais liberalcentristas ne kartą komisijai skundė dabartinį miesto vadovą Andrių Kupčinską. Pastarasis skolingas neliko.

A.Kupčinskas su savo pavaduotojais komisijai pasiskundė, kai A.Garbaravičius tarybos posėdyje svarstant vėliau išgarsėjusio, verslininkėms Birutei Jablonskienei ir Laimai Baranauskienei priklausančio sklypo klausimą leptelėjo, kad į "Sėkmės koaliciją atkeliavo "misteris Otkatas".

Etikos sargai nusprendė, kad A.Garbaravičius nesilaiko politikų elgesio kodekso. Vėliau komisijos pirmininkė Antanina Medviedevienė buvo priversta A.Garbaravičiaus atsiprašyti. Komisija konstatavo, kad tuo metu, kai A.Garbaravičius sakė tuos žodžius, "misteris Otkatas" buvo, tik niekas apie jį nežinojo.

"Kai sužinojome, kad konservatorius Adolfas Balutis paėmė kyšį, paaiškėjo, kad "Otkatas" buvo. Todėl aš A.Garbaravičiaus atsiprašiau", – aiškino A.Medviedevienė.

Merui leidžiama daugiau

Pasirodo, kad apie "misterį Otkatą" kai kam kalbėti galima. A.Garbaravičių už jo žodžius komisija išbarė, o į tuo pat metu skriejusią A.Kupčinsko repliką "tas "misteris Otkatas" atėjo jūsų laikais" komisija reagavo atlaidžiau.

Esa įžeidinėti pradėjo ne A.Kupčinskas. O merui replika išsprūdo įsikarščiavus. Komisija nusprendė, kad meras etikos nepažeidė, bet turėtų elgtis atsargiau laidydamas replikas.

Dėl mero nevykusių juokelių Kauno miesto tarybos opozicijos nariai įsitikinę, kad miesto vadovas – didžiausias etikos normų laužytojas. Tarybos posėdžiams vadovaujantis A.Kupčinskas labai dažnai sau pasilieka paskutinio žodžio teisę. Baigdamas diskusijas jis neretai perlenkia lazdą. Rudenį vykusiame tarybos posėdyje Darbo partijos atstovas Gintaras Furmanavičius pastebėjo, kad mero juokeliai labiau tinka prie alaus bokalo, o ne tarybos salėje.

"Meras trykšta begaliniu noru pasakyti kokius nors sąmojus, kurie dažnai nejuokingi. Gal taip yra todėl, kad jis labai jaunas. Gal dar išmoks bendrauti?" – svarstė G.Furmanavičius.

Vicemeras – aktorius

Komisijoje teko aiškintis ne tik Kauno merui, bet ir jo pavaduotojams. Steponas Vaičikauskas turėjo pasiaiškinti, kodėl į "Žalgirio" rungtynes vyko tarnybiniu automobiliu, o Stanislovas Buškevičius – kodėl nusifilmavo erotiniame filme su Jurgita Tvarijonaite. Vicemeras nesutriko ir atkirto, kad filmavimasis – laisvalaikio hobis. To pakako, kad komisiją nuspręstų, jog S.Buškevičius etikos principų nepažeidė. Neva tokiu atveju filmuotis erotiniuose filmuose reikėtų uždrausti ir visiems aktoriams.

Prisimindamas svarstymą, vicemeras kvatoja.

"Koks ten erotinis filmas. Humoro serialo epizodas, kuriame net drabužių nebuvome nusivilkę. Komisija juodame kambaryje ieškojo juodos katės, kurios ten nebuvo", – juokėsi S.Buškevičius. Net neatkreipęs dėmesio, jog oficialiuose Etikos komisijos dokumentuose nurodyta, kad vicemero hobis – filmavimasis erotiniame filme.

Gali tik pabarti

Ne kartą komisijoje svarstytas ir kito vicemero Rimanto Mikaičio elgesys. Pastarasis ir pats nevengė kreiptis užtarimo. R.Mikaitis paprašė komisijos, kad ši liberalcentristui Kęstučiui Mikėnui išaiškintų, kokios yra tikrosios R.Mikaičio pareigos. Įsiplieskus aistroms dėl prie Kauno pilies pastatyto tualeto, K.Mikėnas projektą globojusį vicemerą pavadino "gamtinių reikalų vicemeru". Komisija nusprendė, kad šmaikštuolis opozicijos atstovas nusižengė etikai.

Komisijos pirmininkė pripažįsta, kad komisijos pagrūmojimai didelio poveikio prasižengusiesiems neturi. Vienintelė bausmė – apie etikos laužytojus skelbiama viešai.

Pažeidimų skaičius – rekordinis

Praėjusiais metais Etikos komisija svarstė kelis klausimus dėl politikų neatsakingo bendravimo su miestiečiais. Nustatyta, kad kai kurie jų vėluoja, o kartais visai neatsako į gaunamus laiškus. Komisija kreipėsi į savivaldybės tarybos sekretorių Dainių Ratkelį, kad šis tarybos nariams primintų, kad taip elgtis nevalia. A.Medviedevienė sakė, kad tai – didžiausias praėjusių metų komisijos laimėjimas.

Kauno miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija praėjusiais metais svarstė 22 galimus etikos pažeidimus. Anot antrą kadenciją komisijai pirmininkaujančios A.Medviedevienės, šis svarstytų klausimų skaičius – rekordinis. Būdavo metų, kai komisija apsvarstydavo vos kelis galimus Kauno miesto tarybos narių etikos pažeidimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų