Pereiti į pagrindinį turinį

Į Kauno barus braunasi greitosios paskolos

2010-09-02 10:20
Pažadas: "Katpėdėlės" vadovai tikina neleisiantys skolintis išgėrusiems klientams.
Pažadas: "Katpėdėlės" vadovai tikina neleisiantys skolintis išgėrusiems klientams. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Greitąsias paskolas teikianti "SMScredit.lt" netrukus pradės skolinti ir viešojo maitinimo įstaigose. Kreditavimo rinkos dalyviai tai vadina neatsakingu elgesiu, o kavinės atsakomybės kratosi.

Skolins ir išgėrusiesiems?

Pritrūkusiesiems lito kito iki skalsių pietų arba papildomam bokalui alaus siūloma nauja išeitis – pasiskolinti pinigų čia pat, kavinėje. Procedūra paprasta: padavėjui parodęs asmens tapatybės kortelę arba pasą klientas užpildo paskolos gavimo paraišką. Su juo netrukus telefonu susiekia greitųjų paskolų bendrovės "SMScredit.lt" konsultantas ir, jeigu klientas atitinka mokumo vertinimo kriterijus, pinigai iškart pervedami į jo banko sąskaitą.

Su tokią paslaugą netrukus pradėsiančia teikti greitųjų paskolų bendrove bendradarbiauti pasiryžo "Katpėdėlė", "Charlie Pizza", "Carskoje Selo", "Mambo" ir "Bravaria", iš viso – 39 restoranai dešimtyje šalies miestų.

"Žinoma, yra tikimybė, kad žmogus pasiskolins neatsakingai. Anketą jis gali pildyti ir išgėręs, bet tą anketą ir taip galima rasti internete, – kalbėjo "Mambo Pizza" rinkodaros skyriaus vadovė Zita Barusevičienė. – Mes tik reklamuojame paslaugą, šiuo sunkiu restoranų verslui metu bandome prisidurti papildomų pajamų."

Rinkos dalyviai pasmerkė

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacija (LVLKA) tokią "SMScredit.lt" praktiką griežtai pasmerkė, nes esą ji prasilenkia su skaidria ir atsakinga skolinimo politika bei diskredituoja visą kreditų rinkos sektorių: bankus, vartojimo išperkamosios nuomos ir vartojimo kredito bendroves, smulkias paskolas teikiančias įmones.

"Atitinkamos institucijos turėtų ištirti, ar greitųjų kreditų bendrovių iniciatyva teikti kreditus maitinimo ir pasilinksminimų vietose neatima vartotojams galimybės priimti išsamia informacija paremtą sprendimą", – pabrėžė LVLKA direktorius Pranciškus Gerulis.

Toks greitųjų kreditų bendrovės žingsnis P.Geruliui kelia daug klausimų – kas ir kaip vertins kliento mokumą, kokios sąlygos jam bus sukurtos ramiai apsvarstyti pasiūlymą skolintis ir priimti racionalų sprendimą. Esą neadekvati tam aplinka gali paskatinti lankytoją skolintis ir tada, kai realaus poreikio nėra.

P.Gerulio teigimu, skolinimas baruose yra neetiška veikla, nes galimai apsvaigę nuo alkoholio lankytojai ne visada adekvačiai vertina savo veiksmus. Be to, pasilinksminimo vietose kyla tapatybės vagystės rizika.

Asociacija atkreipia dėmesį, kad skirtingai nei lankydamiesi prekybos vietose, kur teikiamos vartojimo išperkamosios nuomos ir kreditų paslaugos, į restoranus ar barus žmonės eina atsipalaiduoti ir pasilinksminti, o ne planuoti pirkinių, skolintis.

"Gimtadienį ar kitą progą švenčiantis žmogus gali lengvai pasiskolinti, nors realaus poreikio ir nebūtų", – perspėjo P.Gerulis.

Atsakomybės kratosi

"Vičiūnų" restoranų grupei priklausančios kavinės "Katpėdėlė" direktorius Gediminas Balnis stebisi, kodėl greituosius kreditus viešojo maitinimo įstaigose pasiūliusi bendrovė taip puolama. Jis įsitikinęs, kad ši paslauga nė trupučio nesiskiria nuo kitų rinkos dalyvių siūlomų skolinimosi būdų.

"Prekybos centruose irgi galima pasiskolinti, o ten – pilna restoranų. Iš kavinės išėjęs žmogus, paėjėjęs penkis metrus, gali pasipildyti sąskaitą skolintais pinigais, – kalbėjo G.Balnis. – Pas mus dar reikės užpildyti profesionalų sudarytą anketą, kuri girtam būtų neįkandama". Jo nuomone, skolinti negalima tik vienoje vietoje – prie kazino.

Restorano "Bravaria" direktorė Rima Petruitienė pripažino, kad pasilinksminimo vieta nėra pati tinkamiausia paskolai imti, juolab kad kai kurie klientai vakaroja iki 23 val., užsisakydami ir alkoholinių gėrimų.

"Iš tikrųjų aš esu prieš, dar tik vyksta derybos, nė vienos paskolos nesuteikėme. Tai nebuvo mano idėja", – sumišo R.Petruitienė.

Dienraščiui nepavyko gauti bendrovės komentaro, nes bendrauti su spauda įgaliotas direktorius Gediminas Velička atostogauja. "SMScredit.lt" administratorei pasiūlius susisiekti su juo elektroniniu paštu, gavome tokį atsakymą: "Šiuo metu atostogauju, tad į šį laišką atsakysiu po rugsėjo 8 d."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų