Pereiti į pagrindinį turinį

Į politiką – nuogomis krūtimis

2010-11-27 23:59

Ukrainoje susikūrusio pilietinio judėjimo "Femen" aktyvistės, įžūliai demonstruojančios savo apnuogintas krūtines, tampa vis svarbesnėmis, nors daugelio nepageidaujamomis šalies politinės scenos dalyvėmis.

"Femen" lyderė 26 metų Hana Hucol sako, kad jos judėjimui priklauso apie 300 narių, daugiausia studenčių, pasiruošusių nusimesti drabužius ginant Ukrainos moterų teises. Tačiau H.Hucol pabrėžė, kad jos organizacija plečia veiklą ir nebus įbauginta stiprėjančio policijos priešiškumo.

"Femen" aktyvistės praėjusį mėnesį tapo nedidelio diplomatinio skandalo kaltininkėmis, kai į Ukrainą atvykus Rusijos premjerui Vladimirui Putinui apnuogino savo krūtines ir išsakė užgaulių replikų apie šalies kaimynės lyderio asmeninį gyvenimą.

Anksčiau šį mėnesį dvi pusnuogės "Femen" aktyvistės sutrikdė vieną Irano parodą, protestuodamos prieš šiitiškos respublikos sprendimą įkalinti vieną moterį dėl svetimavimo ir sąsajų su viena žmogžudyste.

Ukrainos pareigūnai anksčiau tik šaipydavosi iš "Femen" akcijų, vadindami jas provokuojančiu, tačiau nepavojingu išdykavimu, tačiau daugelis jų prarado kantrybę po demonstracijos prieš V.Putiną, paveikusią jautrius ryšius su galinga šalimi kaimyne.

2008 m. Kijevo studenčių įkurtas judėjimas "Femen" teigia, kad jos pagrindiniai tikslai – pagerinti moterų padėtį vyrų dominuojamoje pokomunistinėje Ukrainos visuomenėje.

"Norime parodyti, kad moterys mūsų visuomenėje atlieka žeminamą vaidmenį. Manoma, kad jų vieta yra virtuvėje arba lovoje", – sakė 22 metų ekonomikos studentė Aleksandra Ševčenko, reguliariai dalyvaujanti pusnuogių aktyvisčių protestuose.

Vieni iš pagrindinių "Femen" kritikos taikinių – sekso turizmas ir į Ukrainą atvykstantys užsieniečiai verslininkai, "maitinantys" šalies sekso pramonę. Ši organizacija tai pat protestavo prieš seksualinį priekabiavimą prie studenčių aukštosiose mokyklose ir smerkė tarptautinius grožio konkursus, tokius kaip "Mis Visata".

"Pradėjome būdamos apsirengusios, tačiau suvokėme, jog niekas nekreipia dėmesio. Man labai patinka, kad nusimetame drabužius. Tai padeda atkreipti dėmesį į mūsų pažiūras", – aiškino A.Ševčenko.

"Viskas, ką turime – tai mūsų kūnai. Mes to nesigėdijame", – sakė žurnalistiką studijuojanti 20-metė Ina.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų