Pereiti į pagrindinį turinį

Įkvepianti Vilniaus valdžios išvyka į Trakus

2010-02-20 14:26
Fantazija: idėjų, kaip turėtų atrodyti miestas po dešimt metų, miesto tarybos nariai nutarė pasisemti Trakuose, prie Margio ežero.
Fantazija: idėjų, kaip turėtų atrodyti miestas po dešimt metų, miesto tarybos nariai nutarė pasisemti Trakuose, prie Margio ežero. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Skolose skendinti Vilniaus valdžia metus neatsiskaito su bendrovėms už atliktus darbus, savas įmones spaudžia veržtis diržus, tačiau pati švaisto mokesčių mokėtojų lėšas slaptam posėdžiui Trakuose, verslo ir laisvalaikio centre "Margis".

Dvi skirtingos darbotvarkės

Penktadienio rytą viešai prieinamoje Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje skelbta, kad tądien mero ir jo pavaduotojų darbotvarkėje numatyta daugybė darbinių posėdžių, pasitarimų, susitikimų švietimo, plėtros, komunalinio ūkio, aplinkos apsaugos klausimais.

Tačiau nė viename jų valdžios atstovai nedalyvavo. Mat slapta nuo rinkėjų akių vicemerams ir savivaldybės tarybos nariams ketvirtadienį per pietus buvo išplatinta kita tos pačios dienos darbotvarkė.

"Primename, kad meras ir Vilniaus miesto 2010–2020 m. strateginio plano rengėjai šių metų vasario 19 d. 9 val. maloniai laukia visų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių strateginio plano rengimo sesijoje (renginys nemokamas), kuris vyks verslo ir laisvalaikio centre "Margis". <...> Taip pat informuojame, kad 8 val. prie savivaldybės pastato lauks autobusas, kuris nuveš į sesijos vietą, o po renginio parveš atgal", – rašoma išplatintame pranešime.

Greta prisegta darbotvarkė, kurioje numatyta, kad tarybos nariams apie Lietuvos ekonomikos perspektyvas paskaitą skaitys "DnB Nord" banko Lietuvoje vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis, konsultantai pristatys Vilniaus strategijos viziją ir plėtros sritis. O kad nebūtų labai nuobodu, darbotvarkė paįvairinta dviem kavos pertraukėlėmis, valandą trunkančiais pietumis ir pusantros valandos užimančia vakariene.

Atsiėjo apie 3 tūkst. litų

Oficialiai "Margio" svetainėje skelbiama, kad tokio renginio organizavimas užsakovams dienai kainuotų nuo 48 litų už vieną dalyvį be vakarienės. Tačiau kaina gali šoktelėti iki 80 litų, jeigu pageidaujama vakarienės ir prabangesnių pertraukėlių užkandžių.

"Asmeniui pigiausias variantas – 48 litų. Į kainą įskaičiuota salės nuoma, dvi kavos pertraukėlės, per kurias patiekiama kava, arbata, vanduo ir sausainukai, bei verslo pietūs, per kuriuos patiekiama dienos sriuba, vištienos kepsniai ir vanduo. Renkantis brangesnį variantą, per kavos pertraukėles galime pasiūlyti ne sausainukų, o sumuštinukų, pyragėlių, o verslo pietūs asmeniui gali kainuoti nebe 20, o iki 30 litų. Tuomet galime pasiūlyti lašišos ar kiaulienos sprandinės kepsnių", – pasakojo "Margio" vadybininkė Aušra.

Išvažiuojamajame posėdyje vakar dalyvavo apie 30 Vilniaus miesto tarybos narių iš 51, keli savivaldybės samdyti konsultantai ir ekonomikos ekspertas R.Rudzkis. Iš viso susidaro iki 40 asmenų grupė, kuriems surengti konferenciją, pamaitinti ne tik per pietus, bet ir vakare, kainuoja apie 3,2 tūkst. litų. O kur dar kelionė pirmyn ir atgal savivaldybės lėšomis samdytu autobusu. Toks vienos dienos pobūvis rinkėjams kainuoja tiek pat, kiek vieną Vilniaus vicemerą išlaikyti per visą mėnesį. Mat šiam per mėnesį skiriama apytiksliai 3 tūkst. litų alga atskaičius mokesčius.

Sava salė neįtiko

Politikų konferencija Trakuose kelia nuostabą, turint omenyje, kad savivaldybės pastate už tas pačias mokesčių mokėtojų lėšas yra įrengta moderni tarybos salė. Ji atitinka visus konferencijoms keliamus reikalavimus ir joje telpa apie 100 žmonių. Salėje puikiai veikia garso ir vaizdo įranga, prie kiekvieno dalyvio stalo stovi mikrofonai, o kavos pertraukėles galėtų suorganizuoti pirmame pastato aukšte įsikūrusio "Pasitarimų baro" darbuotojai.

Į sesiją atsisakęs vykti vicemeras Vidmantas Matikonis spėja, kad vežti tarybos narius posėdžiauti už 30 km nuo Vilniaus galbūt reikėjo tam, kad šie viduryje renginio neišsilakstytų.

"Paprastai taip būna: jeigu nori, kad nepabėgtų tie tavo paskaitų klausytojai, renginį darai tokioje vietoje, iš kurios jie negali pabėgti. Aš, tiesą sakant, netikiu realia nauda šitų mokymų, ar kaip ten juos vadinti. Juo labiau kad konsultantai neįvardyti. Paminėtas vienintelis R.Rudzkis, kuris rimtas, bet kalbės apie Lietuvos ekonominę padėtį. Bet šituos dalykus mes patys žinome. Kita vertus, kiekvienas toks ekonomikos guzas savo versijas turi. Todėl ir nevažiavau, nes nemėgstu tokių posėdžių, kuriuos reikia tiesiog atsėdėti, bet apčiuopiamos naudos jie neduoda", – tikino V.Martikonis.

Akivaizdu, kad kiti Vilniaus valdžios atstovai nemano, jog pasisėdėjimas prie Margio ežero yra mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas. Tiesa, kaip pats meras V.Navickas vertina tokio pobūdžio išvažiuojamuosius posėdžius, dienraščiui sužinoti nepavyko. Mat iš "Margio" jis išvyko iškart po sočių pietų ir vėliau telefono ragelio nekėlė.

Mero pavyzdžiu pasekė ir pusė posėdžio dalyvių – išsilakstė dar prieš prasidedant antrajai posėdžio daliai.

R.Adomavičius: idėjoms reikia tinkamos aplinkos

Iškart po pietų išvykti susiruošė ir Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius, tačiau žengdamas per slenkstį jis dienraščiui tikino, kad išvažiuojamasis posėdis yra ypač naudingas.

– Ką vilniečių labui nuveikėte iki pietų?

– Vyko Vilniaus strateginio plano iki 2020 m. rengimo sesija. Vilniaus vizijos išsiaiškintos, dabar vyksta detalus darbas. Meras lauks šio darbo rezultatų.

– Ir tam reikėjo važiuoti į Trakus?

– Tam reikėjo sukurti aplinką, kurioje gimtų idėjos. Tam reikėjo išklausyti protingų žmonių, kurie padarė įžangas ir įvadus, tam reikėjo padirbėti grupėse. Tai vyko prie šių šešių stalų ir dabar vyks rezultatų aptarimas, apibendrinimas. Kas gali dalyvauti – dalyvaus.

– Kuo šiam darbui neįtiko savivaldybės tarybos salė?

– Protingi žmonės sako: kad gimtų idėjos, tam reikia sukurti tinkamą aplinką.

– Tarybos salė netinkama aplinka?

– Tarybos salė yra labai tinkama aplinka sprendimams priimti. O juos parengti yra kita aplinka, pavyzdžiui, Trakai.

– Kiek šis išvažiuojamasis posėdis kainuoja mokesčių mokėtojams?

– Apie tai nieko nežinau. Ne aš organizavau.

– Ar gražu mokesčių mokėtojų pinigus švaistyti tokioms išvykoms?

– Manau, kad labai negražu mokesčių mokėtojų pinigus švaistyti apskritai savivaldybės aparatui išlaikyti. Iš viso nemoralu išlaikyti kokį nors valdantį administruojantį aparatą. Tai būtų teisinga sekant jūsų logika.

– Ar žinote, kur jūs šiuo metu turėtumėte būti pagal oficialiai skelbiamą jūsų darbotvarkę?

– Oficialioje darbotvarkėje parašyta, kad aš šiandien esu šioje konferencijoje.

– Netiesa, oficialioje darbotvarkėje, kuri paskelbta savivaldybės interneto svetainėje, skelbiama, jog jūs šiuo metu turėtumėte savivaldybėje pirmininkauti darbo grupei dėl požeminių aikštelių statybos.

– Nežinau, kas parašyta tinklalapyje. Yra mano asmeninė darbotvarkė, kurioje parašyta, kad šiandien 9 val. prasideda išvažiuojamasis posėdis dėl Vilniaus strateginio plano rengimo.

Darbotvarkė: penktadieniui Vilniaus valdžia susikurpė dvi darbotvarkes: viena vieša, o kita slapta, skirta tik tarybos nariams, tačiau jos paisyti privalu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų