Pereiti į pagrindinį turinį

Išgyvenimo pamokos vaikų darželiams

2009-05-28 09:35
Skurdžiau: darželinukams bus skirta mažiau lėšų.
Skurdžiau: darželinukams bus skirta mažiau lėšų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno vaikų darželių vadovams – sunkios dienos. Jie priversti ieškoti būdų, kaip išsilaikyti sumažinus finansavimą.

Gaus mažiau pinigų

"Mes skiriame lėšų, o darželiai patys sprendžia, kaip išgyventi. Drastiškų priemonių nesiimame", – tikino Švietimo ir kultūros įstaigų ūkinės veiklos planavimo skyriaus vedėja Nijolė Stasė Grybėnienė. Jos teigimu, 6 proc. mažinamos ikimokyklinių ugdymo įstaigų darbuotojų atlyginimams skirtos lėšos. Apie 5 proc. gali būti sumažintas finansavimas kitoms darželių reikmėms.

Siekiant sutaupyti, liepą ir rugpjūtį kai kurie Kauno darželiai nedirbs. Savivaldybės specialistų teigimu, norintiesiems lankyti darželius vasarą vietų užteks. Darbuotojai raginami mažiau skambinti telefonais, atsisakyti nebūtinų pirkinių.

Pasak N.S.Grybėnienės, įstaigų vadovams pateikti nauji etatų normatyvai, pagal kuriuos žmonės dirbs tiek pat ar daugiau, bet uždirbs mažiau.

Valytojos turės išvalyti didesnius plotus negu iki šiol. Už tai jų atlyginimas nepadidės. Dokumentų archyvui tvarkyti buvo numatytas visas etatas. Dabar šiam darbui paliekama tik 0,5 etato. "Visiems reikia taupyti. Darželiai – ne išimtis. Gal vienam darželiui nereikia psichologo, o kitame vaikai išmoko kalbėti ir jiems nereikia logopedo", – variantus siūlė Švietimo ir kultūros įstaigų ūkinės veiklos planavimo skyriaus vedėja.

Tėvai padėdavo visada

Nors prieš kelerius metus niekas nekalbėjo apie sunkmetį, darželiai netviskėjo prabanga. Darželinukus auginantys kauniečiai neslepia, kad patys rūpinasi grupių ar miegamųjų patalpų remontu, perka žaislus, popierių, dažus, valymo priemones.

"Krizės nebuvo, vis tiek turėjome daug ką pirkti patys. Kvailas mitas, kad tėvai moka tik už darželinukų maitinimą. Kiek žinau, gesintuvą auklėtojos už savo pinigus pirko, nes tam savivaldybė pinigų neskiria. Neįsivaizduoju, kaip dabar bus", – gūžčiojo pečiais į darželį du sūnus vedantis kaunietis Valentinas.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigomis besirūpinanti Švietimo ir ugdymo skyriaus specialistė Audronė Bukmanaitė "Kauno dienai" yra sakiusi, kad tėvai turi prisidėti prie darželių išlaikymo. "Nematau nieko blogo, jeigu tėveliai nuperka vaikams ugdymo priemonių ar kitaip padeda", – įsitikinusi A.Bukmanaitė.

"Anksčiau bet kokios rinkliavos iš tėvų būdavo draudžiamos. Patys tėvai ieškodavo išeičių, kaip legaliai pagelbėti darželiui, kuriame vaikai praleidžia didžiąją dienos dalį. Dabar situacija tokia, kad ir iš tėvų nesinori nieko prašyti. Pažiūrėkite, kiek žmonių neturi darbo", – pastebėjo vieno Kauno lopšelio-darželio direktorė, nenorėjusi skelbti savo pavardės.

"Suprantu, kad darželiai nori dažniau atnaujinti patalynę, nupirkti vaikams naujų žaislų, bet pinigų visiems trūksta", – kartojo N.S.Grybėnienė.

Naikins savaitines grupes

Kai kuriose ikimokyklinio ugdymo įstaigose tėvai savo vaikus gali palikti dvylikai valandų. Veikia ir savaitinės grupės, kur vaikai gyvena nuo pirmadienio iki penktadienio. Pasak N.S.Grybėnienės, darželiai privalės peržiūrėti ir pakoreguoti tokių grupių darbo laiką.

"Jeigu darželyje dvylika grupių, nebūtinai visos turi dirbti iki 20 val. vakaro. Užteks palikti kelias, kuriose vaikai sulauks tėvų. Mažinsime ir savaitinių grupių skaičių", – perspėjo valdininkė.

Vaikų lopšelio-darželio "Šermukšnėlis" direktorė Aldona Leonavičienė mano, kad sunkmečiu darbuotojų atleidimų išvengti nepavyks. Darželyje veikia 12 grupių. Keturiose jų vaikai lieka visą savaitę nuo pirmadienio iki penktadienio.

Pasak darželio vadovės, norinčiųjų tikrai netrūksta. "Lopšelinukų grupėse miegoti lieka 8–10 vaikų. Savaitinė darželinukų grupė pilna – penkiolika vaikų. Reikės svarstyti, kaip galime sutaupyti", – sakė A.Leonavičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų