Pereiti į pagrindinį turinį

Katalikiškai mokyklai prireikė darželio pastatų

2009-12-14 12:32
Katalikiškai mokyklai prireikė darželio pastatų
Katalikiškai mokyklai prireikė darželio pastatų / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Vaikų lopšelį-darželį "Boružėlė" lankančių vaikų tėvai sunerimo išgirdę kalbas, kad darželis Aleksote gali būti uždarytas, o patalpos atiduotos šalia esančiai Julijanavos katalikiškai vidurinei mokyklai.

Vienąkart nepritarė

"Girdėjome, kad miesto valdžia nuo sausio 1 d. žada uždaryti mūsų darželį, kuris ir tėvams, ir vaikams labai patinka. Sako, kad naujai sutvarkytų patalpų nori Julijanavos mokykla", – sunerimusi kalbėjo dviejų "Boružėlę" lankančių vaikų mama Laura.

Išties savivaldybės specialistai miesto tarybai parengė sprendimo projektą, kuriame siūloma Bitininkų gatvėje esančio vaikų lopšelio-darželio "Boružėlė" pastatus atiduoti Julijanavos katalikiškai vidurinei mokyklai.

Klausimas dėl darželio patalpų panaudojimo lapkritį jau buvo svarstytas miesto tarybos Švietimo, sporto ir ekologijos komitete. Tąkart komiteto pirmininkė Ona Nijolė Rudgalvienė sakė, jog patalpos, kuriomis naudojosi mokykla, turi priklausyti darželiui.

Tačiau, praėjus vos dviem savaitėms, savivaldybei priklausančio turto perdavimo klausimas vėl svarstomas, o turto perdavimo mokyklai dokumentuose jau įrašyti visi "Boružėlės" pastatai.

Kovo mėnesį Julijanavos vidurinė mokykla tapo katalikiška ir buvo pertvarkyta į viešąją įstaigą. Įgyvendinant mokyklų tinklo pertvarką katalikiškai mokyklai išlieka teisė formuoti 1–12 klases. Savivaldybė, kaip viena viešosios įstaigos steigėjų, gali perduoti pastatus jai naudoti pagal panaudos sutartį.

Svarstymai vyksta slapta

"Boružėlės" direktorė Birutė Jonaitienė nustebo, kad darželio pastatų perdavimo klausimas svarstomas jai nieko nežinant. Savivaldybės valdininkai nepasivargino jai apie tai pranešti. "Tėvai darželyje daug ką savo rankomis suremontavo, patalpos gražios, tvarkingos, tai kažkam jų prireikė", – valdininkų slapukavimo priežasčių bandė ieškoti B.Jonaitienė.

Anot jos, darželis šioje miesto vietoje labai reikalingas. Šiuo metu jį lanko 138 vaikai, o eilėje laukia dar 160 mažųjų kauniečių. Viename darželio pastate mokosi Julijanavos katalikiškos vidurinės mokyklos pradinukai, ir tai gali būti formali priežastis, kodėl "Boružėlę" svarstoma "paaukoti". Mat, pasak savivaldybės valdininkų, viešoji įstaiga (katalikiška mokykla) negali būti po vienu stogu su biudžetine įstaiga (darželiu). Nors mokykloje kai kurios klasės nėra užpildytos, vadovybė esą valdininkams teigia, jog jiems būtinai reikia darželio patalpų ugdymo procesui organizuoti.

Julijanavos katalikiškos vidurinės mokyklos direktorius Viktoras Zuzevičius gynėsi apie tokius ketinimus nieko nežinąs. Jis sakė negavęs dokumento, kuriuo darželio patalpos perduodamos jo vadovaujamai viešajai įstaigai. "Tegul darželis nesinervina. Gal kokia klaida įsivėlė, mes patikslinsime. Kas dora, yra dora. Kas jiems priklausys, mes pasižiūrėsime ir jiems paliksime", – žadėjo V.Zuzevičius.

Tyčia ar netyčia apsiriko?

Darželinukų tėvai pasiryžę kovoti dėl darželio. Jie jau renka parašus ir ketina kreiptis į miesto merą Andrių Kupčinską, prašydami ginti biudžetinės, o ne viešosios įstaigos interesus. "Viešoji įstaiga pagal įstatymus gali užsiimti kuo tik nori, net vykdyti ūkinę veiklą. Gal Julijanavos vidurinei tam ir prireikė darželio patalpų, tačiau kur dėtis darželinukams?" – neslėpė susirūpinimo vieno darželinuko tėvelis.

Kad darželių Aleksote trūksta, pripažįsta ir Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius. Jo teigimu, vaikų lopšelio-darželio "Boružėlė" niekas nesiruošia naikinti.

Tačiau valdininkų parengti dokumentai liudija ką kita. Sprendimo dėl patalpų perdavimo projektas jau buvo paskelbtas internete ir pateiktas svarstyti tarybos komitetams. Tiesa, Kultūros, bendruomenių ir savivaldos plėtojimo komitetas tokiam savivaldybės turto perdavimo planui nepritarė.

"Kauno dienai" pradėjus domėtis, kodėl "Boružėlės" pastatus norima perduoti katalikiškai mokyklai, O.N.Rudgalvienė tikino, jog dokumentuose įsivėlė klaida. Esą nuspręsta, kad sprendimo projektas nebus teikiamas ir kitą savaitę vyksiančiam tarybos posėdžiui.

"Pastatas, kuriuo naudojasi ir mokykla, ir darželis, pažymėtas tuo pačiu šifru, todėl taip ir nutiko. Dabar sprendžiame, kaip perduoti mokyklai atskiras patalpas, o ne visą pastatą", – aiškino sprendimo projektą pasirašiusi Švietimo ir kultūros įstaigų apskaitos skyriaus vedėja Asta Liaudinskienė.

Gruodžio 15 d. miesto politikai taip pat svarstys klausimą dėl kito darželio patalpų perdavimo viešajai įstaigai "Vyturio" katalikiška vidurinė mokykla".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų