Pereiti į pagrindinį turinį

Įžiebta mažiausia kalėdinė eglutė: pradedama „Maisto banko“ akcija prieš maisto švaistymą

2022-12-09 14:51
BNS inf.

Penktadienį Vilniuje įžiebus iš medinių šaukštų ir šakučių padarytą mažiausią Lietuvoje kalėdinę eglutę pradedama „Maisto banko“ kampanija „Mažinam Kalėdas“ prieš maisto švaistymą.

Kaip pranešė maistą nepasiturintiems tiekianti nevyriausybinė organizacija, kampanija siekiama sumažinti šventiniu laikotarpiu išmetamus rekordinius maisto kiekius ir skatinti sąmoningą vartojimą.

„Mūsų eglutė netradicinė – labai nedidelė, sukurta iš natūralaus medžio šaukštų ir šakučių. Tai simbolis, kviečiantis sumažinti vartotojiškas Kalėdas, mažinti perteklinius švenčių atributus, tačiau ne gerumą ar šventinę nuotaiką, – eglutės įžiebime pasakojo „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius. – Juk svarbu ne maistu nukrauti stalai ir šventės gausumas, o žmonės, kurie yra drauge su mumis“.

Tai simbolis, kviečiantis sumažinti vartotojiškas Kalėdas, mažinti perteklinius švenčių atributus, tačiau ne gerumą ar šventinę nuotaiką.

„Neabejoju, kad tai viena mažiausių eglučių, kurios puošė Lietuvos miestų aikštes, ir tai tikrai pirmoji Lietuvoje (o galbūt ir pasaulyje) eglutė, kviečianti atsakingiau planuoti metų pabaigos šventes ir nešvaistyti maisto“, – pridūrė jis.

Pasak jo, kurdami eglę organizacijos nariai nežinojo, kad pagrindinė miesto eglė atrodys lyg didžiulis tortas, tačiau visai netikėtai „šis kontrastas tapo labai simboliškas“.

Anot S.Gurevičiaus, vartoti tinkamas maistas kasdien yra švaistomas milžiniškais kiekiais, o kalėdiniu laikotarpiu jis padidėja trečdaliu.

Jis primena, kad visame pasaulyje namų ūkiuose didžiausi maisto kiekiai išmetami po švenčių.

„Pavyzdžiui, yra paskaičiuota, kad būtent kalėdinio laikotarpio metu išmetama apie 74 milijonai pyragų, kurie dar yra tinkami vartojimui. Turbūt ne vienam iš mūsų šeimos šventėse yra girdėtos frazės „valgykit, tiek daug prigaminau“, „valgykit, nes kitaip reiks išmesti“. Kviečiame keisti šią perteklinę kultūrą. Toks pokytis ne tik padės sutaupyti pinigų maistui, tačiau ir prisidės prie to, jog maisto būtų švaistoma mažiau“, – teigia S. Gurevičius.

Anot organizacijos vadovo, pagrindinė maisto švaistymo priežastis – neplanavimas. Du trečdaliai lietuvių pripažįsta, kad šventėms apsiperka per daug maisto.

„Mažinam Kalėdas“ iniciatyva nugulė į informacinį puslapį, kuriame dalijamasi patarimais apie atsakingą maisto planavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų