Pereiti į pagrindinį turinį

Kaune nebeliko korupcijos?

2012-11-25 16:10
Kaune nebeliko               korupcijos?
Kaune nebeliko korupcijos? / Artūro Morozovo nuotr.

Aušros Ručienės vadovaujama Kauno miesto tarybos Antikorupcijos komisija tarsi nustojo egzistavusi – į posėdžius niekas nebesirenka, o opozicijos atstovai įtaria, kad pirmininkė gali dangstyti saviškius.

Aptaki darbotvarkė

Korumpuotų politikų ir tarnautojų siaubu turėjusi būti Antikorupcijos komisija pastaruoju metu nepervargsta. Nuo 2011 m. gruodžio komisijai pirmininkauja miesto tarybos narė advokatė A.Ručienė, kuri šiemet surengė vos šešis posėdžius – paskutiniame pasirodė tik 2 nariai iš 13.

Praėjusius kelerius metus internete skelbtos posėdžių darbotvarkės buvo aiškios, klausimai konkretūs. Pastaruoju metu iš pateikiamų darbotvarkių nelabai galima suprasti, ką ši komisija veikia: nurodomi tik abstraktūs klausimai „dėl gautų pranešimų“, „dėl antikorupcijos veiklos aktualijų“. Tai glumina ir pačius komisijos narius.

Abstrakčios komisijos darbotvarkės atsirado, kai metų pradžioje iš darbo buvo atleistas savivaldybės Teisės departamento vyriausiasis specialistas, šios komisijos narys Darius Makarevičius.

Buvęs tarnautojas neslėpė, kad anksčiau darbotvarkes rengdavo jis arba komisijos referentė, o A.Ručienė jas patvirtindavo.

Rinkdavosi kas tris savaites

„Kova su korupcija Kaune niekam neįdomi. Nėra ko stebėtis, nes Antikorupcijos komisijos pirmininkas yra iš valdančiųjų. Nei valdančioji koalicija, nei komisijos pirmininkė nelabai nori nuveikti ką nors prasmingo kovos su korupcija fronte, nes jei aktyviai veiksi, gali pakenkti saviems. Anksčiau komisijos darbas labiau matėsi. Buvo inicijuoti ir atlikti įvairūs tyrimai. “Auksinio tualeto„ byla irgi prasidėjo nuo komisijos atlikto tyrimo“, – pastebėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Simonas Kairys.

Nuo 2007-ųjų komisijai vadovavo buvęs miesto tarybos narys Raimundas Kaminskas ir keletą mėnesių – Arvydas Garbaravičius.

Per šį laikotarpį suorganizuoti 46 posėdžiai, nariai kartais rinkdavosi kas 3 savaitės. Be darbotvarkių ir nutarimų, internete galima rasti ne tik posėdžių protokolus, atliktus sociologinius tyrimus, bet ir svarbias tyrimų išvadas dėl „auksinio tualeto“ ar „Romuvos“ kino teatro akcijų pirkimo.

Tiesa, R.Kaminskui vadovaujant Antikorupcijos komisijai taip pat kilo įvairių konfliktų: kiti komisijos nariai valdantiesiems priklausantį pirmininką kaltino destrukcine veikla, tačiau bent šiokie tokie komisijos darbo rezultatai matėsi.

Skandalai nesudomino

Antikorupcijos komisijos pirmininke tapus A.Ručienei, savivaldybę supurtė ne vienas skandalas: buvo sulaikytas vicemeras K.Kriščiūnas, pasirašyta 12 mln. litų savivaldybei kainuosianti taikos sutartis su bendrove „Kamesta“, klampinanti Antikorupcijos komisijos pirmininkės partijos bendražygį administracijos direktoriaus pavaduotoją Vygaudą Molį.

Vis dėlto Antikorupcijos komisijos šie skandalai nesudomino, jie nebuvo įtraukti nė į vieno internete skelbiamo posėdžio darbotvarkę.

Kaltino kitus

Paklausta, kaip sekasi dirbti Antikorupcijos komisijai, A.Ručienė nukirto, kad „puikiai“.

„Kokius didžiausius korupcijos įvykius teko narinėti per mano pirmininkavimą? Daug visokių įvykių – jei norite kalbėti detaliai, man reikėtų pakelti visus dokumentus, pažiūrėti faktus. Darbas vykdomas nuolat – mes čia ne ikiteisminio tyrimo institucija, o darbus dirba ir savivaldybės administracijos darbuotojai, priklausantys Antikorupcijos komisijai“, – pareiškė A.Ručienė.

„Tas mūsų darbas – ne vien posėdžiai. Nesuprantu, kam tada tie žmonės eina į šią komisiją, jei nenori į ją vaikščioti. Komisijos sekretorė turi visus įrodymus, kad jie buvo kviečiami atvykti“, – pridūrė A.Ručienė.

Dangsto saviškius?

Išgirdęs A.Ručienės priekaištus dėl posėdžių nelankymo, Antikorupcijos komisijos narys Gintaras Furmanavičius pažėrė kritikos pačiai pirmininkei.

„Pažiūrėkite į komisijos darbotvarkes – ten visiška pornografija. Be to, nuolat kaitaliojami susirinkimo laikai. Aš tikrai nedalyvausiu komisijos, kuri kiša visus korupcinius galus į vandenį, veikloje“, – pareiškė G.Furmanavičius.

Jį taip pat stebina, kad Kaune Antikorupcijos komisijos pirmininko postas priklauso ne opozicijai, o valdančiosios koalicijos atstovei. G.Furmanavičiaus teigimu, kyla pagrįstų įtarimų, kad taip valdantieji dangsto įtartinus sandorius.

„Norėčiau pirmininkės viešai paklausti – kodėl Antikorupcijos komisijoje nėra svarstomos taikos sutartys ar jų projektai dėl Vainatrakio kapinių, su “Kamesta„? Pastaroji taikos sutartis savivaldybei, ko gero, kainuos 12 mln. litų, o mes Antikorupcijos komisijoje tik svarstome gyventojų skundus. Tai pagal kompetenciją priklausytų daryti net ne mūsų komisijai. Kai A.Ručienė viešai atsakys į šiuos klausimus, tuomet aš eisiu į posėdžius“, – sakė G.Furmanavičius.


Komentarai


Artūras Orlauskas, Antikorupcijos komisijos narys

Nebuvau posėdžiuose, kuriuos organizavo A.Ručienė. Kai atsistatydinau iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojo pareigų, vyko diskusijos, ar tai reiškia ir mano išėjimą iš šios komisijos narių. Niekas šios situacijos neišnagrinėjo ir į posėdžius tiesiog nebuvau kviečiamas. Dabar situacija ištaisyta ir man pasakyta, kad esu narys. Dėl to daug negalėčiau komentuoti apie tai, kas buvo svarstoma.

Gintarė Skaistė, Antikorupcijos komisijos narė

Tiesą sakant, visada eidavau į posėdžius. Paskutiniame nepasirodžiau, nes negalėjau – tuo metu man buvo paskaitos. Šiaip aš visą laiką ten vaikštau. Kaip vertinu pirmininkės darbą? Viskas ten normaliai...didelių tyrimų gal neatliekame, bet pagal žmonių kreipimusis viską įgyvendiname, atsakymus pateikiame.


Stasys Žirgulis, buvęs Antikorupcijos komisijos pirmininkas

Apie savivaldybės Antikorupcijos komisijos darbą jau senokai nieko negirdėjau. Man atrodo, kad jos nėra. Mes per mėnesį organizuodavome kelis posėdžius, pateikdavome išvadas. Bendradarbiaudavome ir su prokuratūra, ir su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija. Nustatėme ne vieną korupcijos atvejį, organizuodavome atvirus posėdžius su nuskriaustais žmonėmis, žiniasklaidos atstovais. Aišku, gal kai kurioms partijoms buvo nesmagu, kai jų nariai užsiimdavo tokiais tyrimais, tačiau tikrai sutaupėme ne vieną milijoną litų. Dabar apie korupciją tik kalbama, tačiau nieko nedaroma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų