Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno merą šokiravo seniūno neveiklumas

2013-02-13 08:20
Kauno merą šokiravo seniūno neveiklumas
Kauno merą šokiravo seniūno neveiklumas / Tomo Raginos nuotr.

Centro seniūnas per metus sugebėjo viešiesiems darbams pasitelkti vos 15 pašalpų gavėjų, o mažesnėje Petrašiūnų seniūnijoje įdarbintas 81. Toks skirtumas šokiravo miesto vadovus, kuriems kilo įtarimų dėl Centro seniūno neveiklumo.

Plėšė skelbimus

Centro seniūnija apima teritoriją nuo Senamiesčio ir visą Naujamiestį. Čia gyvena apie 16 tūkst. gyventojų. Centro seniūnijos duomenimis, 2,5 tūkst. vietos gyventojų yra socialiai remtini.

Centro seniūnas Vytautas Pauliukas bandė teisintis, kodėl per praėjusius metus įdarbinta vos 15 žmonių. „Tik tiek žmonių mums atsiuntė Socialinės paramos skyrius“, – atkirto seniūnas V.Pauliukas.

15 žmonių miesto Centre dirbo 516 valandų. Per tą laiką jie nuplėšinėjo ant stulpų klijuojamus skelbimus, tvarkė seniūnijos aplinką, vieną kitą kiemą Senamiestyje. Seniūnas netgi bakstelėjo į įrašą, kad tvarkytas buvo ir Ramybės parkas.

V.Pauliukas aiškino, kad kitų socialinę paramą gaunančių centro gyventojų jis negalėjo pasitelkti darbams. Esą didžioji dalis tų žmonių yra senyvo amžiaus, ligoti.

Seniūnas suskaičiavo, kad pernai vienkartinių pašalpų prašė 68 asmenys, tačiau tik 58 buvo išmokėta beveik 12 tūkst. litų. „Dauguma pašalpų prašė dėl ligos arba grįžę iš įkalinimo įstaigų. Jų negalime siūlyti darbams“, – aiškino seniūnas.

Tragedijos neįžvelgia

Centro seniūnas V.Pauliukas tragedijos dėl vos 15 įdarbintų paramų gavėjų neįžvelgia. „Atsiuntė tiek ir visiems radome darbo“, – ramiai aiškino V.Pauliukas. Mažesnėje nei Centro Petrašiūnų seniūnijoje įdarbinta buvo 81 paramos gavėjų. Daugiausia – 253 ganančiųjų pašalpas – dirbo Dainavos seniūnijoje.

„Mes žiūrime principingai. Stengiamės įtikinti žmogų, kad darbas už gautą paramą nežemina, net jeigu ir tenka šluoti gatvę“, – aiškino Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius. Seniūnas teigė greitai išsprendęs, kaip sutvarkyti sniegu apverstas pėsčiųjų perėjas. Jas švarino paramą gaunantys asmenys.

Petrašiūnų seniūnas pasakojo, kad paramų gavėjai darbuojasi ir nakvynės namuose, tačiau svarbiausia, kad ateina suvokimas, jog už pagalbą atsilyginama. Pasak jo, svarbu įtikinti žmogų, kad darbas už gautą paramą nežemina.

Laukia analizės

Socialinės rūpybos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė buvo šokiruota Centro seniūnijos rodikliais. „Nustebome suskaičiavę, kad Centro seniūnijoje darbavosi vos 15 žmonių. Mes niekur žmonių nesiunčiame dirbti“, – nustebo vedėja išgirdusi Centro seniūno aiškinimą, kad tik tiek žmonių jiems atsiuntė skyrius.

Žmogus, norintis gauti pašalpą, eina į seniūniją. Iš ten Socialinės paramos skyrius gauna raštus, kuriuose būna nurodyta ar paramos gavėjas gali dirbti. Kitas klausimas, ar jis sutinka. Jei nesutinka, tačiau pagal tarybos patvirtintą aprašą už gautą paramą turi atidirbti, tokiu atveju pašalpa neturi būti mokama.

A.Sudžiuvienė garantavo, kad gauti duomenys bus analizuojami. Ji pritarė, kad centre – daug vyresnio amžiaus žmonių, kurie gauna paramą, tačiau neslėpė abejonių dėl vos 15-os galėjusių dirbti.

Pasak vedėjos, vidutiniškai Kaune socialinei paramai skiriama 232 litai per mėnesį vienam asmeniui. Preliminariais skaičiavimais, Centro seniūnijoje per mėnesį išmokama beveik 7 tūkst. litų paramai.

Kaltinimai neūkiškumu

Ne ką mažiau mažas dirbusių miesto centre skaičius nustebino ir Kauno merą Andrių Kupčinską. „Toks skaičius ne tik nustebino, bet ir šokiravo. Administracijos direktoriui pavesta atlikti tarnybinius patikrinimus. Žmonės puikiai supranta, kad yra ką veikti ir Centro seniūnijoje, ir kitose. Negi jau mūsų miesto centras, Senamiestis blizga ir nėra čia darbų?“ – retoriškai klausė meras.

Administracijos direktorius Dainius Ratkelis kol kas dar neturėjo jokio paaiškinimo dėl daugelį nustebinusio klausimo. Šios savaitės pabaigoje administracijos direktorius tikisi turėti aiškesnį vaizdą dėl Centro seniūnijos reikalų.

Meras buvo kategoriškas: „Tai rodo seniūno neūkiškumą, aplaidumą. Miesto taryboje, tvirtinant viešųjų darbų programą, kalbėjome, kad reikia spręsti seniūno tinkamumą eiti pareigas.“

Ieškojo prieglobsčio

Kauno meras konservatorius A.Kupčinskas neslėpė girdėjęs apie Centro seniūno ambicijas tapti jo partijos nariu. Tokių savo ketinimų kategoriškai nepaneigė ir Centro seniūnas V.Pauliukas, tačiau stengėsi išsisukti nuo tiesaus atsakymo. „O iš kur jūs žinote? Aš darbe nepolitikuoju“, – susigriebė V.Pauliukas.

Kol kas Centro seniūno nėra konservatorių partijos Kauno skyriaus sąrašuose. Rišliai V.Pauliukas neatsakė ir apie galimus ketinimus tapti šios partijos nariu. „Na, net jeigu ir kažkaip, – aiškiai ėmė šnabždėti V.Pauliukas. – Bet ne, aš darbe nepolitikuoju.“


Komentarai

Gintautas Sinkevičius

Šilainių seniūnijos seniūnas

Mūsų mikrorajone tie, kurie gauna pašalpas, praktiškai nesiginčydami dirba. Seniūnija tik pasiūlo darbus. Mūsų seniūnijoje gana daug socialiai remtinų asmenų ir jie gana daug atidirba visuomenei naudingų darbų. Mes taip pat žiūrime, kad žmogui tiktų jam siūlomas darbas. Pavyzdžiui, vienas muzikantas surengė koncertą seniūnijos organizuojamame renginyje ir taip atidirbo visuomenei naudingų valandų skaičių. Juodą darbą dirbti daugiausia gauna tie, kurie nieko kito ir nemoka.

Bronius Girdauskas

Žaliakalnio seniūnijos seniūnas

Vyksta tie visuomenei naudingi darbai ir žmonės neatsikalbinėja. Realiai jie padaro dar daugiau, nei būna nurodoma. Jie motyvuoja tuo, kad yra laisvi, darbo neturi ir jiems nesunku padirbėti. Dažniausiai parenkame jiems vietas arčiau jų namų. Jeigu reikia aplinką tvarkyti, jie labai noriai darbuojasi. Pavyzdžiui Žaliakalnio progimnazijoje vyksta renovacija. Kai kurių pašalpas gaunančių asmenų vaikai ten mokosi, tai jie pagalbinius darbus gimnazijoje dirba. Per prievartą neverčiame dirbti, tik atitinkamus įrašus įrašome dokumentuose ir siunčiame Socialinės rūpybos skyriui, o ten jau sprendžiama apie paramos skyrimo formą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų