Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno pilis pasipuoš vėtrunge

2012-12-29 05:00
Kauno pilis pasipuoš                                     vėtrunge
Kauno pilis pasipuoš vėtrunge / Artūro Morozovo nuotr.

Laukiama palankaus oro, kad ant Kauno pilies bokšto būtų galima užkelti trijų metrų pločio ir tokio pačio aukščio vėtrungę.

Savivaldybės užsakymu pagaminta įspūdinga vėtrungė šiuo metu yra saugoma restauratorių dirbtuvėse.

„Vėtrungė sukurta iš plieno ir žalvario, kartu su stiebu ji sveria apie 100 kilogramų. Dar restauruodami Kauno pilį kalbėjome, kad reikia akcento ant jos bokšto. Todėl ant smaigalio ir buvo paruošta speciali vieta vėliavai arba vėtrungei“, – sakė bendrovės „Restauracija“ Metalo ir medžio restauravimo dirbtuvių vadovas Raimondas Bridikis.

Pasak jo, Kauno pilies vėtrungė savo technologija yra analogiška puošiančiai Rotušę. Ji sumontuota ant unikalaus smailaus guolio. Pastarasis – beveik amžinas, nereikalaujantis sutepimo ir didesnės priežiūros, tad naujasis simbolis sukinėsis neužsikirsdamas. 

Kada vėtrungė bus pakabinta, priklausys nuo klimato – šiuo metu šalta, slidoka, o į nemažą aukštį iškelti vėtrungę darbininkams gali būti pavojinga. Pats ne vieną vėtrungę montavęs restauratorius R.Bridikis sakė, kad, ko gero, bus laukiama šiltesnio oro.

Ant vėtrungės, primenančios stilizuotą kirvį, pavaizduoti keli simboliai. Čia iškalta Kauno pilies pastatymo data – 1361 m., miesto pavadinimas ir stilizuotas riteris.

Pastarasis, savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Rimgaudo Miliukščio teigimu, – kopija atspaudo, naudoto kunigaikščio Kęstučio dokumentuose. Kauno pilis pastatyta būtent šio kunigaikščio valdymo laikotarpiu – XIV a.

„Buvo planuojama pavaizduoti vėtrungėje stilizuotus tauro ragus, Gedimino stulpus, tačiau komisija, sudaryta iš skulptorių ir pavaldo ekspertų, nusprendė, kad miestiečiai gali joje neįžvelgti sąsajų su Kauno herbu ar miestu. Sovietiniais metais bokštą puošė vėliava, tačiau ji greit nusidėvėdavo. Sunku pasakyti, ar kada nors pilis turėjo vėtrungę, tačiau analogiški šio laikotarpio statiniai Slovakijoje, Čekijoje vėtrunges turi, tad ji čia galėjo būti“, – aiškino R.Miliukštis.

Vedėjas pasakojo, kad vėtrungę norėta iškelti dar iki Naujųjų, tačiau koją pakišo orai. Šiuo metu parinkti datą nuspręsta patikėti Kauno rotušės ceremonimeistrui Kęstučiui Ignatavičiui. Neatmetama galimybė, kad tai galėtų būti ar Vasario 16-oji ar Kovo 11-oji.

Savivaldybei vėtrungės projektavimas, gamyba ir užkėlimas kainuos apie 10 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų