Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno valdžia toliau kontroliuos mitingus

2010-11-10 11:56
Kauno valdžia toliau kontroliuos mitingus
Kauno valdžia toliau kontroliuos mitingus / Tomo Raginos nuotr.

Užsimojusi keisti mitingų ir piketų organizavimo tvarką, Kauno valdžia staiga persigalvojo ir nebenori Vienybės aikštėje matyti nekontroliuojamų protestuotojų.

"Turbūt pupuliukų išsigando", – juokavo kai kurie savivaldybės darbuotojai. Neoficialiai kalbėta, kad Vienybės aikštėje be savivaldybės sutikimo leidus rengti piketus, eitynes ir panašias akcijas, ten galėtų nevaržomai savo įsitikinimus demonstruoti seksualinės mažumos.

"Administracija nieko neišsigando", – nukirto savivaldybės Teisės departamento direktorius Dainius Ratkelis. Jis buvo vienas iniciatorių keisti susibūrimų organizavimo tvarką.

Spalį savivaldybė išplatino informaciją, kad nuolatine protesto akcijų vieta Kaune siūloma paskelbti Vienybės aikštę. Tokiam siūlymui turėjo pritarti miesto politikai, tad administracijos darbuotojai parengė tarybai sprendimo projektą.

Posėdžio dieną buvo paskelbta, kad rengėjai atsiima savo projektą. "Kai piketuojama be leidimų, nėra ir atsakingų asmenų. Kas valys aikštę po tokių renginių?" – oficialias versijas svarstė D.Ratkelis.

"Jeigu niekas nereguliuos susibūrimų, homoseksualai galės rengti savo mitingus, ir mes turėtume problemų", – rėžė vicemeras Stanislovas Buškevičius.

Jis įžvelgė, kad teise viešai reikšti savo įsitikinimus be jokių leidimų Vienybės aikštėje galėtų pasinaudoti nekrofilai, zoofilai, pedofilai ar ekshibicionistai. Politiko manymu, tada jau būtų nusižengta viešajai tvarkai, būtų pažeistos kitų žmonių teisės ir demokratinės laisvės.

Jeigu Kauno taryba būtų pritarusi, kad visos akcijos ir susibūrimai vyktų Vienybės aikštėje, mitingų, piketų, demonstracijų, procesijų, įvairių eitynių bei kitokių beginklių susirinkimų organizatoriams nereikėtų gauti leidimo tokioms akcijoms.

Tokiu atveju pakaktų informuoti savivaldybės administraciją. Be specialaus leidimo Vienybės aikštėje būtų galėję rinktis iki 100 savo nuomonę viešai norinčių išreikšti žmonių.

Galimybę savivaldybėms nustatyti nuolatines susirinkimų vietas ar patalpas numato Susirinkimų įstatymas. Vilniaus valdžia šių metų balandį paskelbė nuolatinių susirinkimų vietas Kalnų parko ir "Siemens arenos" aikštelėse.


Kaip galima protestuoti?

Šiuo metu norintieji gauti leidimą protesto akcijai prašymą turi pateikti ne vėliau kaip likus 5 dienoms iki renginio.

Prašymai gali būti siunčiami paštu, el. paštu arba įteikiami savivaldybės darbuotojams.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius yra įpareigotas nagrinėti pranešimus apie susirinkimų organizavimą ir priimti sprendimus dėl leidimo išdavimo.

Išnagrinėjus prašymą ir priėmus teigiamą sprendimą, organizatoriui išduodamas pažymėjimas dėl suderintos susirinkimo vietos, laiko ir formos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų