Quantcast

Keičiasi tvarka: vilniečiai galės atsiimti nebe vieną oranžinių maišelių ritinėlį

  • Teksto dydis:

Vilniuje keičiama maisto atliekų rūšiavimui skirtų oranžinių maišelių dalinimo tvarka – nuo pirmadienio gyventojai iškart galės atsiimti nebe vieną, o tris oranžinių maišelių ritinėlius.

Savivaldybė skaičiuoja, kad jų turėtų užtekti devyniems mėnesiams.

Vilniaus mieste nuo metų pradžios įsigaliojo nauja maisto atliekų rūšiavimo tvarka ir pradėtos dalinti tam skirtos priemonės – oranžiniai maišeliai ir talpos.

Iki šiol gyventojai galėjo atsiimti tik vieną ritinėlį, kurį sudaro 25 vienetai oranžinių maišelių, pagamintų iš ne mažiau kaip 90 proc. perdirbtų medžiagų.

„Įvertinome pirmaisiais mėnesiais išsakomus gyventojų lūkesčius bei atskiro surinkimo eigą. Kadangi šiuo metu maisto atliekų rūšiavimui skirtų priemonių esame sukaupę pakankamai, nusprendėme gyventojų patogumui suteikti galimybę iš karto atsiimti tris maišelių ritinėlius. Tokį kiekį vidutiniškai namų ūkis turėtų sunaudoti per devynis mėnesius“, – pranešime cituojamas Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktorius Tomas Vaitkevičius.

Iš viso vienam sostinės namų ūkiui per metus numatyta suteikti keturis ritinėlius, kuriuos sudaro 100 vnt. oranžinių maišelių.

Maišelius ir talpas gyventojai ir toliau galės nemokamai atsiimti mobiliuose punktuose, seniūnijose, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse ir Vilniaus miesto savivaldybėje nuo 11 val. iki 14 val. darbo dienomis.

Per beveik du mėnesius vilniečiams jau išdalinta daugiau nei 93 tūkst. maišelių bei talpų. Skaičiuojama, kad rūšiavimui skirtas priemones atsiėmė daugiau nei 30 proc. sostinės namų ūkių.

Oranžinės spalvos maišelius su maisto atliekomis išmetus į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, jie patenka į Vilniaus MBA (Mechaninio biologinio apdorojimo) įrenginius, kuriuose yra identifikuojami pagal spalvą ir atskiriami rankiniu būdu. Tuomet maišelyje buvusios maisto atliekos nukreipiamos kompostuoti, o patys maišeliai perdirbami atskirai.

Maisto atliekoms priskiriamos visos išpakuotos organinės kilmės, biologiškai yrančios atliekos, pavyzdžiui: nebetinkami vartoti maisto produktai, žievės, lupenos, graužtukai, arbatos ir kavos tirščiai, arbatos pakeliai, kambariniai augalai ir jų dalys, popieriniai rankšluosčiai ir servetėlės, vartoti netinkami maisto papildai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zvaigzde

Zvaigzde portretas
Absurdas su tais maišeliais. Eilė kaip prie deficito su visokiom registracijom. Kiek žmonių tam dirba ir jiems visiems reikia mokėti algas. Ko mes turim stovėti tose eilėse? Ar dėl nemokamo kibirėlio gavimo? Netikiu kad dėl maišelių, kurių kitaip nepanaudosi, nei jie yra skirti. Pastatytų kieme prie kiekvieno konteinerio komplekso po dispenserį ir kiekvienas atnešęs šiukšles atsiplėštų kitam kartui vieną, nu du ar tris maišelius. Ir nereikėtų eilėse supermarkete stovėti, kad pasiimti... ir maišelių gavėjų surašinėtojams algų mokėti nereiktų. Kibirėlius galėtų be jokių sąrašų išdalinti. Nu gal paiims koks godulis 2-3 kibirėlius, o kitas gal 0, nes prie interjero netinka ar rūšiuot nė neketina.Iš kibirėlių ir maišelių košės nevirsi. Bet reikia kažkam etatus sukurti - ne savanoriai tuos žmones eilėse kankina. Kol bus eilės ir tvarkos kur ir kada ateiti atsiimti, tai aš neisiu ir laiko spec.negaišiu laiko dėl šio didelio turto pasiėmimo. Tik šita tvarka bus kalta, kad aš nerūšiuoju maisto.

N̷O̷_̷u̷k̷r̷a̷i̷n̷a̷!̷

N̷O̷_̷u̷k̷r̷a̷i̷n̷a̷!̷ portretas
nauseda, i uźpakaly savo ledi, ikisk sita kibiriuka! Maißeli as—!!!! Suka ne prezidentas!!!!

Valdzia rupinasi mumis

Valdzia rupinasi mumis portretas
Alkani nebusim. I atlieku smave priskris muses, kurias galima bus iskepti ir suvalgyti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių