Pereiti į pagrindinį turinį

Keistis knygomis – ne tik pramoga

2008-12-10 09:00
Keistis knygomis – ne tik pramoga
Keistis knygomis – ne tik pramoga / Mindaugo Ažušilio nuotr. Racionalumas: knygyne įsigytų knygų pas V.Gečiūnaitę vos kelios, mergina linkusi literatūrą kopijuotis ar skolintis.

Knygos brangs. Tokia žinia gąsdina ne tik studentus. Tačiau gudriausi išduoda šaunų taupymo receptą: literatūra keiskitės.

Taupo ir laiką, ir pinigus

"Taupau laiką ir pinigus, be to virtualūs mainai kartais pakelia nuotaiką", – tvirtai išrėžė anglų kalbą studijuojanti Aurelija Mulinauskaitė. 22 metų mergina tikino, kad bibliotekoms ar skaitykloms ji paprasčiausiai neturi laiko. O ir surasti reikalingos literatūros minėtose vietose ne visada pavyksta. Todėl geriausia išeitis – mainai.

Keistis knygomis galima ne tik su grupės draugais ar artimaisiais, bet ir su visiškai nepažįstamais asmenimis internete. A.Mulinauskaitė naudojasi interneto svetainėmis www.mainyk.lt ir www.bookcrosing.com. Pastaroji yra itin populiari visame pasaulyje, o www.mainyk.lt savo turimų knygų sąrašus pateikia gyventojai iš Lietuvos.

Vilnietė tikino, kad naudodamiesi minėtais portalais sutaupysite pinigų, taip pat dar ir susirasite naujų draugų.

Pirkti net nekyla rankos

"Prieš savaitę su šiauliečiu mainėmės knygomis, jam daviau sinonimų, o jis man – anglų kalbos žodyną", – pasakojo A.Mulinauskaitė. Susitikti jie nusprendė sostinėje, nes vaikinas čia atvykti turėjo ir dėl kitų reikalų.

Bet dažniausiai mainai vyksta paštu. Svetainės nariai susirašinėja, pasikeičia namų adresais, o susitarę knygas ar kitus leidinius išsiunčia paštu. Diena ar dvi ir norima literatūra pasiekia jūsų namų pašto dėžutę.

"Kai įpranti mainytis, pirkti knygų parduotuvėse tiesiog nekyla rankos", – sakė A.Mulinauskaitė.

Kopijuoja ir skolinasi

Jai pritaria teisę studijuojanti Vaiva Gečiūnaitė. Mergina nepamena, kada pastarąjį kartą reikiamų knygų įsigijo knygyne. Beveik visą mokslui reikalingą literatūrą ji nusikopijuoja arba skolinasi iš draugų.

"Šiais mokslo metais jau spėjau sutaupyti apie 300 litų", – pasakojo V.Gečiūnaitė. Ji taip pat pastebėjo, kad tų, kurie verčiau keičiasi knygomis, daugėja.

"Mėgstu detektyvus, romanus, jų taip pat neperku", – šypsojosi studentė.

Knygynuose skaitytojai laukiami

Knygas galima skaityti ir knygynuose. Nuo kelių minučių iki pusdienio – tiek laiko knygynuose sugaišta vilniečiai. Vieni linkę pavartyti, susipažinti su naujovėmis. Kiti juose kasdien įveikia keliasdešimt puslapių knygos. "Baltų lankų" knygyno pardavimo vadovė Vilija Rudytė pasakojo, kad tokių sąraše – studentai arba pensininkai. Pastarieji itin retai perka knygas. Jie mieliau prisėda ir skaito jas tiesiog čia. Knygyne tam sudarytos puikios sąlygos: keli rašomieji stalai, kėdės ir minkštos pagalvėlės.

"Studentai dažnai konspektuoja teisės ir kitų mokslų užrašus, informuojame juos apie mokslo literatūros naujoves", – kalbėjo V.Rudytė.

Dažnai tokie klientai knygyne susiranda bendraminčių. Kai kurie pensininkai sutartu laiku atvyksta ir kartu skaito knygas, dalijasi įspūdžiais.

"Jiems nėra kur skubėti, dažnai skaityti pasirenka bene brangiausius leidinius, suprantama", – pasakojo V.Rudytė.


Nuomonės

Monika, moksleivė

Visada perku knygas, nors jos ir brangios. Maloniau turėti nuosavą, manau, knygoms nereikia gailėti pinigų, nes perki jas ne vienai dienai.

Liutauras, verslininkas

Retai perku, dažniausiai skaitau spaudą, kurios labai daug darbe. Tiesa, esu atkreipęs dėmesį, kad grožinės literatūros knygos brangios. Tačiau taip yra visame pasaulyje.

Kristina, mokytoja

Perku tik katalikiškas knygas specialiuose knygynuose, kitose vietose – man per brangu. Mieliau garsiausių rašytojų knygas skolinuosi iš draugių ar nueinu į biblioteką.


GERAS PATARIMAS

Jeigu perplyšo knygos lapas, kraštuose suklijuokite jį permatomu popieriumi. Taip pat įklijuokite iškritusį lapą.

Jeigu norite atnaujinti odines knygų nugarėles, patrinkite jas vilnonio audinio skiaute, suvilgyta plaktu kiaušinio baltymu.

Rašalo dėmę iš knygos galima išimti vandenilio peroksidu, įlašinus į jį du tris lašus amoniako. Be to, minėtąsias dėmes galima pašalinti ir su citrinos sultimis ar jos rūgštimi.

Knygas sustatykite į negilias lentynas. Jos pagyvina sieną ir nesumažina kambario.

Patrynus popierių šviežios duonos gumulėliu, išnyksta nešvarių pirštų ir pieštuko pėdsakai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų