Pereiti į pagrindinį turinį

Kiemsargiai kentės iki rudens

2009-08-17 09:22
Grėsmė: jei lėšų kiemsargių atlyginimams neatsiras, jie nuo rudens gali visai atsisakyti dirbti.
Grėsmė: jei lėšų kiemsargių atlyginimams neatsiras, jie nuo rudens gali visai atsisakyti dirbti. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Sostinės gatvių tvarkytojai į planuotą piketą prie Vilniaus savivaldybės penktadienį nesusirinko. Miesto valdžiai jie davė dar dvi savaites. Jei pinigų algoms neatsiras, gatves vilniečiai šluosis patys.

Sutiko tartis gražiuoju

Kelis mėnesius algų negaunantys Vilniaus kiemsargiai bando ieškoti teisybės. Penktadienį jie planavo surengti antrą šią vasarą piketą prie miesto savivaldybės, tačiau jos atstovai kiemsargius įkalbėjo dar šiek tiek palaukti, pažadėję rasti trūkstamus pinigus kiek įmanoma greičiau.

"Tikrai planavome piketą, turėjome jam leidimą, žadėjo susirinkti maždaug 300 žmonių. Situacija tokia, kurios nebegalima kentėti, – žmonėms tikrai striuka su pinigais. Tačiau mūsų įmonės direktorius buvo iškviestas į savivaldybę, jam pažadėjo per dvi savaites pabandyti šį klausimą išspręsti. Gal sutartį kokią nors pasirašys, gal sudarys skolų grąžinimo grafiką, nežinau. Bet direktorius mūsų paprašė iki rugsėjo pradžios luktelėti ir mes sutikome. Jei tada niekas nesikeis, tikrai piketuosime", – sakė viena piketo organizatorių, bendrovės "Stebulė" meistrė Valentina Biatova.

Pasak V.Biatovos, tokios sunkios situacijos kaip dabar kiemsargiams dar neteko išgyventi: "Buvo Rusijos krizė, vis tiek mokėjo pinigus. Gal algos mažesnės buvo, negaliu pasakyti, bet tiek laiko tikrai pinigų neužlaikydavo. Dabar skauda širdį į žmones žiūrint. Net kai gaudavo algas, vis tiek daugeliui tai būdavo tik minimumas, vos šešis šimtai su trupučiu litų, už kuriuos jie turi šeimą išlaikyti. Todėl paskui vaikščioja pusiau alkani. O dabar net tų pinigų nebegauna."

Piketo organizatorė tikino suprantanti miesto valdžią, kuriai taip pat sunku, kai viskam trūksta pinigų, bet, jos nuomone, tam jie ir išrinkti, kad spręstų tokius rūpesčius. "Rinkome, balsavome, dabar jie turi sugalvoti, ką daryti. Mes norime tik savo darbą dirbti, taip ir darome", – tikino ji.

Kiek skolų grąžins – nežinia

Savivaldybės atstovai tikino suprantantys kiemsargių pasipiktinimą ir žadėjo kuo greičiau daryti viską, kas nuo jų priklauso. Tačiau tiksliai pasakyti, kada ir kiek skolų bus gražinta, kol kas nesiryžo.

"Mes su gatvių tvarkytojais kalbėjome apie tai, kad piketuojant pinigų neatsiras, jie mus suprato. Nors atsirado sakiusių, kad mes piktybiškai nemokame kiemsargiams, taip tikrai nėra. Faktas, kad reikia kaip nors rasti pinigų iki rugsėjo 1-osios, kad dirbantys žmonės vaikus į mokyklą galėtų išleisti.

Bandysime sudaryti grafiką, kaip tuos pinigus atiduoti. Kitą savaitę pervesime kažkokią sukauptą lėšų dalį, vėliau mokėsime pagal grafiką. Kokia bus ta pirmoji dalis, kol kas nežinome, priklausys nuo to, kokias įplaukas gausime iš Finansų ministerijos", – sakė savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas.

"Ką galiu pasakyti, mes tikimės tik blogiausio. Dabar padėtis labai prasta, bet neatrodo, kad ateityje ji keisis į gera. Tačiau neturime iš ko rinktis. Rasti kitą darbą esant dabartinei situacijai irgi neįmanoma", – pesimistiškai kalbėjo bendrovėje "Stebulė" dirbantis kiemsargis Tadeušas. Atlyginimo jis negauna daugiau nei du mėnesius, o turi išlaikyti du vaikus ir šiuo metu darbo neturinčią žmoną.

Mokėjimo grafiko nesilaiko

Liepos pradžioje miesto tvarkytojai buvo surengę piketą po savivaldybės langais. Tąkart sostinės vadovai pasikvietė tris keturis mėnesius atlyginimo už darbą negaunančių kiemsargių atstovus ir pažadėjo skolą grąžinti dalimis, tačiau pažadą ištesėjo tik iš dalies.

Kiemsargiai liepą gavo pinigų, tačiau toli gražu ne tiek, kiek žadėta. O tolesnis atsiskaitymas, kurį žadėjo savivaldybė, buvo pamirštas.

"Po pirmo piketo buvo toks susitarimas: jie mokės pagal skolų grąžinimo grafiką. Pirmas mokėjimas turėjo būti atliktas tą pačią dieną, turėjo būti pervesta 25 proc. skolos, 2,3 mln. litų. Bet mums pervedė 1,9 mln. litų. Kitas mokėjimas turėjo būti po dviejų trijų savaičių. Bet nebuvo", – tada pasakojo V.Biatova. Pasak jos, savivaldybė kiemsargiams tebėra skolinga apie 12 mln. litų, neskaitant delspinigių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų