Pereiti į pagrindinį turinį

Kiemsargis bus retas svečias

2009-01-21 09:00
Kiemsargis bus retas svečias
Kiemsargis bus retas svečias / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Nežinia: nuo kovo mokestis už teritorijos šalia daugiabučių priežiūra nebus renkamas, tačiau nežinia, ar tam reikalingas lėšas skirs ir savivaldybė.

Kol Kauno valdžia svarsto, iš kur gauti lėšų teritorijoms šalia daugiabučių namų sutvarkyti, kiemai gali paskęsti šiukšlėse.

Nurodė neberinkti mokesčio

"Reikia skubiai skelbti konkursą ir rasti įmonę, kuri imtųsi tvarkyti visų miesto daugiabučių teritorijas. Pagal seniūnijas jų neskirstysime", – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

Nuo kovo 1-osios daugiabučių namų gyventojams nebereikės mokėti neteisėtai rinkto mokesčio už kiemų priežiūrą. Anksčiau buvo žadėta, kad mokestis nebus renkamas nuo vasario. Iki šiol kiemus ir žaliąsias vejas šalia daugiabučių tvarkę kiemsargiai bus atleisti iš darbo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino neteisėtu miesto savivaldybės sprendimą rinkti mokestį už daugiabučių namų teritorijų priežiūrą. Gyventojai turi teisę nemokėti už teritorijų tvarkymą, kol nebus parengti teritorijų prie daugiabučių namų detalieji planai – tik tuomet paaiškės teritorijų ribos.

Šiuo metu Kauno mieste yra maždaug 5100 daugiabučių namų. Tik apie pusę tūkstančio namų turi patvirtintus detaliuosius planus. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Romaldo Rabačiaus teigimu, tokius planus dažniausiai pasitvirtino gyventojai, įkūrę bendrijas.

Kasmet savivaldybė detaliesiems planams rengti skiria apie 4–5 mln. litų. Vieno daugiabučio namo detaliojo plano parengimas kainuoja apie 10 tūkst. litų, o procesas užtrunka iki pusantrų metų. Šią užduotį savivaldybė turi atlikti savo lėšomis, nes žemė prie daugiabučių ir po jais priklauso valstybei.

Suka galvas dėl pinigų

Savivaldybės valdininkai apskaičiavo, kad tvarkai prie daugiabučių palaikyti šiemet reikėtų apie 13 mln. litų. Vasario 26-ąją Kauno tarybos nariai turės patvirtinti miesto biudžetą. Tada ir paaiškės, kiek pinigų bus atseikėta daugiabučių kiemams tvarkyti.

"Viskas priklausys nuo to, kiek miesto taryba skirs pinigų šiems darbams. Bandysime nustatyti tarifą už kvadratinį metrą asfalto dangai, šaligatviams ir žaliajai vejai prižiūrėti", – aiškino V.Gudėnas.

Administracijos direktorius nusiteikęs pesimistiškai. Visa reikalinga suma miesto piniginėje vargiai bus surasta. Gali būti, kad kiemsargiai prie daugiabučių pasirodys tik kartą per dvi savaites.

Miesto meras Andrius Kupčinskas įsitikinęs, kad teritorijomis prie namų turėtų rūpintis ir patys gyventojai. "Bendrijas įsteigę kauniečiai samdo kiemsargius ir moka jiems pinigus. Jeigu žmonės nenori mokėti, gali tvarkytis patys, bet yra tokia kategorija žmonių, kurie nenori nei mokėti, nei tvarkytis", – piktinosi A.Kupčinskas. Jis neabejoja, kad pavasarį šiukšlių daugiabučių kiemuose padaugės. Šaltuoju metų laiku miestiečiams taip pat bus liūdna – sniego nuo šaligatvių kas rytą niekas nenukas.

Anksčiau priežiūros mokesčio nemokėję ir skolos lapelius gaunantys miestiečiai gali būti ramūs – pinigų niekas iš jų nebandys išieškoti. "Jei žmonės nemokės, niekas iš jų ir neatims, o sumokėti kiemsargiams už darbą reikia. Daugiabučių gyventojai jaučiasi laimėję, bet dabar už jų kiemų tvarkymą turės mokėti visi miesto gyventojai", – pastebėjo V.Gudėnas.

Savivaldybės butų ūkio įmonės direktorius Gaudentas Žilys viliasi, kad gyventojai bus geranoriški ir sumokės už jiems teiktas paslaugas. "Samdėme kiemsargius, kiemus valėme, pinigus jiems sumokėti privalome. Jeigu neberinksime mokesčio iš gyventojų, kitų lėšų tam neturime. Įmonei bus šakės", – guodėsi G.Žilys. Nuo kovo jis bus priverstas atleisti 28 kiemsargius.

Įmonėms daug neaiškumų

V.Gudėnas tikisi, kad paskelbus konkursą netrūks norinčiųjų prižiūrėti daugiabučių teritorijas. "Ko gero, jėgas bandys ir tie, kurie dabar atlieka šiuos darbus. "Kauno švara" domisi, nes jiems būtų paprasčiau prižiūrėti ir teritorijas aplink buitinių atliekų konteinerius", – prisipažino administracijos direktorius.

Daugiabučius namus mieste administruojančios įmonės spėja, kad viskas priklausys nuo pinigų sumos, kurią skirs savivaldybė.

"Logiška, kad teritorija rūpinasi namą administruojanti įmonė. Dabar visiškai neaišku, kokia bus naujoji tvarka", – svarstė bendrovės "City Service" padalinio Kaune vadovas Tomas Augutavičius. Jo teigimu, Dainavos mikrorajono daugiabučių teritorijoms tvarkyti per mėnesį reikia apie 180 tūkst. litų, Centre – apie 40 tūkst. litų.

Jeigu konkursas bus skelbiamas visam miestui, o ne atskiroms seniūnijoms, savivaldybės butų ūkio įmonė jame greičiausiai nedalyvaus. "Tvarkyti kiemus tų namų, kuriuos administruojame, normalu, bet lįsti į kitų administratorių teritoriją būtų keblu", – pripažino G.Žilys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų