Pereiti į pagrindinį turinį

Konteineriai pilnėja

2009-07-18 23:59

Kad lietuviai gali susivienyti ne tik garbindami krepšinį, įrodė atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovės "Žalvaris" vykdytas atliekų rinkimo ir perdirbimo projektas.

Paraginti specialistų, Lietuvos gyventojai suskato rinkti išnaudotus galvaninius elementus – baterijas ir akumuliatorius. Vykstant projektui daugiau kaip 20-ies Lietuvos miestų ir miestelių prekybos centruose, pramogų parkuose, degalinėse, privačiose ir valstybės įmonėse, mokyklose ir vaikų darželiuose buvo pastatyta apie 700 specialių konteinerių.

Per metus atliekų tvarkytojai iš jų surinko beveik 28 t šios rūšies atliekų. Įspūdingas skaičius sumenksta įvertinus tai, kad per tą patį laiką jų įvežama apie 600 t. Bet galima spėti, kad tos kelios dešimtys tonų – tik pradžia: bendrovės "Žalvaris" darbuotojams jau nebereikia kiekvienoje įmonėje pokalbio pradėti nuo abėcėlės – aiškinant apie žalą, kurią gali sukelti į bendrus sąvartynus patekusios tokios rūšies atliekos.

Galvaninių elementų sudėtyje gausu kenksmingų cheminių medžiagų, tarp jų – sunkiųjų metalų: švino, gyvsidabrio ir kadmio. Sąvartynuose atsidūrusių baterijų yrant skleidžiamos medžiagos pakeičia cheminę dirvožemio sudėtį, gali nudeginti augalams lapus, gyvūnams odą. Tokiu pat keliu sunkieji metalai gali patekti ir į maistui auginamus augalus, o nukeliavę į vandens telkinius – į gyvūnų ir žmonių organizmą. Mokslininkai įrodė, kad sunkieji metalai padidina tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis.

Ar baterijų surinkimo konteinerių tinklas bus išplėstas, priklausys nuo to, ar projektas bus pratęstas. Kol laukiama sprendimo, gyventojai raginami ir toliau neužmiršti atliekų rūšiavimo įpročių – surinktas baterijas mesti tik į specialius konteinerius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų