Pereiti į pagrindinį turinį

Korumpuoti valdininkai neišplauks

2009-03-31 09:00 diena.lt inf.
Korumpuoti valdininkai neišplauks
Korumpuoti valdininkai neišplauks / Tomo Raginos nuotr. Įvertino: O.Balžekienė įsitikinusi, kad su tokiais biurokratais privatus verslas žlugtų.

Kada baigsis žemės reforma, kaip kovojama su korupcija, kodėl vilkinami žemės grąžinimo klausimai, kokia nuomonė dėl žemės paėmimo Kauno LEZ?

Šiuos ir kitus klausimus kaunodiena.lt forumo skaitytojai pateikė Kauno apskrities administracijos viršininkei Onai Balžekienei. Vakar sukako 100 dienų, kai ji vadovauja vienai didžiausių Lietuvos apskričių.

– Girdėjau centrinės valdžios siūlymus panaikinti apskričių administracijas. Ar šis žingsnis teisingas? Suprantu, kad atsakyti sunku, nes pati dirbate viršininke. Teko girdėti ne vieną ginčą tarp savivaldybės ir jūsų. Galbūt iš tiesų reikėtų perduoti apskrities funkcijas savivaldybėms ir ramiai atsisveikinti?

– Eidama dirbti žinojau, kad tapsiu "likvidatoriumi". Esu už efektyvų valstybės valdymą: geriausios paslaugos už mažiausią kainą – mums, mokesčių mokėtojams. Apskričių reforma iš tikrųjų yra reikalinga, bet ją reikia vykdyti protingai, necentralizuojant valdžios vienose rankose ir nemažinant priežiūrinių funkcijų. Reforma turi būti vykdoma, kad žmogui būtų paprasčiau gauti greitas, pigias paslaugas.

Labai svarbu išsaugoti specialistus ir pasiekti, kad tikrai būtų sutaupyti mokesčių mokėtojų pinigai. Tarp savivaldybės ir apskrities vyksta ne ginčai, bet diskusijos, pasitarimai dėl komplikuotų klausimų sprendimų. Kad nebūtų stabdomi miesto ir apskrities plėtros projektai. Dažnai savivaldybė nesiima reikiamų veiksmų laiku, dėl to apskritis priversta imtis administracinių priemonių.

– Apskrities administracija garsėjo korupciniais ryšiais ir skandalais – teritorijų planavimo, statybų priežiūros, žemėtvarkos specialistai, netgi apskrities viršininko pavaduotojas buvo apkaltinti STT. Kas daroma, kad padėtis pagerėtų? Ar yra sudaryta veiksminga antikorupcinė programa?

– Antikorupcinė programa baigiama rengti, bet programa ir yra programa. Juk žmonės sukuria tuos korupcinius ryšius, vykdo neteisėtus veiksmus, ima kyšius. Nesu didelė programų šalininkė, todėl reikia keisti žmones. Tai ir rengiuosi daryti.

– Kokia jūsų nuomonė dėl iš gyventojų paimamos žemės Kauno LEZ teritorijoje?

– Klausimas sudėtingas ir jautrus. Čia dalyvauja dvi pusės: žmogus – žemės savininkas ir apskritis, vykdanti žemės paėmimo procesą dėl trečiosios šalies visuomenės. Nepamirškime, kad žemės savininkas taip pat yra visuomenės dalis. Natūralu, kad žmogus už savo nuosavybę nori gauti kuo didesnius pinigus ir greitai. O valstybė privalo mokėti teisingą kainą. Dėl šios priežasties kyla daug problemų. Įsiveliama į daugiamečius teismų maratonus. Daugelis problemų kyla dėl netobulos teisinės bazės. Reikia skubiai keisti įstatymus, kad žemės išpirkimas visuomenės poreikiams vyktų sklandžiai ir greitai. Įstatymas, kurį miniu, žemės įstatymas. Žemės paėmimo procedūros yra gana sudėtingos.

Žemė imama visuomenės poreikiams norint pritraukti investicijas, nes be jų nebus naujų darbo vietų. Žemės paėmimo klausimas jau tęsiasi daugelį metų. Iš 534 LEZ skirtų hektarų yra paimta ir išnuomota apie 60 hektarų.

– Ar nenusivylėte darbu valstybinėje įstaigoje, juk prieš tai dirbote versle? Ar gerų norų nežlugdo biurokratinės procedūros? Ar Jūs patenkinta KAVA administracijoje dirbančių žmonių kvalifikacija, pareigingumu, sąžiningumu?

– Patirtis privačiame versle labai praverčia valstybinėje įstaigoje: greičiau pamatai jos gerąsias ir blogąsias puses.

Suprantu tik viena: biurokratinės procedūros šiurpina. Jeigu privatus verslas turėtų tiek procedūrų ir turėtų jų laikytis, tai jis seniai Lietuvoje neegzistuotų. Ir manau, kad biurokratija pakankamai prisidėjo prie krizės Lietuvoje.

Ne visais administracijos darbuotojais esu patenkinta. Bet yra pakankamai darbuotojų, kurie yra kompetentingi ir sąžiningai dirba.

– Užduosiu visiems nusibodusį ir labai skaudų klausimą daugumai asmenų, bandančių atsiimti savo senelių ar kitų artimųjų žemę. Kada baigsis vadinamoji žemės reforma? Kada baigsis Kauno apskrities viršininko administracijos žemėtvarkos specialistų nenoras padėti žmonėms žemę susigrąžinti? Kada baigsis žemės grąžinimo vilkinimas?

– Žemės reformą pagal Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos parengtą veiksmų planą numatoma baigti Kauno mieste 2012 m., kaimo vietovėse – iki 2011 m. Kauno mieste trūksta laisvos žemės ir stringa detaliųjų planų rengimas savivaldybėje.

Sutinku, kad yra vilkinimo ir nenoro spręsti klausimus atvejų. Apie tai sužinau per priėmimus. Tačiau reikia pripažinti, kad kartais gyventojai, norintys susigrąžinti žemę, turi ne visus reikalingus dokumentus. Todėl grąžinimo procesas užtrunka, gyventojui tai atrodo kaip vilkinimas. Suprantu, kad kiekvienas žmogus nori kuo greičiau susigrąžinti žemę. Todėl darysiu viską, kad šis procesas paspartėtų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų