Pereiti į pagrindinį turinį

Krizė smogė ir nelegaliems samdiniams

2009-08-06 09:01
Nelegalioje darbo biržoje - neviltis, bet ir oficialioje darbo biržoje - nekas.
Nelegalioje darbo biržoje - neviltis, bet ir oficialioje darbo biržoje - nekas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kaune sparčiai didėja ne tik bedarbių, bet ir bet kokio vienadienio darbelio ieškančių nelegalių darbuotojų gretos.

Sumažėjo ir uždarbis

Vienoje žinomiausių Kaune vadinamųjų nelegalių darbo biržų prie Milikonių skersgatvio 15 metų beveik kasdien darbdavių laukiantis Vilius Novikas guodėsi, kad per ilgą nelegalaus darbininko karjerą tokių blogų metų dar nėra buvę. "Praėjusiais metais rinkdavomės kokį norime darbą dirbti, o šiemet džiaugiamės bet kokiu. Kartais per savaitę jokio neatsiranda", – atvirai pasakojo vyriškis.

Aplink kelmą susėdę beveik dešimt vyrų su nostalgija prisiminė, kad dar praėjusiais metais per dieną galėdavo uždirbti po šimtą litų. Nesunku buvo per mėnesį uždirbti tūkstantį, o dabar džiaugiasi, jei pavyksta sugraibyti bent kelis šimtus. Neteisėtai apmokamą darbą dirbantys darbininkai prašo 10 litų už darbo valandą, tačiau dažnai sutinka padirbėti ir už mažesnę sumą.

Visiems norisi valgyti

Šiais metais sumažėjo ne tik darbo užmokestis, bet ir padidėjo konkurencija. Teisėto darbo netekę ir naujo susirasti nesugebantieji prisijungė prie nelegalių darbininkų.

Jonavos gatvėje su viltimi į pristabdančius automobilius žvelgęs maždaug 25–27 metų vaikinas pasakojo, kad iki šių metų visada dirbo teisėtą darbą, tačiau buvo atleistas, o naujos darbovietės susirasti nepavyksta.

"Darbą surasti beviltiška. Nevagiu, o valgyti norisi", – apie sunkią kasdienybę pasakojo prisistatyti nesutikęs vaikinas.

Jam ir jo bendradarbiui užvakar buvo sėkminga diena. Per pustrečios valandos už kroviko darbą jie gavo po 50 litų, tačiau neaišku, kada pasipainios kitas darbelis. Nerimą kelia artėjantis ruduo, nes tada darbo visada mažiau nei vasarą.

Tarsi viena šeima

Nelegalių darbo biržų senbuviai teigia naujokų neskriaudžiantys, priešingai, sunkmečiu visi tapo draugiškesni.

"Dirbti važiuoja tas, kurio tą dieną blogiausia padėtis. Kartais vieno darbo važiuojame dirbti keturiese, kad visi bent po truputį uždirbtume", – likimo brolius nužvelgė kartu su V.Noviku darbo laukiantis jo brolis Mykolas.

Netoli "Girstupio" gyvenantis Mykolas pasakojo į neoficialią darbo biržą Šilainiuose važiuojantis kasdien. Čia jis priprato lankytis dar kai gyveno Vilijampolėje, be to, neretai pagalbos ranką ištiesia brolis.

"Negaliu staigiai sunešti 500 plytų į antrą aukštą, nes sergu astma. Todėl dažnai su broliu pasikeičiame darbais, bet šiais metais nebelabai yra kuo keistis", – rankomis skėstelėjo M.Novikas.

Gresia naujos sankcijos

Dažniausiai darbdaviai pasirodo iki 10 valandos, todėl tokiu metu iš dienraščio žurnalistų gavęs penkis litus, Mykolas nusprendė nebelaukti, pasiėmė krepšį ir nupėdino savo keliais.

Likusiems lūkuriuoti liko nedidelė viltis tądien padirbėti, bet daugelis vyrų kasdien čia sukiojasi maždaug iki 13 val. "O koks skirtumas: čia ar namuose be darbo sėdėti? Gal dar kas nors atvažiuos", – vylėsi Algimantas.

Kad laukimo valandos slinktų greičiau, vyrai eina į apleistą sodą prisirinkti obuolių, dideliame puode išsiverda kavos, žaidžia kortomis. Visiems pravažiuojantiesiems aišku, ko jie čia sėdi, tačiau darbo teisės raidės besilaikantys pareigūnai vyrų išvaikyti neturi galių. Senieji Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) darbuotojai pamena, kad tokių priemonių buvo bandyta imtis, kai šalį krėtė krizė prieš dešimtmetį.

VDI Teisės skyriaus vedėjos pavaduotojas Gediminas Noreika aiškino, kad neretai būna sunku nustatyti dienai pasamdyto darbininko nelegalaus darbo pobūdį. Jei aptinkama darbo santykių požymių, bet nėra sudaryta darbo sutartis, darbininkas būna nebaudžiamas, o darbdavys gali sulaukti dešimttūkstantinės baudos. Tačiau dažniausiai nustatoma, kad prieš padirbėdamas pas jį pasamdžiusį privatų asmenį darbininkas turėjo būti gavęs verslo liudijimą. Tokiu atveju jį samdžiusiam žmogui sankcijos negresia, o nelegaliai dirbęs žmogus gali sulaukti ir tūkstantinės baudos. Dar didesnės sankcijos nelegaliai dirbantiesiems pradėjo grėsti praėjusį mėnesį, kai Darbo birža ir VMI inspektoriai priėmė naują susitarimą.

"Mes susitarėme, kad inspekcija informuos apie nelegalaus darbo atvejus ir jeigu nelegalus darbuotojas bus užsiregistravęs Darbo biržoje, mes atimsime iš jo bedarbio statusą", – nelegalus gąsdino Kauno darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Kvaraciejus.


Kęstutis Kvaraciejus, Kauno darbo biržos direktoriaus pavaduotojas

Per pastarąsias savaites žmonių eilės Darbo biržoje sumažėjo, bet prognozuojama, kad rudenį bedarbių žymiai padaugės. Juk girdime, kad veiklą stabdo tokios stambios bendrovės kaip "BMS Megapolis". Kol kas dar jaučiamas vasarinis štilis. Daug darbuotojų atleisti neseniai, dar nesibaigė jų pinigai, bet rudenį tie žmonės suplūs į Darbo biržą.


Bedarbių gretos sparčiai gausėja

Per paskutines keturias liepos dienas Kauno darbo biržoje įregistruotas 731 darbo neturintis asmuo. Iš viso darbingo amžiaus, bet darbo neturinčių žmonių skaičius Kaune pasiekė 24,5 tūkst., o per paskutines liepos mėnesio dienas Kauno mieste ir rajone užregistruoti 284 nauji darbo pasiūlymai.

Daugiausia darbo pasiūlymų užregistruota tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojams, pardavėjams konsultantams, siuvėjams, vandentiekininkams ir vamzdynų montuotojams, virėjams, pardavimo vadybininkams, administratoriams, vyr. buhalteriams.

Šaltinis: Kauno darbo birža

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų