Pereiti į pagrindinį turinį

Krizės apynasris Kauno nepasmaugs?

2009-05-07 09:00
Viltis: šiemet arenos statyboms reikalinga suma neturėtų keistis, tačiau milijonai atkeliaus iš skirtingų finansinių šaltinių.
Viltis: šiemet arenos statyboms reikalinga suma neturėtų keistis, tačiau milijonai atkeliaus iš skirtingų finansinių šaltinių. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šiandien Seimas turėtų patvirtinti pakoreguotą valstybės biudžetą. Kaune išrinkti parlamentarai teigia, kad dėl sunkmečio kenčia visi, tačiau gimtajam miestui svarbūs projektai nebus stabdomi.

Miestas pajus naudą

Kauno pramogų ir sporto rūmai Nemuno saloje gaus 17 mln. litų – tiek, kiek buvo žadėta. "Girstučio" kultūros ir sporto centro baseino rekonstrukcijos darbai bus tęsiami. Už 1,7 mln. litų bus sutvarkyta S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadiono danga rengiantis Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatui. Kauno dramos teatro remontas nesustos, nors visiems numatytiems darbams lėšų nebus. Šiandien Seimas turėtų pritarti dėl sunkmečio pakoreguotam biudžeto projektui.

"Visi aštuoni Kaune rinkti Seimo nariai yra pozicijoje, taigi Kaunas tikrai nebuvo nuskriaustas. Kai kurie jų teikti projektai yra pakoreguoti, kai kurie perkelti į specialią Ūkio ministerijos programą, bet iš esmės Kaunas gaus daugiau pinigų, palyginti su kitomis savivaldybėmis", – tikino Seimo Biudžeto ir ekonomikos komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas. Anot jo, tai leis mieste išlaikyti daugiau darbo vietų ir surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio į miesto biudžetą.

"Skirstant valstybės investicijų fondą, Kaunas buvo trečias nuo galo savivaldybių sąraše. Tai buvo rimtas motyvas, dėl ko Kaunui skirta gana daug ES pinigų", – pastebėjo Liberalų sąjūdžio narys K.Glaveckas.

Stebisi kolegų abejingumu

Kalbinti Kauno vienmandatėse apygardose išrinkti Seimo nariai tvirtino pasirašę po įvairiais kreipimaisi, kad finansavimas įvairiems Kauno objektams nebūtų mažinamas arba sumažėtų kaip galima mažiau.

"Naujų pasiūlymų teikti negalėjome. Riekia įvertinti ir dabartinę valstybės situaciją. Bet yra ir prioritetai, kurių negalima nepaisyti", – tikino Seimo narys konservatorius Rytas Kupčinskas. Tiek jis, tiek kiti jo kolegos svarbiausiu prioritetu įvardijo Kauno pramogų ir sporto rūmų Nemuno saloje statybą. Politikai džiaugiasi, kad šiam objektui, kuris svarbus tiek Kaunui, tiek visai Lietuvai, finansavimas nemažės.

R.Kupčinskas stebėjosi, kad buvo nuspręsta sumažinti finansavimą S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionui sutvarkyti. "Kažkodėl reikia visiems įrodinėti tai, kas ir taip yra aišku: aiškini, kad pirmą kartą Lietuvoje vyks toks čempionatas, suvažiuos daug žmonių ir tos dangos būtinai reikia. Tai valstybės prestižo reikalas, o ne tik Kaune išrinktų Seimo narių rūpestis", – įsitikinęs R.Kupčinskas.

Iš Valstybės investicijų programos stadiono dangai sutvarkyti numatyta 1 mln. litų, nors žadėta skirti dvigubai daugiau. Kaune išrinkto konservatoriaus Arimanto Dumčiaus iniciatyva 700 tūkst. litų bus paimta iš trims miesto mokykloms renovuoti numatytų lėšų. "Mokykloms tos lėšos bus grąžintos iš kitų šaltinių savivaldybės biudžete. Kitaip negalėjome", – aiškino A.Dumčius.

Jis nevengė pasigirti daug prisidėjęs įgyvendinant ir kitus miesto projektus. "Nenutraukiama Čečėnijos aikštės rekonstrukcija. Šiemet skirta 150 tūkst. litų", – džiaugėsi Seimo narys.

Tačiau šios sumos net neužtenka senai aikštės dangai išardyti. A.Dumčius žada, kad už tokią sumą bus sutvarkyti aikštės žalieji plotai, suoliukai, apšvietimas. Tik klausimas, ar sutvarkyta žalioji veja ir nauji suolai nenukentės pradėjus rekonstrukcijos darbus.

Užteko ne visiems

"Dramos teatro remonto darbams iš 8 mln. litų gausime 4,25 mln. litų, nors planuota finansavimą mažinti dar labiau. Tai pasiekta bendromis Seimo narių, kultūros ministro ir mūsų savivaldybės pastangomis", – džiaugėsi Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas. Anot jo, svarbu, kad darbai nesustotų visiškai.

"Girstučio" kultūros ir sporto centro direktorius Mindaugas Skvarnavičius vakar nežinojo, kiek lėšų bus skirta baseinui rekonstruoti. "Kiek girdėjau, kultūrinei daliai – nulis. Dėl baseino dar nežinau, Seimas nuspręs. Darbai vis tiek vyksta", – aiškino M.Skvarnavičius.

Perskirsčius biudžetą bus rasta lėšų modernioms švieslentėms Kauno sporto halėje įrengti. Nors Kauno valstybinėje filharmonijoje baigiamieji rekonstrukcijos darbai jau atlikti, finansavimas sumažintas.

"Negali už viską būti atsakingas, bet rūpinomės taip, kaip pajėgėme, atsižvelgėme į prioritetus. Esame išrinkti Kauno vienmandatėse apygardose, tačiau mums rūpi ir kiti dalykai, ne tik gimtasis miestas", – pastebėjo Kaune išrinkta konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų