Pereiti į pagrindinį turinį

Lapėse bręsta šiukšlių karas

2009-06-18 09:03
Noras: Lapių gyventojai siekia, kad kaip kompensacija už sąvartyno kaimynystę šiukšlės būtų išvežamos nemokamai.
Noras: Lapių gyventojai siekia, kad kaip kompensacija už sąvartyno kaimynystę šiukšlės būtų išvežamos nemokamai. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pabandę apmokestinti Lapių gyventojus už šiukšlių išvežimą, Kauno valdininkai atsitraukė. Tai padaryta, kai vietiniai pagrasino blokuoti kelią į šalia esantį sąvartyną.

Kompensacija už smarvę

Kauno rajono Lapių gyventojai, sužinoję, kad nuo liepos jie privalės mokėti šiukšlių išvežimo mokestį, pagrasino radikaliais veiksmais. Iki šiol už šiukšlių išvežimą daliai gyventojų sumoka Kauno savivaldybė. Tai kompensacija už į Lapių sąvartyną vežamas šiukšles ir gyventojams sukeliamus nepatogumus.

"Kauno savivaldybė seniai įsipareigojo nemokamai išvežti šiukšles iš Lapių miestelio ir aplinkinių kaimų. Tačiau prasidėjus krizei buvo pranešta, kad nuo liepos už šią paslaugą teks mokėti", – pasakojo Lapių seniūnas Rimantas Stankus.

Anot seniūno, žinios apie mokestį miestelio gyventojus pasiekė, kai Kauno savivaldybė su Kauno regiono atliekų tvarkymo centru (Kauno RATC) pradėjo derėtis dėl kompensavimo mokesčio.

"Kauno RATC pateikėme pasiūlymą, kad už 1 t įvežamų šiukšlių – nuo būsimo 49 litų vadinamojo vartų mokesčio Lapių gyventojams tektų 50 centų. Lapių bendruomenės centras lėšas paskirstytų projektams įgyvendinti, pavyzdžiui, sutvarkytų miestelio apšvietimą ar lėšas skirtų kitiems darbams", – teigė R.Stankus.

Lapių gyventojai yra paskaičiavę, kad per metus iš numatomo rinkti "vartų" mokesčio miestelio bendruomenė gautų apie 100 tūkst. litų. Panašią sumą per metus už šiukšlių išvežimą iš Lapių sumoka Kauno miesto savivaldybė. R.Stankus pasakojo, kad mokestį pavyko atidėti pradėjus siuntinėti pasipiktinimo raštus į Kauno savivaldybę.

Ramybė tik laikinai?

"Mes nenorime mokesčio. Viso regiono šiukšles mums pila beveik po langais. Parodykite, kuri gyvenvietė norėtų priimti sąvartyną be jokios kompensacijos? Jis sukelia daug nepatogumų. Važiuoja dideli šiukšlių sunkvežimiai, keliantys triukšmą. Eismas vyksta dieną ir naktį, pakelės apšnerkštos, užteršti gruntiniai vandenys. Jau nekalbu apie nemalonius kvapus", – piktinosi Lapių bendruomenės tarybos pirmininkas Algis Šimkus.

Įsigaliojus naujajam mokesčiui už šiukšlių išvežimą, Lapių gyventojai būtų mokėję apie 5 litus per mėnesį.

"Paskutiniais duomenimis, šiukšlių išvežimą Kauno miestas kompensuos iki Naujųjų metų. Kol kas tuo esame patenkinti, tačiau mes pasiryžę blokuoti kelius į sąvartyną, jeigu mokestis bus patvirtintas", – žadėjo A.Šimkus.

Lapių gyventojai labiausiai kenčia dėl šalia sąvartyno sparčiai nuvertėjančio nekilnojamojo turto. Bandymai parduoti namus dažniausiai baigiasi nesėkme.

Savivaldybė nebenori mokėti

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas įsitikinęs, kad, pasikeitus situacijai ir sąvartynui tapus regioniniam, kompensuoti Lapių gyventojams turi ne tik Kauno savivaldybė, bet ir kitos sąvartynu besinaudojančios Kauno regiono savivaldybės.

"Dabar situacija pasikeitė, nes įsteigtas Kauno regiono atliekų tvarkymo centras. Nuo kitų metų jis rinks "vartų" mokestį. Šiukšlės bus vežamos ne tik iš Kauno, bet ir viso regiono", – pastebėjo V.Gudėnas.

Jis įsitikinęs, kad Kauno RATC turėtų pasirūpinti ir kompensacija Lapių gyventojams.

"Nedarysime jokių radikalių veiksmų, tačiau miestui primesta prievolė dykai išvežti Lapių gyvenvietės atliekas. Nėra sąžininga naštą užkrauti miestui, kai sąvartynas yra viso regiono. Juk miestas neužkraus mokesčio naštos Kauno rajono gyventojams, kai šie atvyks į Kauno areną stebėti renginių. Kalbėsime apie šias problemas merų lygiu", – žadėjo V.Gudėnas.

Kauno savivaldybė šiuo metu renka informaciją, ar tikrai į sąvartyną naktimis važiuoja "Kauno švaros" šiukšlių savivarčiai, dėl kurių triukšmo skundžiasi vietos gyventojai, reikalaujantys apšviesti miestelio gatves. V.Gudėnas mano, kad atliekas gali vežti statybų bendrovės.

Mokesčio ateitis miglota

Kauno RATC direktorius Kęstutis Balčiūnas tikisi, kad šiukšlių įvežimo – vadinamąjį vartų mokestį pavyks įvesti dar šią vasarą.

"Viskas priklausys nuo įmonės dalininkų ir šešių savivaldybių. Kauno ir Kėdainių tarybos jau pritarė "vartų" mokesčiui. Sprendimas gali įsigalioti nuo liepos arba nuo rugpjūčio. Pradėjus rinkti "vartų" mokestį, bus pradėtas kaupti ir fondas Lapių bendruomenei", – tikino K.Balčiūnas.

Pasak K.Balčiūno, kol kas Lapių gyventojai mokesčių už šiukšlių rinkimą nemokės, o lėšos, pervestos nuo "vartų" mokesčio, bus skirtos įgyvendinti įvairiems projektams miestelyje. Kauno RATC vadovas neatsakė, ar, pradėjus rinkti kaupiamąjį mokestį Lapių bendruomenei, ateityje nereikės mokėti už šiukšlių išvežimą.

Anot A.Balčiūno, šiukšlių išvežimo klausimas bus sprendžiamas derybomis su Lapių bendruomene.


Kauno regiono atliekų tvarkymo centras

VšĮ "Kauno regiono atliekų tvarkymo centras" įkurtas 2005 m.

Įkūrėjai: Kauno miesto ir rajono, Kaišiadorių, Jonavos, Kėdainių, Raseinių savivaldybės bei bendrovė "Kauno švara".

Kauno RATC funkcija – įdiegti ir eksploatuoti regioninę atliekų tvarkymo sistemą, apimančią atliekų surinkimą, vežimą, perdirbimą ir šalinimą visoje savivaldybių administruojamoje teritorijoje.

Kauno regioninė atliekų tvarkymo sistema veikia apskričių teritorijų susijungimo ir bendradarbiavimo principu. Tikslas – kartu tvarkyti atliekas.

Projektui "Kauno regiono atliekų tvarkymo sistemos sukūrimas" skirta 63,6 mln.litų ES ir nacionalinių lėšų, iš kurių ES Sanglaudos fondas finansavo 75 proc. Projekto trukmė – 2004–2009 m.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų