Pereiti į pagrindinį turinį

Lazdynai sulindo į apkasus

2008-10-27 09:00
Lazdynai sulindo į apkasus
Lazdynai sulindo į apkasus / Netikėtumas: sekmadienį Šv. Jono Bosko bažnyčioje per pamokslą netrūko kalbų apie "Vilniaus energijos" ir maldos namų konfliktą. Roko Medonio nuotr.

Sekmadienį Lazdynų bažnyčioje virė aistros. Tačiau nesusijusios su Seimo rinkimais. Klebonas per mišias į šuns dienas išdėjo bendrovę "Vilniaus energija", neleidžiančią atsisakyti centrinio šildymo.

Užvirė tikras mūšis

Konfliktas praėjusią savaitę įsipliestė, nes Šv. Jono Bosko parapijos bažnyčia nutarė atsisakyti "Vilniaus energijos" paslaugų.

Pernai maldos namams šildymas atsiėjo 32 tūkst. litų. Sumokėta buvo iš tikinčiųjų suaukotų pinigų. Dvasininkų skaičiavimu, įvedus dujinį šildymą pavyktų sutaupyti beveik 9 tūkst. litų per metus.

Dvasininkai ieško parapijiečių palaikymo: per pamokslus pasakoja apie energijos tiekėjų trukdymą atsijungti nuo centrinio šildymo, bažnyčios teritorijoje iškabinėjo agitacinius plakatus.

Žurnalistus palaikė šnipais

Savaitę trunkantis konfliktas gerokai išvargino dvasininkus. Kiekvienas sakinys, prasidedantis žodžiu "Vilniaus", jiems kelia blogas asociacijas.

Sekmadienio mišiose pasirodžius "Vilniaus dienos" žurnalistams, klebonas Jacekas Paszenda tikintiesiems pradėjo kalbėti, kad tarp jų yra "Vilniaus energijos" šnipų. Esą jie, norėdami bažnyčią paduoti į teismą, stebi parapijiečius.

Per pamokslą vienas po kito pylėsi tokie žodžių junginiai: "Vilniaus energijos" šnipas; velnio energija; pasimelskime už šnipą, kuris atsiųstas mūsų stebėti; dabar šnipas gali įjungti diktofoną; o dabar galite išjungti, daugiau kalbų apie "Vilniaus energiją" nebus.

Tikintieji pašaliečius varstė piktais žvilgsniais, manydami, kad jie energijos tiekėjos šnipai. Parodžius darbo pažymėjimus, kunigas J.Paszenda suprato klydęs ir atsiprašė "Vilniaus dienos" žurnalistų.

Neketina nuleisti rankų

Šv. Jono Bosko parapijos bažnyčios klebonas J.Paszenda nusiteikęs ryžtingai. Jis įsitikinęs: "Vilniaus energija" baiminasi, jog bažnyčiai atsisakius jų paslaugų, tai norės padaryti ir daugiau lazdyniečių, tuomet energijos tiekėja praras nemažai pinigų.
"Jaučiamas didelis parapijiečių  palaikymas. Jie irgi norėjo, kad bažnyčia atsijungtų nuo miesto šildymo, surinkome kelis tūkstančius parašų. Turime teisę šildytis pigiau ir įstatymai nedraudžia keisti šildymo būdo", – vieną po kito žėrė argumentus dvasininkas.

Jo teigimu, bažnyčia dar prieš kelis mėnesius išsirūpino visus reikiamus leidimus tiesti dujotiekį. Jis šiuo metu baigiamas kloti.

Be to, dvasininkas tvirtino, jog tai nebūtų pirmas pastatas Lazdynuose, šildomas dujomis.

Ketina bylinėtis teisme

Bendrovės "Vilniaus energija" komercijos direktorius Rimantas Germanas tvirtino, jog bažnyčia negali atsijungti nuo centrinio šildymo.

"Yra specialusis planas, pagal kurį Lazdynai priklauso centrinio šildymo zonai", – aiškino R.Germanas.

Jis tvirtino, kad noras atsijungti nuo vieno monopolininko ir prisijungti prie kito nesuprantamas. "Vilniaus energijos" komercijos direktoriaus nuomone, geriau bažnyčioje būtų įrengti modernų, ekonomišką ir taupų šildymą, užuot pasirinkus brangstančias dujas.

R.Germanas klebono J.Paszendos skaičiavimą, esą bažnyčią šildyti dujomis atsieitų pigiau, atrėmė stambių verslininkų pavyzdžiais: "Jei būtų pigiau, tokie verslo gigantai kaip "Hanner" ar "VP Market" statytųsi savo katilines, bet jie jungiasi prie esamų tinklų. Be to, kunigo darbas yra sielas ganyti, o aprūpinti energija – energetikų."

"Vilniaus energijos" komercijos direktorius neatmetė galimybės, kad kunigu pasinaudojo katilų pardavėjai ir politikai, šie esą prieš rinkimus pasidarė reklamą.

Sužinojęs, kad prie maldos namų jau baigiamas tiesti dujotiekis, R.Germanas tvirtino, kad šis konfliktas bus sprendžiamas teisėtvarkos institucijų. "Kreipsimės į teismą, bus pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės ir išsieškosime nuostolius", – tikino energijos tiekėjos atstovas.

Dvasininką palaiko ne visi

Vis dėlto ne visi rajono gyventojai palaiko klebono iniciatyvą Šv. Jono Bosko parapijos bažnyčią atjungti nuo centrinio šildymo. Antai Lazdynų bendruomenės klubas "Lazdynų senjorai" viešu laišku išreiškė pasipiktinę verslo grupuotėmis, kurios neva savo karo zona pasirinko maldos namus.

"Mums kelia nerimą pasirodę pranešimai apie dujininkų reklamos akcijas mūsų bažnyčioje. Manome, kad Dievo namuose svarbiausias ne dujų katilas, o altorius. Mus liūdina faktas, kad dėl grobuoniškų interesų ir reklamos verslininkai pasiryžę ir ant altoriaus užlipti", – teigiama Lazdynų senjorų išplatintame laiške.

Jie ragina kleboną J.Paszendą nepasiduoti verslininkų reklamos triukams ir mano, kad tokie veiksmai nedera prie dvasininko sutanos. Rusų dujų ir prancūzų šilumos pardavėjus senjorai ragina pasirinkti kitą vietą reikalams spręsti, o bažnyčią palikti Lazdynų tikintiesiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų