Pereiti į pagrindinį turinį

Lifto atnaujinimas kelia nesantaiką: gyventojų nuomonės išsiskiria

Vieno devynaukščio namo gyventojai nesutaria, keisti ar nekeisti seną liftą į naują. Pirmuose aukštuose gyvenantys žmonės sako, kad jiems lifto nereikia – juo nesinaudoja. Tie, kurie gyvena aukščiau, turi kitą nuomonę.

Vienam iš sostinės Karoliniškių mikrorajono daugiabučiui – 50 metų.

Tris dešimtmečius aštuntame namo aukšte gyvenantis Jonas sakė, kad liftas genda retai, tačiau naujas liftas būtų neprošal.

„Pensininkai nenori keisti todėl, kad jiems gyventi liko labai mažai. Jiems nenaudinga keisti, man vis vien reikės važiuoti“, – šnekėjo namo gyventojas Jonas.

Kitoje šio namo laiptinėje – liftas neveikia. Kai kuriems gyventojams tenka laiptais vaikščioti iš 8 aukšto.

86-erių metų Alma teigė, kad dėl sugedusio lifto niekur negali išeiti.

„Dabar, pavyzdžiui, reikia iki pašto dėžutės nuvažiuoti, tai reikės prašyti kaimynų arba socialinės darbuotojos. Kaip čia gali jaustis – ir amžius didelis, ir sveikatos nėra, ir liftas neveikia“, – pasakojo namo gyventoja Alma.

LNK stop kadras.

Tačiau ne visi gyventojai nori naujo lifto. Pirmame aukšte gyvenantis Aleksandras liftu nesinaudoja.

„Stogas, pamatai ir sienos – namo konstrukcija. Šiuo atveju, liftas, mano manymu, gyvenant pirmame aukšte, yra prabangos prekė. Prabangos prekė gal ne visiems reikalinga, juolab pirmam aukštui“, – kalbėjo namo gyventojas Aleksandras.

„Jeigu techniškai jis tragiškas, reikia keisti arba taisyti. Antras dalykas, kadangi mes antrame aukšte gyvename, iki šio laiko už jį nemokėjome, aišku, mes suinteresuoti, kad jo nekeistų“, – tikino namo gyventoja Nijolė.

„Iš 36 butų susirinko devyni gyventojai, keletas nuomininkų, o ne savininkų. Susirinkimas neįvyko ir gavome pranešimą, kad liftas yra neremontuojamas“, – aiškino namo gyventojas Laimonas.

Aukštesniuose aukštuose gyvenančių butų savininkai patys kreipėsi į bendriją.

„Prašome išimties tvarka nedelsiant keisti liftą. Sukviečiau valdybą, ir su valdyba mes aptarėme ir nutarėme, kad šitą prašymą reikia patenkinti“, – telefonu šnekėjo bendrijos „Sudervėlė“ pirmininkė Vanda Steponavičienė.

„Pastatų valdytojai turi teisę ir be daugumos pritarimo tam tikrus darbus daryti, bet tai yra su darbais susiję kažkokia tai daroma žala, pavojingoms situacijoms, avarijų likvidavimui“, – raštu pabrėžė Savivaldybės būsto administravimo poskyrio patarėjas Marius Brigmanas.

Namą lifte prižiūrinti įmonė skelbimų lentoje nurodo, kad atsižvelgiant į galimą pavojų sveikatai ir gyvybei, dėl įrenginyje esančios detalės laisvumo – liftas laikinai neveikia.

„Tokių liftų, kurie jau yra naudojami 50 metų ir daugiau, kai kurių atsarginių detalių gauti yra nebeįmanoma, ir tolimesnė jų eksploatacija dažnai tampa nebeįmanoma be esminių modernizavimo ar keitimo darbų“, – aiškino UAB „Schindler-Liftas“ generalinis direktorius Aivijus Čerauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot kitos liftų įmonės vadovo, detalės susidėvi dėl lifto amžiaus.

„Tiesiog gali nulūžti tam tikri metalo elementai, o tada liftas gali judėti nekontroliuojamai. Nustačius tokį nusidėvėjimą, liftas privalomai yra stabdomas“, – teigė „Baltijos liftų“ direktorius Mantas Romaška.

Lietuvoje šiuo metu yra apie 11 tūkst. liftų, iš jų apie 3 tūkst. yra senesni negu 25 metai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
senis

namas senas o liftas brangesnis už namą.
0
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų