Pereiti į pagrindinį turinį

Logistikos centrui įjungta žalia šviesa

2009-05-22 09:00

Kaunas vakar Vyriausybėje išgirdo ilgai lauktą žinią – viešąjį logistikos centrą nuspręsta statyti Karmėlavoje ir suteikti jam nacionalinės svarbos objekto statusą.

Pasiekė geros žinios

Premjeras Andrius Kubilius, vakar į pasitarimą sukvietęs Kauno miesto, rajono ir apskrities vadovus ir miesto verslo organizacijų atstovus, pažadėjo paspartinti Kauno viešojo logistikos centro (VLC) statybų klausimus.

"Reikia nebetrypčioti vietoje, o kuo skubiau priimti politinį sprendimą ir judėti į priekį", – pažymėjo A.Kubilius.

Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė įsitikinusi, kad premjero palaikymas yra labai svarbus.

"Anksčiau šis projektas strigo, nes nebuvo politinės valios. Didžiausias stabdys buvo Susisiekimo ministerija. Dabar viskas pasikeitė", – džiaugėsi O.Balžekienė. Ji įsitikinusi, kad esminių poslinkių pavyko pasiekti suvienijus Kauno politinės ir verslo bendruomenės jėgas.

Sprendimus priėmė mikliai

Diskusijos dėl Kauno VLC prasidėjo tuo pat metu kaip ir dėl analogiškų objektų Vilniuje bei Klaipėdoje. Pastariesiems projektams pajudėjus į priekį, Kauno VLC klausimas liko neišspręstas. Centrinei ir regioninei valdžioms nepavyko sutarti dėl tinkamiausios vietos tokiam objektui.

Vakarykščiame susitikime svarstytos dvi VLC vietos – Mauručiai ir Karmėlava. Ekspertų išvadas pristačiusi O.Balžekienė pažymėjo, kad pastaroji vieta turi daugiau privalumų. Steigti VLC Karmėlavoje naudingiau, nes šalia yra strateginiai objektai – Kauno laisvoji ekonominė zona, tarptautinis oro uostas, Palemono geležinkelių krovinių perkrovimo stotis. Šioje teritorijoje natūraliai formuojasi verslo koncentracija, intensyvūs transporto srautai, o ir žemės kaina mažesnė negu Mauručiuose.

Posėdžio dalyviai vienbalsiai pritarė siūlymui steigti VLC Karmėlavoje. Artimiausiame Vyriausybės pasitarime bus svarstomas klausimas dėl nacionalinės svarbos objekto statuso suteikimo būsimam Kauno logistikos centrui.

Dėmesys ir aplinkosaugai

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas apgailestavo, kad praėjusios kadencijos atstovų – susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus ir aplinkos ministro Artūro Paulausko – taip ir nepavyko įtikinti priimti palankaus sprendimo dėl Kauno VLC. Projektas nagrinėtas ministerijose, Vyriausybės strateginio planavimo komitete, tačiau sprendimo priimti neskubėta. Anot O.Balžekienės, pavyko rasti būdą išspręsti aplinkosauginę problemą, kuri buvo vienas pagrindinių objekto statybų Karmėlavoje skeptikų argumentas.

"Vietoje planuojamo skirti 50–60 ha ketvirtos kategorijos miško kitoje nemiškingoje vietoje numatėme atsodinti 300 ha miško", – sprendimą nurodė O.Balžekienė.

Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis pridūrė, kad, atsodinus didesnius miško plotus, negu priklausytų, aplinkosauginės problemos nelieka.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pasiūlė praplėsti logistikos centro steigėjų sąrašą, įtraukiant į jį privataus verslo, mokslo institutų atstovus.

Kauno VLC yra numatytas Kauno rajono savivaldybės teritorijos bendrajame plane. Objektą planuojama steigti Kauno rajono Karmėlavos ir Jonavos rajono Išorų kadastrinėse vietovėse šiauriau Kauno oro uosto.

Susisiekimo ministerija numačiusi plėtoti Lietuvoje tris viešuosius logistikos centrus – Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos. Kiekvienam jų 2007–2013 m. finansiniuose planuose numatyta skirti apie 100 mln. litų iš ES paramos lėšų.

Vyriausybės patvirtintame naujajame priemonių plane numatyta parengti Kauno VLC techninę dokumentaciją iki 2012 m. pirmojo ketvirčio, o šio strateginio objekto statybos darbai bus pradėti tų pačių metų antrąjį ketvirtį. Klaipėdos VLC bus pradėtas statyti šiek tiek anksčiau nei Vilniaus ir Kauno.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų