Pereiti į pagrindinį turinį

Medalio spinduliuose puolė šildytis Kauno valdžia

2012-08-04 12:00
Medalio spinduliuose puolė šildytis Kauno valdžia
Medalio spinduliuose puolė šildytis Kauno valdžia / Donato Mockaus piešinys

Buvusiai kaunietei plaukikei Rūtai Meilutytei laimėjus olimpinį auksą, prasidėjo spektaklis pagal jau tradicinį scenarijų: kaip pasikinkyti čempionės šlovę politikų ir valdininkų reklamai? Kauno savivaldybė operatyviai rado išeitį.

Pakvietė į ekskursijas

„Girstučio“ komplekso baseinas! Štai toji višta, padėsianti auksinį savireklamos kiaušinį, nušviestą R.Meilutytės šlovės aureolės. Toks sumanymas subrendo Kauno savivaldybės kabinetuose ir kaipmat pasipylė pranešimai, kad Kaune jau šių metų pabaigoje duris atvers „moderniausias Lietuvoje“, visus „Europos standartus atitinkantis“ baseinas, kuriame „bus kur treniruoti ateities meilutytes ir titenius“.

O realybė, skirta ne viešam pranešimui, yra daug proziškesnė: ateities meilutyčių ir titenių kalvei, kurios statyba trunka beveik penkerius metus, Kauno savivaldybė niekaip neranda operatoriaus.

„Girstučio“ komplekso sportinei daliai koncesininko ieškota skelbiant keturis konkursus, bet norinčiųjų kaip nėra, taip nėra. O galimybių pačiai išlaikyti tokį objektą, rūpintis jo vadyba, užimtumu Kauno savivaldybė neturi.

Vis dėlto, nutylint nemalonius faktus, Kauno valdžia iškilmingai pakvietė miestiečius į ekskursijas po būsimąją plaukimo čempionų medalių liejyklą – „Girstučio“ baseiną.

Išdygo aklina siena

„Vietų skaičius yra ribotas, tad į ekskursiją bus pakviesti tik iš anksto užsiregistravę miestiečiai“, – lyg iš turistinio lankstinuko liejasi žodžiai savivaldybės pranešime spaudai.

Vis dėlto, ką pamatys į „Girstučio“ baseino statybos aikštelę atėję kauniečiai, pasakyti sunku. Ekskursijos, apie kurias Kauno savivaldybė pranešė jau kitą dieną po R.Meilutytės olimpinio triumfo, pasirodo, vyks dar negreitai – tik rugpjūčio pabaigoje.

Šiuo metu savivaldybė, o galbūt ir rangovai, ne itin norėtų, kad kas nors kaišiotų nosį į baseino statybos reikalus.

„Kauno diena“ ne kartą yra rašiusi apie šio komplekso rekonstrukciją. Statybai trunkant ne vienus metus, dienraštis yra įamžinęs įvairias „Girstučio“ baseino lėto gimimo stadijas.

Šįkart, savivaldybei pakvietus kauniečius registruotis į ekskursijas, viešumui kaipmat buvo sumūryta aklina siena.

Savivaldybės tarnautojai, kurie lig šiol operatyviai suderindavo su statybininkais laiką, kad žurnalistai galėtų juos pakalbinti ir pafotografuoti, dabar tik skėsčiojo rankomis. Jie pasiūlė kreiptis į mero patarėją viešiesiems ryšiams su visuomene, besirūpinantį ir mero įvaizdžiu, Tomą Grigalevičių.

Patarėjas tapo sargu

T.Grigalevičius teigė negalįs leisti žurnalistams apsilankyti „Girstutyje“ anksčiau, nei numatyta ekskursijos data – rugpjūčio 21 d.

„Kauno miesto savivaldybė su rangovu suderino dieną, kada rekonstruojamą objektą galės apžiūrėti kauniečiai ir kartu žurnalistai. Rangovas nesutinka į objekto vidų įleisti pašalinių asmenų kitomis dienomis“, – raštu atsakė mero įvaizdžio strategas, paprašytas paaiškinti, kodėl staiga pasikeitė „Girstučio“ lankymo sąlygos.

Kreipėmės į rangovą – įmonę „Kamesta“, kurios darbuotojai mielai teikdavo informaciją žiniasklaidai. Bendrovės techninis direktorius Edvardas Štuopis šį kartą ėmė aptakiai aiškinti: „Vyksta dažymo ir aukštuminiai darbai...“

„Apsilankymą objekte reikia derinti su užsakovu – savivaldybe“, – netikėtai prasitarė E.Štuopis.

Galbūt baiminamasi, kad patekę į objektą žurnalistai išsiaiškins apie ne visai sklandžią statybos eigą? Pagal sutartį su rangovu darbai turi būti baigti lapkričio 1 d. Dabar savivaldybė jau skelbia, kad „Girstutis“ duris atvers metų pabaigoje.

Federacija vardija trūkumus

„Visa Lietuva užgniaužusi kvapą stebėjo auksinį kaunietės plaukikės R.Meilutytės pasirodymą. Neabejoju, kad po šio pasirodymo tiek Kaune, tiek ir visoje šalyje susidomėjimas šia sporto šaka smarkiai išaugs“, – kreipiasi į kauniečius miesto meras Andrius Kupčinskas savivaldybės interneto svetainėje.

„Džiaugiuosi, kad jau metų pabaigoje Kaune turėsime moderniausią šalyje baseiną, kuriame galės treniruotis stipriausi šalies plaukikai ir ateities žvaigždės. Tikimės, kad čia vyks ne tik svarbiausios Lietuvos, bet ir tarptautinės plaukimo varžybos“, – teigia A.Kupčinskas.

Vis dėlto plaukimo specialistai tokiems Kauno mero žodžiams neskuba ploti.

„Jau dabar aišku, kad šis baseinas turės trūkumų“, – apie statomą „Girstučio“ baseiną tarė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentė Ilona Zuozienė.

Federacijos prezidentė sakė, kad būsimasis baseinas su 8 plaukimo takais atsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Plaukimo takų moderniame baseine jau turėtų būti dešimt.

I.Zuozienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad 500 žiūrovų (tiek vietų bus „Girstučio“ baseino patalpose) Europos jaunių plaukimo čempionatui neužtenka. Tokioms varžyboms reikia apie 2000 vietų.

I.Zuozienei pritaria ir Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Gintautas Bartkus.

Gelbėtojas – R.Meilutytės vardas?

Skubėdama girtis apie dar tik statomą baseiną, kuriam iki šiol nerandama operatoriaus, Kauno valdžia kažkodėl pasikuklino surengti ekskursiją į Šilainių baseiną. Tą, kuriame pirmuosius žingsnius sporte žengė olimpinė čempionė R.Meilutytė.

Ekskursijos dalyviai būtų šokiruoti išvydę, kokiomis sąlygomis sportinę karjerą turėjo pradėti ne tik olimpinė čempionė, bet ir kiti olimpiadose, kituose tarptautiniuose turnyruose sėkmingai dalyvavę plaukikai: Rimvydas Šalčius, Saulius Binevičius, Rolandas Gimbutis, Minvydas Packevičius.

Baseino, dušų, persirengimo kambarių, treniruoklių salės būklė jau daug metų yra apverktina. O valdininkų stalčiuose metai po metų dulka patvirtintas techninis Šilainių baseino rekonstrukcijos projektas.

„Darbai vis atidėliojami“, – apgailestavo Kauno plaukimo mokyklos direktorius Šarūnas Mažutaitis.

Jis tikisi, kad baseinas sulauks daugiau dėmesio, kai plaukimo sporto mokykla kreipsis į Kauno tarybą su prašymu suteikti Šilainių baseinui R.Meilutytės vardą.

Treniruotis nėra kur

Kauno plaukimo mokyklos direktorius Š.Mažutaitis su nerimu laukia rudens. „Kasmet turime daugiau norinčiųjų lankyti plaukimo treniruotes, nei galime priimti. Po R.Meilutytės pergalės greičiausiai norinčiųjų lankyti mūsų mokyklą bus dar daugiau“, – mano jis.

Kauno plaukimo mokykla turi tris baseinus: Dainavos, Vilijampolės ir Šilainių. Kaip minėta, pastarasis labiausiai apleistas.

„Vilijos“ baseine neseniai atnaujinta plaukiojimo vonia, bet liko neremontuoti dušai, treniruočių salė, persirengimo kambariai, administracijos patalpos.

Geriausios būklės yra renovuotas Dainavos baseinas, tačiau jis lankomas ne tik sporto mokyklos auklėtinių – šį baseiną labiausiai pamėgę norintys paplaukioti kauniečiai. Didieliam žmonių srautui nepritaikyta oro ventiliacija nuolat perkrauta.

„Miestui baseinai yra būtini, nes visus vaikus privalome mokyti plaukti. Visada sakau, kad baseinui išlaidos yra mažesnės nei karstui“, – vaizdžiai kalbėjo Š.Mažutaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų