Pereiti į pagrindinį turinį

Miestas paskęs šiukšlėse

2009-03-18 09:00
Miestas paskęs šiukšlėse
Miestas paskęs šiukšlėse / Tomo Raginos nuotr. Kasdienybė: prie tokių vaizdų netoli Kauno daugiabučių teks priprasti.

Dvi savaites Kaune nebedirba daugelis kiemsargių. Daugiabučių teritorijų niekas nevalo, o miesto valdžia pataria miestiečiams rengti talkas ar nelegaliai samdyti tvarkytojus.

Atleidžiami visi kiemsargiai

Paklususi teismo sprendimui Kauno miesto savivaldybė nuo šio mėnesio pradžios iš daugiabučių namų gyventojų neberenka mokesčio už teritorijos priežiūrą.

Pinigų nebegaunanti savivaldybė nurodė kiemsargiams susirinkti savo įrankius ir ieškotis kito darbo. "Panemunės butų ūkis" atleido beveik visus 70 kiemsargių. Teritorijų priežiūra nesirūpina ir kiti daugiabučių namų administratoriai.

"Kol kas dar gelbėja oras. Sninga, lyja, šiukšlės pasislėpė. Tačiau kai atšils – bus baisu. Dar nežinau, ką darysime. Bandome įtikinti gyventojus, kad reikia tvarkytis", – aiškino "City Service" ir "Žaido" vadovas Tomas Augutavičius.

Turi sutikti visi

Namų administratoriai bandė suktis iš padėties, siūlydami daugiabučių butų savininkams pasirašyti naujas teritorijų priežiūros sutartis. Paaiškėjo, kad pasirašant tokią sutartį negalioja taisyklė, leidžianti namo gyventojams priimti sprendimus, jei tam pritaria bent 50 proc. ir vienas gyventojas.

"Pasirodo, kad sutikti turi visi gyventojai, o to niekada nebus", – teigė "Panemunės butų ūkio" vadovas Gediminas Juškevičius.

Teritorija gali būti tvarkoma ir be visų butų savininkų pritarimo, bet už šiukšlių rinkimą mokėtų tik sutinkantieji tai daryti. Toks variantas miestiečiams nepriimtinas.

Skatina nelegalų darbą

Kiemsargiai ne tik surinkdavo šiukšles aplink daugiabučius namus, bet ir rūpindavosi konteineriais, išstumdavo ir įstumdavo juos namuose, kuriuose įrengti ir naudojami šiukšliavamzdžiai.

Savivaldybė pradėjo derybas su "Kauno švara", kad ši prisiimtų šią funkciją. Biudžete taip pat tikimasi rasti lėšų atsiradusiems nelegaliems šiukšlynams sutvarkyti. Žadama nupjauti ir aukštas žoles. Tačiau apie smulkesnį, reguliarų daugiabučių teritorijų tvarkymą nėra jokios kalbos.

Miesto valdžia atkerta, kad tam nėra pinigų ir apeliuoja į gyventojų sąmoningumą. Tikimasi, kad šie ims mažiau šiukšlinti, dalyvaus talkose ir patys samdys tvarkytojus. Jokio juridinio statuso neturintys daugiabučiai, be sutarties mokėdami darbo pažymėjimo neturinčiam kiemsargiui, pažeistų įstatymus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius mano, kad tokiomis aplinkybėmis, tai nebūtų blogai.

"Teoriškai, Valstybinė mokesčių inspekcija galėtų prisikabinti. Bet nemanau, kad kiltų kokių nors problemų, jei gyventojai šiam reikalui susimestų po kelis litus", – kalbėjo R.Rabačius.

Tarnautojas pasakojo, kad su daugiabučių namų administratoriais kalbėta, kad šie agituotų gyventojus tvarkytis. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas pripažino, kad ne visų daugiabučių gyventojai supratingi ir dalies namų teritorijos gali būti netvarkomos.

"Gal išleis kokius nors naujus įstatymus, kurie leistų vėl rinkti teritorijos priežiūros mokestį", – vylėsi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Kas turėtų sumokėti?

Su neteisėtai savivaldybės rinktu mokesčiu kovojusi buvusi Seimo narė Vilma Martinkaitienė ketina kreiptis į teismą, kad šis įpareigotų savivaldybę kauniečiams grąžinti pustuzinį metų neteisėtai rinktus mokesčius. Moteris piktinosi, kad savivaldybė nedaro to, ką ją įpareigoja daryti įstatymai, – tvarkyti teritorijas.

Kauno valdžia atkerta, kad daugelį daugiabučių juosia ne savivaldybės, o valstybės žemė. Valstybė ir turėtų galvoti apie jos priežiūrą.

V.Martinkaitienė kaip pavyzdį pateikė kitų didžiųjų miestų savivaldybes, kurios taip pat iš gyventojų nerenka teritorijų priežiūros mokesčio, tačiau jas tvarko. "Ponas meras Andrius Kupčinskas sako, kad neturi tvarkyti daugiabučių kiemų, o iki šiol pažeisdama įstatymus savivaldybė elgėsi gerai. Gėda klausytis", – kritikos Kauno valdžiai negailėjo V.Martinkaitienė.

Neturi detaliųjų planų

Susidariusi padėtis būtų kur kas paprasčiau išsprendžiama, jei didžioji dalis daugiabučių turėtų patvirtintus detaliuosius teritorijų planus.

"Pirmiausia savivaldybė turi sutvarkyti detaliuosius planus, kad žmonės ne kaip lageryje suvaryti gyventų, o turėtų savo kiemus. Dabar gyventojai nežino, kur jų namo valdų ribos. Dėl to negali susitvarkyti automobilių stovėjimo ir žaidimų aikštelių, pasistatyti suolelio", – kalbėjo V.Martinkaitienė.

Iš daugiau nei 5 tūkst. Kauno daugiabučių patvirtintus detaliuosius planus turi vos dešimtadalis.

Daugiabučių namų gyventojai neretai piktinasi, kad jiems nepadedama parengti detaliųjų planų, o už jų rengimą plėšiami tūkstančiai litų.

Viliamasi, kad daugiabučių teritorijų priskyrimo prie namo procesas paspartės dėl kylančio renovacijos bumo. Kol kas renovuojami tik pastatai, turintys patvirtintus detaliuosius planus. Tačiau tokių – mažuma. Dėl to svarstoma galimybė skypus daugiabučiams namams skirti supaprastinta tvarka, be detaliųjų planų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų