Pereiti į pagrindinį turinį

Iš nelegalų gabenimo per sieną uždarbiavę užsieniečiai – įkalinti Lietuvoje

2013-03-19 08:05
Iš nelegalų gabenimo per sieną uždarbiavę užsieniečiai – įkalinti Lietuvoje
Iš nelegalų gabenimo per sieną uždarbiavę užsieniečiai – įkalinti Lietuvoje / Tomo Raginos nuotr.

Už pasikėsinimą neteisėtai gabenti žmones per valstybės sieną lenkas ir Lenkijoje gyvenantis gruzinas turės progos susipažinti su Lietuvos pataisos namų gyvenimo taisyklėmis.

Kauno apygardos teismas Lenkijos pilietį Stanislavą Mankovskį ir Varšuvoje gyvenantį Gruzijos pilietį Mamuką Emišovį pripažino kaltais. S.Mankovskiui skirta metų ir mėnesio laisvės atėmimo bausmė, o M.Emišovis nuteistas metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausme.

Gruzinas M.Emišovis organizavo, o S.Mankovskis perveždavo nelegalus. Vyrai buvo pričiupti vyrai pernai balandžio pradžioje. Bylos duomenimis, du Lietuvoje buvusius Gruzijos piliečius, kuriems buvo suteiktas laikinas teritorinis prieglobstis, M.Emišovis ir S.Mankovskis turėjo pervežti į Lenkiją.

Nustatyta, kad už pervežimo paslaugą S.Mankovskiui buvo pažadėta sumokėti 1,7 tūkst. zlotų ( apie 1,4 tūkst. litų – red. past.). Niekur nedirbantis lenkas sutiko. S.Mankovskis ir M.Emišovis iš Lenkijos automobiliu vėlyvą vakarą išvyko į Lietuvą. Teisme M.Emišovis mėgino teisintis, kad dėl Vilniuje buvusio žemiečio ligos taip skubėjo, tačiau teismo šie jo aiškinimai neįtikino.

Balandžio 3 d., apie 2 val. nakties, M.Emišovis Vilniuje perdavė S.Mankovskiui du gruzinus. Pastarieji lenkui sumokėjo 200 eurų (960 litų – red. past.), sėdo į automobilį, kuriuo atvyko iš Lenkijos, ir važiavo atgal. Po maždaug 3 val. kelionės nelegalai su vairuotoju buvo sulaikyti Lazdijų rinktinės Kalvarijos pasienio kontrolės punkto teritorijoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų.

Laikinas Gruzijos piliečių gyvenimas Lietuvoje baigėsi, o jų gabenimą organizavęs žemietis ir juos bandęs pervežti lenkas sėdo į teisiamųjų suolą. Nors S.Mankovskis teisme teisinosi nieko nežinojęs apie vežamų žmonių statusą, tačiau teismas šiuos pasiteisinimus įvertino kritiškai.

Užsieniečių vykdytą, tačiau nebaigtą vykdyti nusikaltimą teismas vertino kaip sunkų, nors tiesioginės žalos niekam ir nebuvo padaryta. Vyrams skirtos realios laisvės atėmimo bausmės, tačiau pataisos namuose realiai jie gyvens trumpai.

Teismo sprendimu į bausmės laiką įskaičiuotas ir suėmime praleistas laikas. Taigi S.Mankovskis laisvę atgaus šiemet balandį, o M.Emišovis namus pasieks gegužę. Viską dar gali koreguoti skundai. Apskųsti šį teismo nuosprendį užsieniečiai turi 20 dienų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų