Pereiti į pagrindinį turinį

NT Kleboniškyje: potvynis sklypų prie Neries neatpigino

2010-06-02 13:15
NT Kleboniškyje: potvynis sklypų prie Neries neatpigino
NT Kleboniškyje: potvynis sklypų prie Neries neatpigino / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Neries ir Nemuno potvynio užlietose teritorijose toliau formuojami sklypai, o NT perpardavinėtojai laukia pirkėjų. "Sklypas nebuvo ir negali būti apsemtas", – toliau rašoma skelbimuose, o kainos peržengia protingumo kriterijus.

Nutolusios nuo realybės

Po pavasarį užlietų Neries pakrančių buvo prognozuota, kad sklypai, esantys arti upės, atpigs, tačiau taip neatsitiko. Nekilnojamojo turto pardavėjai įnirtingai tvirtina, kad jų parduodama žemė niekada neragavo potvynio vandens. Įspūdingų sumų prašoma ir už žemės ūkio paskirties žemę užliejamose pievose palei Nemuną.

"Už Raudondvario, važiuojant Kulautuvos link, panemunėmis atsiveria įspūdingi vaizdai. Paštuvos kaime tiesiog planavau turėti sodybą, į kurią galėčiau atvažiuoti pailsėti, tad nusipirkau ten žemės, – pasakojo "Kauno dienos" pašnekovas, nenorėjęs skelbti pavardės.

Savo troškimą išpildęs žemės savinininkas norėjo turėti vientisą sklypą ir pasiūlė naujiesiems kaimynams parduoti turimą žemę. "Už žemės ūkio paskirties sklypo arą, nors ir žinodamas, kad jį nuolat per potvynius užlieja Nemunas ir jame nieko statyti negalima, savininkas paprašė 5 tūkst. litų. Jis jaučiasi padėties šeimininkas ir net nesidera", – stebisi pašnekovas. Nekilnojamojo turto specialistai tvirtina, kad žemės ūkio paskirties žemė pakaunėje šiuo metu kainuoja nuo 300 iki kelių tūkst. litų. Žemės sklypų ekspertas Tomas Jonas Rapalis į kainas žiūri dar skeptiškiau. Anot jo, aro kaina šiose vietose yra nuo 52–55 litų, o prašyti už arą 5 tūkst. – šiais laikais yra nerealu. "Pačioje Kulautuvoje aras gyvenamosios paskirties žemės su komunikacijomis kainuoja 11–12 tūkst., be komunikacijų – 7 tūkst., – pasakojo NT specialistas. – Neseniai pardavėme hektarą už Kulautuvos už 25 tūkst. litų. Sklypas gražus, su tvenkiniu, tvarkingas, iki Nemuno – 100 metrų. Ir tai yra vienas brangesnių sandorių šiais laikais."

Apie gerokai nuo realybės nutolusią kainą byloja ir Kleboniškio gyvenvietėje kur ne kur į žemę susmeigti stendai.

Viešios gatvėje netoli Neries ir toliau formuojami sklypai individualiems namams statyti. Nors praėjus keliems mėnesiams po potvynio pakrantėse vis dar voliojasi medžių išvartos, o žemė kai kur dar net neišdžiūvusi ir virtusi dumblota dykyne, už arą prašoma daugiau kaip 30 tūkst. litų. Nesunku apskaičiuoti, kad už 10 arų sklypą tektų pakloti apie 300 tūkst. litų.

Pirkėja prisistačiusiai žurnalistei sklypą Viešios gatvėje parduodantis vyras telefonu dievagojosi, kad jo parduodamas sklypas niekada nebuvo užlietas Neries vandens. "Sklypas, kurį parduodu, yra aukščiau tų vietų, kurios buvo pavasarį užlietos", – tikino pardavėjas. Daugiau kaip 36 tūkst. litų už arą prašantis vyras pasakojo, kad komunikacijos yra netoli sklypo, o šiuo metu savivaldybė derina detalųjį planą. Perkant šį sklypą už 9 arus tektų sumokėti 330 tūkst. litų.

Kitas pardavėjas už prie upės esantį sklypo arą Undinės gatvėje prašo 40 tūkst. litų. "Potvynis šio sklypo nebuvo užliejęs, jis aukščiau yra. Sklype – visos komunikacijos, galima kainą paderinti šiek tiek", – viliojo sklypą parduodantis vyras.

Vanduo – ne ugnis

Tik įvažiavus į Kleboniškį, netoli upės jau trejus metus gyvenančio grupės "16 Hz" lyderio Petro Jucevičiaus šeima šį pavasarį patyrė, koks jausmas būti užlietam potvynio. "Namuose maždaug per pusmetrį buvo vandens. Užliejo staigiai, apie 3 val. nakties. Sklype – vandens buvo sulig tvora. Apie 11 val. ryto vanduo atslūgo. Tačiau neišsigandome ir tikrai neketiname parduoti savo namų. Vieta čia gera, miestas netoli. Nuo vandens buvo drėgna namuose, tai teko namus džiovinti ir specialiais prietaisais surinkti drėgmę", – pasakojo P.Jucevičius.

Jis prisimena, kad upė staigiai pakilo apie 7 metrus. Ledus jai plukdyti sutrukdė ties Kleboniškio gyvenviete esančios kelios salos.

"Mūsų namas yra arčiausiai tos salos, todėl vandens pliūpsnį į namus teko atremti būtent mums. Visgi mūsų namuose dar nebuvo taip blogai kaip kitame krante esančių Radikių ir Salių kaimų gyventojams", – įsitikinęs dainininkas.

Ir nors teko išlupti naujas, tačiau potvynio vandens sugadintas ąžuolines grindis, iš Žemaitijos kilusi ir Kaune apsigyvenusi dainininko šeima nenori niekur kraustytis iš vaizdingoje vietovėje pakaunėje pastatyto namo.

"Namui skirtas senovines apdailos plytas iš Tilžės atsivežiau. Joms potvynis žalos nepadarė. Vandens išbandymą atlaikė šaldytuvas, virtuvės baldų komplektas, skalbyklė, ant šono plūduriavusi vandenyje. Aišku, kai kurie baldai sugadinti nepataisomai, o visame pirmame aukšte šiuo metu atliekame kapitalinį remontą", – skaičiuodama potvynio nuostolius vardija Dalia Jucevičienė.

Jucevičių šeimos namo statybai išduotose specialistų išvadose teigiama, kad sklypas nepatenka į upės užliejamą zoną: "Kas gi galėjo žinoti, kad toks potvynis bus? Ne kasmet gi būna. Gal artimiausius 50 metų tokio ir nebebus?" – svarstė P.Jucevičius. Visgi jis siūlo sklypų namui statyti besidairantiems kauniečiams būti atidiems ir įvertinti potvynio riziką.

"16 Hz" lyderio namą nuo upės saugo tanki medžių ir krūmų juosta, iki upės – apie 100 metrų. P.Jucevičiaus teigimu, tame plote jau formuojami namų valdos paskirties sklypai, tvirtinami detalieji planai.

"Gal pardavėjai mano, kad galima sklypą iškelti supylus daug žemių, tačiau čia gi – saugomas Neries pakrantės reljefas, jo negalima keisti. Manau, kad pylimas krantinėje padėtų išspręsti potvynio problemą, tačiau nežinia, kokius sprendimus priims miesto valdžia", – spėliojo P.Jucevičius.

Jis pridūrė, kad didelės sklypų pasiūlos Kleboniškyje niekada nebuvo, todėl ir jų kainos labai smarkiai nekrenta.

Daug spekuliacijų

Prieš aštuonerius metus už 12 arų sodo sklypą, esantį netoli pagrindinės Kleboniškio gyvenvietės, pardavėjas prašė 18 tūkst. litų, pasakoja kaunietis, nenorėjęs skelbti savo pavardės. "Kad senas galėtum, kad jaunas žinotum, – gailėdamasis, kad nepirko to sklypo, juokauja verslininkas. – Paskui ta kaina šoktelėjo dešimteriopai. Vienu metu už žemės arą geroje vietoje prie miško pardavėjai prašė net 100 tūkst. litų. Įsivaizduokit, už 10 arų sklypą – milijonas!"

"Kauno dienos" kalbintas prekyba nekilnojamuoju turtu besiverčiantis kaunietis pasakojo, kad per krizę kainos šioje prestižinėje vietoje buvo šiek tiek sumažėjusios: "Tačiau ne daugiau kaip10 proc.", – pastebi ekspertas.

"Spekuliacijų šia tema – itin daug. Suinteresuoti verslininkai jau dabar aiškina, kad sklypai ir namai brangsta, tikėdamiesi pritraukti daugiau pirkėjų. Reikia pripažinti, kad susidomėjimas po daugiau kaip metus trukusio štilio jau yra, tačiau pirkėjai dabar elgiasi kaip turistai, kurie daugiau žvalgosi, nei perka", – pastebėjo ekspertas.

Kaune veikiančios nekilnojamojo turto agentūros siūlo įsigyti įvairių būstų ir sklypų. Kleboniškyje gana intensyviai formuojamos nuosavos valdos. Tiesa, sklypų su atvestomis komunikacijomis kainos dabar nėra tokios šokiruojamos. Tačiau didžiulis potvynis, kovo pabaigoje nusiaubęs Neries pakrantėje įsikūrusius kauniečius, neturi tam jokios įtakos.

"Kainas diktuoja paklausa. O norinčiųjų gyventi Kleboniškio miško parko pašonėje visada buvo ir bus. Tik naujakuriai čia – didesnes nei vidutines pajamas gaunantys žmonės", – priduria NT specialistas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų