Pereiti į pagrindinį turinį

Paskutinei kelionei ruoštis iš anksto neverta?

2012-09-26 10:35
Paskutinei kelionei ruoštis iš anksto neverta?
Paskutinei kelionei ruoštis iš anksto neverta? / Shutterstock nuotr.

Norėdama gauti vietą artimosios kapui, moteris sutiko šią kremuoti. Tačiau sumokėjus už kremavimą, ne ką mažiau tektų pakloti už vietą urnai.

Už vietą – 1,3 tūkst. litų

Iš anksto ruošdamasi artimos giminaitės paskutinei kelionei vilnietė Irena suprato, kad tikriausiai neišgalės už viską susimokėti. Palaikų transportavimas ir kremavimas, be kitų paslaugų, kainuoja apie pustrečio tūkstančio, dar beveik pusantro tūkstančio prašoma už vietą urnai kapinėse – kiek moteris kreipėsi į kapines, vietos niekur kitur negavo.

„Močiutė yra sunki ligonė ir, teatleidžia Viešpats, kad taip sakau, ilgai nebegyvens. Reikia rūpintis, ieškoti vietos iš anksto. Kairėnų kapinėse mums pasakė, kad laisvų vietų nėra, nors kiek kartų buvau, pastebėjau, kad vis nauji kapeliai dygsta. Yra tik vietos prie tvoros laidoti urnas. Sutikome su kremavimu, bet, sako, viskas mokama. Už tą vietelę reikia sumokėti 1,3 tūkst. litų, jų duobelės urnai kasimo paslaugos – 300 litų, bus ir visos kitos išlaidos. Jokios kitos alternatyvos nėra, visur nėra vietų“, – pasakojo sostinės gyventoja Irena.

Prioritetai numatyti

Oficialiai teigiama, kad Vilniaus mieste laisvai laidojama Kairėnų, Karveliškių ir Liepynės kapinėse. Vilniečiams laidoti šiose kapinėse leidimai išduodami minėtų kapinių administracijose. Visose kitose kapinėse nustatyta speciali laidojimo tvarka, pavyzdžiui, Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje laidojami Lietuvai ir Vilniui nusipelnę kultūros ir meno veikėjai, Karveliškių kapinių Tremtinių kvartale laidojami politinio kalinio ar tremtinio pažymėjimą turintys asmenys.

Tačiau, ponios Irenos teigimu, jai kreipusis dėl kapo vietos Karveliškėse, taip pat pasakyta, kad vietų nėra. „Tremtinių kapeliai būdavo Karveliškių kapinėse, bet ten vietų vėl nėra. Nors močiutė ir gaudavo 180 litų išmokas kaip tremtinė, bet vietos būti palaidotai nėra“, – neviltingai kalbėjo vilnietė Irena.

Neteisingai suprato?

Vis dėlto atrodo, kad moteriai nebuvo suteikta visa informacija. „Vilniaus dienos“ redakcijai pasiteiravus Karveliškių kapinių administracijoje, paaiškinta, kad iš anksto vietos kapinėse nepaskiriamos – reikia kreiptis turint mirties liudijimą. Kapinių administratorė Daiva Česnakauskienė tikino, kad mokėti už kapavietę negalėjo būti prašoma. Esą tikriausiai ponia Irena neteisingai suprato tvarką.

„Nesvarbu, velionis tremtinys ar ne, yra bendra tvarka, kad, turint mirties liudijimą, ateinama ir tuomet renkamasi vieta. Vietos nemokamos. Tai, kad Tremtinių kvartale beveik nebėra vietų, tiesa. Galbūt bus kitoje vietoje laidojami, galbūt savivaldybė kuriose kapinėse įrengs naują Tremtinių kvartalą“, – sakė D.Česnakauskienė.


Papildomos sąlygos

Jei velionis registruotas ne Vilniaus mieste, tačiau jo artimieji gyvena Vilniuje ir pageidauja jį Vilniuje laidoti, artimieji privalo gauti leidimą Vilniaus miesto savivaldybėje.

Laidojant Antakalnio kapinėse, savivaldybėje gautą leidimą būtina suderinti su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos atstovu.

Saltoniškių, Sudervės, Verkių, Saulės, Rasų ir Bernardinų kapinėse leidimai skirti naują kapavietę neduodami, laidojama tik į šeimos kapus.


Išmokos

Laidojimo pašalpa skiriama mirusiojo asmens šeimos nariui arba kitam laidojančiam asmeniui. Išmokos dydis – 8 bazinės socialinės išmokos (dabar – 1040 litų). Asmenys dėl jos turi kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinių išmokų skyrių.

Laidojimo išmoka, išmokama „Sodros“, – tai, pensininkui mirus, jį palaidojusiems asmenims išmokama pensija už mirties mėnesį, jei ji dar nebuvo išmokėta, ir paskirtos pensijos už vieną mėnesį dydžio suma. Įstatyme nenumatyta, per kiek laiko turi būti išmokami šie pinigai.


Dažniausiai nurodomos laidojimo paslaugų kainos

Urnos – 300–400 litų

Karstai – 300–5 tūkst. litų

Duobės iškasimas – 300–550 litų

Mediniai kryžiai – apie 100 litų

Katafalko nuoma – 80–200 litų

Šarvojimo salės nuoma parai – 200–700 litų

Mirusiojo aprengimas – apie 150 litų

Įkapės – apie 300 litų

Giedotojai – apie 300 litų

Kremavimo paslaugos su kitomis paslaugomis be transportavimo apie 1,6 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų