Pereiti į pagrindinį turinį

Pavojinga karšto vandens kaina

2009-02-20 09:00

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vakar patvirtino "Kauno energijos" nustatytą karšto vandens kainą kauniečiams – 24,61 lito už kub. m. Tiek kainuotų vanduo, jei jie pasirinktų šią bendrovę karšto vandens tiekėju.

Visi mokame skirtingai

Šiuo metu kauniečiai neturi karšto vandens tiekėjo. Karšto vandens kaina skaidoma į dvi dalis: mokame atskirai už vandenį bendrovei "Kauno vandenys" ir "Kauno energijai" už vandens pašildymą. Kiekvieno daugiabučio gyventojai už karštą vandenį moka skirtingai, nes susidaro nevienodos vandens pašildymo ir faktinio vandens suvartojimo sąnaudos.

Jeigu kauniečiai nuspręstų už vandenį mokėti pagal naująją tvarką, tai yra pagal fiksuotą karšto vandens kainą, kurią vakar patvirtino VKEKK, jiems 1 kub. m karšto vandens kainuotų 24,61 lito.

"Sunku pasakyti, ar tai yra daugiau, nei dabar gyventojai moka, nes kiekvienam namui pateikiama skirtinga sąskaita, bet, ko gero, dabar gyventojai moka pigiau – apie 17 litų už 1 kub. m", – skaičiavo "Kauno energijos" generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Karčiauskas.

Patvirtino naujas kainas

Praėjusių metų spalį VKEKK įpareigojo "Kauno energiją" pateikti skaičiavimus, už kiek bendrovė galėtų miestiečiams paruošti 1 kub. m karšto vandens. Įvertinusi Kauno šilumos tiekimo monopolininkės pateiktus skaičiavimus komisija patvirtino, kad Kaune karšto vandens, tiekiamo iš grupinių šilumokaičių kaina lygi 24,61 lito už 1 kub. m. Karšto vandens, ruošiamo individualiuose šilumos tiekėjui priklausančiuose šilumos punktuose, kaina – 18,65 lito už 1 kub. m, o karšto vandens, ruošiamo individualiuose vartotojui priklausančiuose šilumos punktuose, kaina – 18,17 lito per mėn.

Kai karštas vanduo ruošiamas individualiuose šilumos punktuose, į karšto vandens sąnaudas įskaičiuojamos šilumos sąnaudos geriamajam vandeniui pašildyti iki reikiamos temperatūros bei geriamojo vandens, skirto karštam vandeniui ruošti, sąnaudos.

Kai karštas vanduo tiekiamas iš grupinių šilumos punktų, į karšto vandens sąnaudas įtraukiamos šilumos sąnaudos geriamajam vandeniui pašildyti, geriamojo vandens sąnaudos bei šilumos perdavimo ir geriamojo vandens nuostoliai karšto vandens tinkluose.

Lauks savivaldybės sprendimo

"Kauno energija" yra nustačiusi atsiskaitomųjų karšto vandens apskaitos prietaisų aptarnavimo mokestį – 3,98 lito. Jeigu šį, vadinamąjį skaitiklių, mokestį patvirtins Kauno miesto savivaldybės taryba, energetikai tokį mokestį iš karšto vandens naudotojų rinks kas mėnesį. Tačiau šis mokestis būtų renkamas tik iš tų karšto vandens vartotojų, kurie pasirinktų "Kauno energiją" karšto vandens tiekėju.

Tokį skaitiklių priežiūros mokestį iš gyventojų renka "Kauno vandenys" – ši bendrovė yra šalto vandens tiekėjas. "Kauno vandenų" vadovai yra kėlę klausimą, kas turėtų prižiūrėti karšto vandens skaitiklius. Esą juos turėtų prižiūrėti karšto vandens tiekėjas, bet tokio Kauno mieste nėra.

Jeigu gyventojai pageidautų, kad jų karšto vandens tiekėju taptų "Kauno energija", jie kas mėnesį mokėtų nustatyto dydžio mokestį. Sukauptos lėšos būtų naudojamos skaitikliams priežiūrėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų