Pereiti į pagrindinį turinį

"Perkūnkiemio" darželis pakabintas ore

2009-06-12 09:05
Nuotaikos: viltis, kad darželis "Perkūnkiemyje" iškils iki metų galo, kaip buvo žadėta, jau gęsta.
Nuotaikos: viltis, kad darželis "Perkūnkiemyje" iškils iki metų galo, kaip buvo žadėta, jau gęsta. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vaikų darželio Vilniaus "Perkūnkiemio" kvartalo naujakuriai laukia kaip išganymo. Tačiau iškilti ikimokyklinio ugdymo įstaigai trukdo miesto valdžios ir statytojų nesusikalbėjimas.

Darželis "žiauriai" reikalingas

Sostinės naujų daugiabučių namų kvartale "Perkūnkiemis" gyvenantis Mindaugas Karaliūnas, pažvelgęs pro buto langą, kieme mato būrį žaidžiančių mažamečių. "Kiemas virto vaikų darželiu", – palygino dukrą Janą auginantis jaunas tėtis. Rudenį mergaitei sueis dveji, todėl pats metas galvoti apie darželį, o mamą išleisti į darbą.

Tokių šeimų kaip M.Karaliūno "Perkūnkiemyje" apstu. "O jei pridėsime "Linksmąjį" kvartalą! Beprotnamis. Darželis mums reikalingas net ne labai, bet "žiauriai". Visiškas valdžios apsileidimas leisti statyti tokį rajoną be infrastruktūros. Daugiabučių pristatyti gali bet koks kvailys, bet kaip paskui juose gyventi žmonėms, niekas negalvoja", – apgailestavo M.Karaliūnas.

Viltį, kad darželis "Perkūnkiemyje" iškils iki metų galo, kaip buvo žadėta, vyriškis jau palaidojo. "Ranga" (už darželio statybas atsakinga bendrovė "Ranga IV investicijos plius" – red. past.) atsakomybę meta ant miesto valdžios, o ši – ant "Rangos", – atkreipė dėmesį M.Karaliūnas.

Kas vilkina statybas?

"Kvartalo detaliajame plane darželis buvo numatytas ir jis bus pastatytas. Tačiau šiuo metu iškilo tam tikrų nesklandumų", – dienraščiui aiškino bendrovės "Ranga group" rinkodaros direktorius Darius Babickas.

Bendrovė "Ranga IV investicijos plius" gavo savivaldybės administracijos direktoriaus Vytauto Milėno pasirašytą raštą, kuriame primygtinai reikalaujama nepradėti statybos darbų, kol nebus aptarti tolimesni veiksmai su savivaldybe.

Šis reikalavimas už projektą atsakingai įmonei pasirodė keistas. "Kvartalo gyventojai mano, kad tai mes vilkiname procesą, tačiau iš tikrųjų dėl darželio dvejoti pradėjo miesto valdžia", – sakė D.Babickas.

Jo teigimu, bendrovė, vykdydama savo įsipareigojimus, pagal grafiką yra atlikusi visus reikalingus darbus: nupirko ir suformavo sklypą, parengė projektą, gavo statybų leidimą, vykdo subrangovų konkursus.

Todėl svarstoma, kad būtent savivaldybė nėra pasirengusi vykdyti savo sutartinių įsipareigojimų. Sutartis tarp miesto ir bendrovės "Ranga IV investicijos plius" dėl darželio statybos buvo pasirašyta pernai lapkritį. Bendrovė įsipareigojo pastatyti darželį, o savivaldybė jį iškart po statybų nupirkti už maždaug 31 mln. litų. Užklupus sunkmečiui šią sumą rasti deficitiniame miesto biudžete būtų sunku, todėl savivaldybė esą užsimojo pristabdyti darželio statybas.

Abejoja įmonės pajėgumu

A.Milėnui tokios prielaidos pasirodė juokingos ir nepagrįstos. Savivaldybė savo raštu esą nori ne vilkinti darželio statybas, bet jas paskubinti.

"Tegu nepasakoja pasakų. Dėl darželio statybų realiai niekas nevyksta, viskas stovi, nes įmonė negauna finansavimo iš bankų, vyksta derybos ir tikimasi artimiausiu metu susitarti. Juk visi kalba, kad ši organizacija nelabai pajėgi ką nors daryti. Ji privalo mums įrodyti, kad turi pinigų ir sugebės užbaigti pradėtus darbus. Turime būti tikri, kad nebus įkasti du pamatiniai blokai ir toliau sustota, nes tada jau nebus kelio nei pirmyn, nei atgal", – kalbėjo A.Milėnas. Jis užtikrino, kad dėl darželio būtinybės "Perkūnkiemyje" savivaldybė neapsigalvojo, o jo įmonei išsiųstas raštas teesąs pretekstas susėsti ir viską išsamiai aptarti.

Tikisi, kad pažadus tesės

Savivaldybės norą kalbėtis D.Babickas vertino kaip teigiamą poslinkį. "Ranga IV investicijos plius" skelbia iš viso į darželio projektą jau investavusi apie 9 mln. litų: už 7,9 mln. litų įsigytas sklypas, likę pinigai investuoti projektui rengti, taip pat į kitus darbus.

Pagal planą 7040 kv. m ploto darželis "Perkūnkiemyje" turėtų iškilti iki šių metų pabaigos. D.Babickas tikino, kad statybos darbus įmonė pasiruoši pradėti nors šiandien, todėl darbų pabaigtuves būtų galima švęsti jau po kelių mėnesių. "Tačiau kaip elgtis toliau: tiesiog pateikti sąskaitą savivaldybei? Ką daryti išgirdus atsakymą, kad pinigų nėra? Privatūs investuotojai negali rizikuoti milijonais, juolab kad socialinė infrastruktūra yra savivaldybės pavaldumo klausimas", – svarstė D.Babickas.

Darželio statybų kvartalo gyventojai laukia kankinami abejonių. "Tikėkimės, kad pažadai bus ištesėti, nes į privatų darželį vaikų leisti niekas nenori, auklę samdyti už 1,5 tūkst. litų per mėnesį irgi brangu. Apvaikščiojome kelis aplinkinius darželius. Juose eilės labai didelės", – pasakojo M.Karaliūnas.

Trečiadienio vakarą kvartalo gyventojai susitiko su už darželio projektą atsakingais žmonėmis. Po audringų diskusijų apsispręsta išsirinkti gyventojų atstovus, kurie viso kvartalo vardu kreipsis į miesto valdžią ir prašys nestabdyti darželio statybų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų