Pereiti į pagrindinį turinį

Policijos "taikos balandis" neįtikino

2010-05-19 23:59
Sargyba: žmonių gretos praretėja tik paryčiais, o įdienojus jų vėl susirenka apie pusšimtį ir daugiau.
Sargyba: žmonių gretos praretėja tik paryčiais, o įdienojus jų vėl susirenka apie pusšimtį ir daugiau. / Tomo Raginos nuotr.

Su Kedžių ir Venckų namus saugančia minia susitikę šalies policijos vadovai vakar pažadėjo nenaudoti jėgos. Kauno teisėsaugininkai ir anstolis kurpė planą, kaip per žiniasklaidą Neringai Venckienei paskelbti raginimą atiduoti brolio dukrą.

Ketina budėti toliau

Klonio gatvėje penktą parą šurmuliuoja žmonių minia, nusiteikusi ir toliau budėti prie Venckų ir Kedžių namų. Panevėžio apygardos teismui jau įteiktas Neringos Venckienės skundas dėl Kėdainių teisėjo sprendimo šešiametę Drąsiaus Kedžio dukrą grąžinti motinai Laimutei Stankūnaitei.

Namus apjuosusi minia neslepia, kad iš čia pasitrauks tik išgirdusi teismo sprendimą, kad D.Kedžio dukra lieka pas Venckus.

Vakar po pietų į Garliavą atvykęs šalies Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla susirinkusiems žmonėms žadėjo, kad policija aktyvių veiksmų nesiims. Pareigūnas paneigė bet kokią galimybę, esą šturmui bus pasitelktos Antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" pareigūnų pajėgos, nes tokie gandai nuolat sklando tarp susirinkusiųjų.

Nepaisant pareigūnų raginimų situaciją spręsti teisinėmis priemonėmis, minia ir toliau replikavo neleisianti atiduoti mergaitės.

"Mes netikime tuo, ką šiuo metu pasakoja pareigūnai, tvirtinantys, kad kovos tik teisinėmis priemonėmis. Visoje šioje istorijoje pernelyg daug melo, todėl ketiname pasikliauti savo nuomone ir savo tikėjimu", – kalbėjo D.Kedžio pusseserė Auksė Ibenskienė.

Motinos nepraleis

Garliavoje budintys žmonės nepatikėjo vakar viešumoje pasigirdusiomis kalbomis, esą buvusi D.Kedžio sugyventinė L.Stankūnaitė ketina pati atvykti pasiimti dukters.

"Nežinau, kokią moralinę teisę ji turi atvykti ir pasiimti vaiką, kurio neprižiūrėjo tada, kai galėjo tai daryti kaip pareiginga ir atsakinga motina. Jai pačiai reikalinga psichologo pagalba bendraujant su vaiku", – atkirto nuo savaitgalio Garliavoje kasdien būnanti kaunietė Danutė.

Paklausti, kaip elgtųsi, jei vis dėlto vaiko motina ryžtųsi pasirodyti, garliaviškiai teigė, kad sutiktų ją be agresijos, tačiau į Venckų namus, kurie laikomi privačia valda, atvykėlės nė už ką neįleistų.

Antstolis ieško galimybių

Vakar "Kauno dienos" kalbintas antstolis Marekas Petrovskis, kuriam pavesta įteikti Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį N.Venckienei, sakė naujienų kol kas neturįs. Pagrindinis jo tikslas – susisiekti su ligšioline mergaitės globėja N.Venckiene. Anot antstolio, ji neatsiliepia ir į jo telefono skambučius.

"Reikia tiesiog pasikalbėti ir surasti sprendimo būdą, nes kitokių priemonių ar jėgos tikrai niekas neketina imtis. Teismo nutartis jai išsiųsta ir paštu, tačiau iš to irgi jokios naudos, nes susirinkę žmonės neprileidžia paštininko, – pasakojo dar penktadienį minios pasipriešinimo sulaukęs ir į Venckų namus nepatekęs M.Petrovskis. – Per savo darbo karjerą tokio visuomenės pasipriešinimo neteko patirti."

Apie tai, kad L.Stankūnaitė vyks pati pasiimti dukters, antstolis išgirdo iš žurnalistų, tačiau pats su tuo teigė nieko bendra neturįs.

Kauno miesto ir rajono policijos vadovai su anstoliu nuo pirmadienio ieško teisinių būdų, kaip N.Venckienei įteikti pranešimą apie Kėdainių teisėjo sprendimą. Vakar ieškota būdų, kaip antstolio raginimą skubiai vykdyti teismo nutartį N.Venckienei perduoti viešai, per žiniasklaidą.

"Įstatymas numato tokią galimybę pranešti proceso šalims apie bylos eigą, tačiau tik esant tam tikroms aplinkybėms. Pavyzdžiui, jei nežinoma kažkurios iš šalių gyvenamoji vieta. Šiuo atveju man atrodo, kad nė viena šalių nėra pakeitusi gyvenamosios vietos", – kalbėjo D.Kedžio svainis advokatas Aidas Venckus. – Apskritai šioje situacijoje man nesuprantamas vienas dalykas: kodėl taip akcentuojama, esą Venckienė turi mergaitę kažkur kažkam nuvežti? Juk Stankūnaitė šiuo atveju irgi yra viena proceso šalių, kuriai tikriausiai jau įteikta teismo nutartis, tad tegul ją vykdo – pasiima mergaitės krikšto tėvelį ir drauge atvyksta jos pasiimti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų