Pereiti į pagrindinį turinį

Romų taboras išvažiavo, šiukšlės liko

2010-05-13 08:53
Rūpestis: išsikraustę iš laikinosios stovyklavietės, romai paliko nemažai darbo miesto tvarkdariams.
Rūpestis: išsikraustę iš laikinosios stovyklavietės, romai paliko nemažai darbo miesto tvarkdariams. / Tomo Raginos nuotr.

Kauno miesto pakraštyje kelias dienas stovyklavę romų tautybės klajokliai išsikraustė, tačiau apie jų viešnagę primena prišnerkšta pieva.

Laukymėje prie laužavietės stovi senas krėslas, ant jo numestas sudriskęs sijonas, aplink voliojasi plastikiniai buteliai, maisto atliekos, maišai su skarmalais ir įvairios kitos šiukšlės. Čia pat, vos už kelių žingsnių, pridergtas žemės lopinėlis, liudijantis apie ten buvusią išvietę.

Taip šiuo metu atrodo Taikos prospekto pabaigoje esantis laukas, kuriame kelioms dienoms buvo apsistoję romų tautybės keliauninkai.

"Nesiimčiau vienareikšmiškai tvirtinti, kad šiukšles išmėtė būtent jie. Kiek teko pačiam matyti, bent jau laužavietės paliktos gan tvarkingos. Apskritai, ta vietovė yra savotiška mūsų piktžaizdė, kurią ketiname sutvarkyti. Per dieną nepavyks, bet tvarką ten vis tiek padarysime kaip galima greičiau", – žadėjo Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius.

Pašnekovas teigė artimiausiu metu su Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus atstovais spręsiąs, kaip iškuopti ten susikaupusias šiukšles.

Du sykius išsinešdinti raginti romų klajokliai antrą kartą duotą žodį ištesėjo ir antradienį vakare išvyko. Kaip buvo rašyta "Kauno dienoje", į Kauną jie užsuko dar savaitgalį ir įsikūrė netoli Taikos prospekte esančios "Baltic Petroleum" degalinės. Pastarojoje moterys iš lauke esančio čiaupo apsirūpindavo vandens atsargomis ir čia pat skalbdavosi drabužius, o kitos ant rusenančio laužo gamindavo valgį.

Vyrai į stovyklavietę grįždavo tik vakarais. Dieną jie sukinėdavosi netoliese esančioje automobilių turgavietėje, kur spėjo įsigyti porą transporto priemonių – mikroautobusą ir lengvąjį automobilį. Iš viso kompaniją sudarė per dešimt žmonių, tarp kurių buvo ir vaikų. Visi jie nakvodavo šalia suręstose trijose palapinėse.

Pirmadienį, o po to pakartotinai ir antradienį romus aplankęs bei išsikraustyti raginęs vietos seniūnas šyptelėjo sakydamas, kad žino slaptažodį, kuris dažnai padeda vesti derybas su šios tautybės asmenimis. Pakanka ištarti "paskontrol" ir tai suveikia lyg burtažodis.

"Abejoju, ar jie taip tiesiai ir patraukė Suomijos link. Turiu pagrįstų dvejonių ir manau, kad jie gali būti įsikūrę kurioje nors kitoje atokioje Kauno vietovėje. Jei išties pasitraukė už miesto ribų, tai jau geras ženklas", – sakė A.Vilkevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų