Pereiti į pagrindinį turinį

Romų tautybės moters turtų šaltinis – prabangios vestuvės?

2013-02-27 05:00
Romų tautybės moters turtų šaltinis – prabangios vestuvės?
Romų tautybės moters turtų šaltinis – prabangios vestuvės? / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno centre keturių kambarių butą įsigijusi romų tautybės moteris Rita Petravičiūtė tikina, kad turtų šaltinis – prabangios vestuvės. Tai vakar ji bandė įrodyti Kauno apylinkės teisme.

Paskutinė viltis

Jauniesiems saujomis žeriamos auksinės monetos, grandinėlės, laikrodžiai ir žiedai, į maišus grūdami doleriai ir eurai. Tokias prieš keletą metų Kaune atšoktas savo vestuves teismui bandė nupiešti R.Petravičiūtė. Vestuvėse gauti turtai – paskutinė moters galimybė teismui įrodyti, kad brangiai pirktas butas įgytas už teisėtai gautus pinigus. Jei to padaryti nepavyks, R.Petravičiūtė greičiausiai bus nuteista už neteisėtą praturtėjimą, o butas konfiskuotas.

R.Petravičiūtei uodegą prispaudė mokesčių inspektoriai, suskaičiavę, kad moteris negalėjo turėti jokių finansinių galimybių 2008 m. įsigyti keturių kambarių butą E.Ožeškienės gatvėje. Oficialiai vos galą su galu sudurianti dviejų nepilnamečių vaikų motina gavo socialines pašalpas, tačiau už butą paklojo 450 tūkst. litų.

Dovanojo dolerius ir auksą

Vakar teisme peržiūrėti R.Petravičiūtės vestuvių fragmentai išties parodė, kad romai jauniesiems yra dosnūs, tačiau šimtais tūkstančių litų nė iš tolo nekvepėjo. Jaunuosius sveikinę vestuvių dalyviai aukojo nuo 150 iki 1 500 JAV dolerių, keletą saujų aukso spalvos monetų. Kiekvienas dovanojimo ritualas buvo dosniai aplaistomas degtine.

Vaizdo filmavimo kamera užfiksuota jauniesiems perduota suma vargu ar viršija kelis tūkstančius dolerių. Abejojama, ar šis įrašas kaltinamajai padės.

Per vestuves gautos sumos galėjo būti dar mažesnės, jei, matyt, piršlio vaidmenį atlikęs, raudona juosta persijuosęs romas nebūtų primygtinai reikalavęs jauniesiems dovanoti kuo daugiau. 150 dolerių dovanojęs jaunas vyras buvo viešai sugėdintas. Daugelis dovanas dovanojusiųjų į savo pinigines ir kišenes lįsti turėjo ne kartą. Kupiūras teko kloti po kiekvieno šlakelio alkoholinių gėrimų ar šokio su balta vestuvine suknele spindėjusia jaunąja.

Dosnių svečių vaizdo kamera užfiksavo nedaug (apie dešimt), tad galima spėti, kad dovanojusieji – artimieji. Tostų ir vadinamojo piršlio kalbų suprasti nebuvo galima, nes jie kalbėjo romų kalba.

Nesumokėtus mokesčius išieškos

Į Valstybinės mokesčių inspekcijos ir teisėsaugos pareigūnų akiratį patekusi jaunoji teigė, kad butui įsigyti 250 tūkst. litų davė vaizdo įraše užfiksuotas, tačiau su kaltinamąja jau nebegyvenantis jaunikis. Neva dar po 50 tūkst. sumetė jos motina ir dvi tetos. Vis dėlto nurodyti asmenys paneigė R.Petravičiūtės žodžius, todėl moteris pakeitė parodymus, teigdama, kad 250 tūkst. litų jai perdavė Austrijoje gyvenanti teta. Per ikiteisminį tyrimą ir ši teigė nieko apie tai nežinanti.

Kauno apylinkės teisme bylos nagrinėjimas prie pabaigos priartėjo praėjusių metų vasarą, tačiau teismas paskelbė ilgą pertrauką, nes R.Petravičiūtė apskundė Kauno apskrities mokesčių inspekcijos sprendimą, pagal kurį moteris privalo sumokėti beveik 170 tūkst. litų mokesčių. Sausį Vyriausiasis administracinis teismas nusprendė mokesčių inspektorių sprendimą palikti galioti.

Atliekant tyrimą nustatyta, kad R.Petravičiūtė per 2006 m. gavo 1,7 tūkst. litų pajamų ir patyrė apie 107 tūkst. litų išlaidų, 2007 m. – per 300 litų pajamų ir 22 tūkst. išlaidų, 2008 m. – vos 102 litus pajamų ir 472 tūkst. litų išlaidų

Teisėsauga turėjo pagrindo įtarti, kad tikrasis R.Petravičiūtės turtų šaltinis – narkotikai. Prieš kelerius metus ji su motina buvo sulaikytos dėl prekybos heroinu, tačiau Kauno apygardos teisme prokurorams pavyko įrodyti tik motinos kaltę.


Neteisėtas praturtėjimas

Numatyta, kad tas, kuris turėjo nuosavybės teise didesnės negu 500 MGL vertės turtą, žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų