Pereiti į pagrindinį turinį

Senamiesčio gyventojai iškasė karo kirvį

2013-06-26 05:00
Senamiesčio gyventojai iškasė karo kirvį
Senamiesčio gyventojai iškasė karo kirvį / Andriaus Aleksandravičiaus ir Tomo Raginos nuotr.

Kultūros paveldo departamento reikalavimu pradėtas tvarkyti apgriuvusių pastatų Kurpių g. kiemas baigėsi savininkų konfliktu, buvo iškviesta policija.

Ketina atnaujinti pastatus

Kurpių g. 16 ir 16A apleistus pastatus iš Kauno savivaldybės šiemet įsigijusios įmonės „Gaivilė“ vadovas Valdemaras Šerkšnys ketina juos prikelti naujam gyvenimui.

„Nurodymo sutvarkyti kiemą sulaukėme iš Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio. Neradome tikrosios sklypo bedraturtės, o jos atstove prisistačiusi moteris nieko neleidžia daryti, uždraudė įeiti į, jos manymu, nuosavą teritoriją. Nors trijų pastatų sklypas, kuriame yra ir mūsų statiniai, valdomi bendros nuosavybės teisėmis“, – tvirtino V.Šerkšnys.

Penktadienį į Kurpių g. jis pasikvietė Kauno tarybos narį Židrūną Garšvą, savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoją Antaną Proberką, taip pat atvyko pasamdytos įmonės ekskavatorius, kuriuo ketinta tvarkyti kiemą. Prieš tai verslininkas dar buvo pakvietęs antstolę užfiksuoti esamą situaciją. „Norėjau, kad niekas nereikštų pretenzijų dėl išvežamų daiktų“, – savo veiksmus aiškino V.Šerkšnys. Mat įtariama, kad šiukšles dar prieš pastatų privatizaciją kieme suvertė kaimyninio sklypo savininkas. Jis yra žadėjęs išsivežti šiukšles, bet to nepadarė.

Rado įspėjantį užrašą

„Atsidūrėme aklavietėje: mes norime tvarkyti kiemą, nes to reikalauja paveldosaugininkai ir mums gresia baudos, bet kita pusė to neleidžia daryti“, – kalbėjo V.Šerkšnys, rodydamas į aptvertą virve dalį kiemo. Keliose vietose buvo pririšti lapai su užrašu „Privati valda“. „Teks pasielgti taip“, – tarė verslininkas ir vieną po kito ištraukė kuolus su virve.

Tada įvažiavo ekskavatorius ir pradėjo stumdyti statybinį laužą. Savivaldybės atstovai tuo metu komentavo, kad miesto interesas – tvarkingas senamiestis. „Reikės konsultuotis su teisininkais, ką daryti, jei tokiu atveju tarpusavyje nesutaria savininkai ar jų atstovai“, – sakė Ž.Garšva.

Kuprių g. 14-ojo pastato savininkė yra Marija Kuprys, kuri yra garbaus amžiaus ir greičiausiai gyvena JAV. Jos teisėms atstovauja savininkės dukterėčia prisistačiusi Ona Kuprienė, ėjusi buvusio Seimo ir Europarlamento nario Aloyzo Sakalo padėjėjos pareigas. Jai Kultūros paveldo departamentas taip pat išsiuntė reikalavimą sutvarkyti šiukšlyną.

Iškvietė policiją

Popiet sąvartyno tvarkymą nutraukė iš Vilniaus atvykusi O.Kuprienė. „Turiu dokumentus, kurie rodo, kad sklypas nėra bendras. Turime savivaldybės parengtą planą, kuriame aiškiai nurodytos mūsų sklypo, priklausančio Kurpių g. 14 namui ribos ir jame niekas neturi teisės savivaldžiauti“, – pareiškė moteris. Netrukus atvyko jos iškviesti policijos pareigūnai. Jie paaiškino, kad O.Kuprienei reikia rašyti pareiškimą.

Ji kategoriškai neleido būti fotografuojama žurnalistų, akcentavo, kad yra privačios nuosavybės valdoje, tačiau sutiko išdėstyti savo argumentus. „Niekas su manimi nesitarė dėl sklypo tvarkymo. Jie ruošia sau statybinę aikštelę. Jei kreiptųsi, galbūt galėtume surašyti susitarimą, ką aš leidžiu ir ką jis daro“, – įsitikinusi ji.

Žada bylinėtis

O.Kuprienė tikino, kad yra pasirengusi tvarkyti sklypą. „Tuos supiltus kalnus paversiu alpinariumu – jau pasodinau gėlių, paskui išvešiu šiukšles“, – dėstė ji ir pridūrė, kad iš Kultūros paveldo departamento reikalaus kompensacijos ir atlyginti moralinę žalą.

Pasak jos, detalusis planas Kurpių gatvės 14 namui pradėtas rengti 2006 m., o nuosavybės teisės į pastatą M.Kuprys sugrąžinta pernai gruodį. „O sklypą, atstovaudama tetai M.Kuprys, pirkau kovą“, – dėstė O.Kuprienė.


Gresia iki 3 tūkst. litų bauda

Pasak Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausiosios specialistės Astos Naureckaitės, savininkai privalo tvarkyti kultūros paveldo objektus, todėl tai padaryti ir buvo įpareigoti pastatų Kurpių g. 16, 16A ir 14 savininkai bei jų atstovai.

„Už šių reikalavimų nevykdymą gresia teismo paskiriama bauda nuo 200 iki 2 000 litų, o po antro įspėjimo – nuo 1 000 iki 3 000 litų“, – informavo pareigūnė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų