Pereiti į pagrindinį turinį

Šeši milijonai – juokas

2008-11-18 09:00
Šeši milijonai – juokas
Šeši milijonai – juokas / Roko Medonio nuotr. Kaltinimas: anot A.Gribulio, akivaizdu, kad savivaldybė palanki tik vienai bendrovei.

Vakarinio aplinkkelio statybos ir toliau persmelktos korupcinių nuotaikų. Iš konkurso dėl smulkmenos eliminuota bendrovė, pasiūliusi mažiausią aplinkkelio statybos kainą.

Neįtiko banko garantija

Vilniaus savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija išrinko vakarinio aplinkkelio konkurso antro etapo laimėtoją. Kaip ir tikėtasi, juo tapo bendrovių "Panevėžio keliai" ir "Kauno tiltai" konsorciumas, kuris kiek anksčiau iškovojo teisę atlikti to paties greitkelio pirmo etapo darbus – statyti Lazdynų tiltą.

Laimėtojas pasiūlė antrą aplinkkelio dalį nutiesti už 135 mln. Mat iš konkurso buvo pašalinta 6 mln. litų mažesnę kainą pasiūliusi bendrovė "Fegda". Ši jau yra nutiesusi pietinį Vilniaus aplinkkelį, tačiau šįkart bendrovė esą neatitiko konkurso sąlygų.

Savivaldybės kvalifikaciniuose reikalavimuose nurodyta, kad laimėtojui atsiėmus pasiūlymą bankas savivaldybei per penkias darbo dienas privalo sumokėti garantinę 1,2 mln. litų sumą. "Fegdos" pateiktuose dokumentuose nurodytas terminas siekė 10 dienų.

"Fegdos" kvalifikaciniuose dokumentuose buvo nemažai nesklandumų, kai ką ji turėjo patikslinti. Pats rimčiausias pažeidimas – neatitiko garantija. Tai – pagrindinis dokumentas, leidžiantis bendrovei dalyvauti konkurse", – argumentavo savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Antrąkart nustumti nuo kelio

Bendrovės "Fegda" generalinis direktorius Arvydas Gribulis įtaria, jog iš konkurso jie išbraukti tyčia. Esą savivaldybė rodo ypatingą prielankumą bendrovei "Panevėžio keliai" ir stengiasi ją bet kokiais būdais paskelbti konkurso laimėtoja.

Konkursas dėl antrojo aplinkkelio tiesimo etapo rengiamas antrąkart. Vasarą paskelbus konkurso sąlygas paaiškėjo, kad jame gali dalyvauti vienintelis "Panevėžio kelių" konsorciumas. Šis vienintelis atitiko sąlygą – buvo pastatęs objektą už 87,8 mln. litų. Įsikišus Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT), ši sąlyga buvo išbraukta ir konkurse galėjo dalyvauti daugiau įmonių. Tarp jų – ir "Fegda", tačiau ir šįkart bendrovė neįtiko savivaldybei.

A.Gribulis pripažino, kad bendrovės pirmąkart pateiktuose dokumentuose nurodyta, jog bankas garantinę sumą įsipareigoja sumokėti ne per penkias, bet per dešimt darbo dienų. Generalinio direktoriaus tikinimu, dėl šios klaidos kaltas pats bankas, jis už tai atsiprašė ir dokumentus ištaisė. Tačiau į pataisytą variantą savivaldybė nebekreipė dėmesio.

"Juokingos priežastys, dėl kurių esame eliminuoti iš konkurso. To ir tikėjomės. Nebe pirmąkart eliminuojami. Jums neaišku kodėl? Negražūs dalykai darosi. Pastebime, kad savivaldybė palanki vienai bendrovei. Pasiūlėme 6 mln. litų mažesnę kainą, bet jie kaip laimėtoją pasirinko kitą dalyvį", – apmaudo neslėpė A.Gribulis.

"Fegdos" vadovybė savivaldybės sprendimą apskundė VPT, kuri, įžvelgusi pažeidimų, gali nutraukti galbūt neskaidrų konkursą ir prašyti savivaldybės skelbti naują. VPT sprendimą žada paskelbti per dešimt darbo dienų. Per tiek pat laiko savivaldybė gali pasirašyti sutartį su galbūt neteisėtai konkursą laimėjusiu "Panevėžio kelių" ir "Kauno tiltų" konsorciumu.

Kyla grėsmė aplinkkeliui

Jeigu pasitvirtintų "Fegdos" vadovų įtarimai dėl neskaidriai savivaldybės vykdyto viešojo pirkimo, kyla grėsmė, kad Vilniuje vakarinio aplinkkelio apskritai nebebus. Mat savivaldybė Susisiekimo ministerijai įsipareigojusi viešąjį pirkimą dėl vakarinio aplinkkelio antro etapo darbų užbaigti iki kitų metų sausio. Iki nustatyto termino savivaldybė su konkurso laimėtoju turi būti pasirašiusi rangos darbų sutartį.

Jeigu prireiktų skelbti naują konkursą, viešasis pirkimas užsitęstų nuo pusmečio iki metų ir savivaldybė nebespėtų laiku kreiptis į Susisiekimo ministeriją dėl objekto finansavimo. Miestas prarastų apie 140 mln. litų ES lėšų.

Vakarinis aplinkkelis sostinei ypač svarbus. Baigiamas pietinis aplinkkelis būtų sujungtas su magistrale Vilnius–Panevėžys.

Algimantas Vakarinas
Savivaldybės tarybos narys

Savivaldybės Viešųjų pirkimų komisija "Fegdą" eliminavo dėl smulkmenos ir nusispjovė ant 6 mln. litų. Matot, koks jų tikslas? Ne pasirinkti miestui ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą, o partijai labiausiai tinkančią kompaniją. Absoliuti korupcija.

Kalbamės su kitais savivaldybės politikais, ketiname kreiptis į prokuratūrą, galbūt į Viešųjų pirkimų tarnybą, į Transporto investicijų direkciją, kad jie pažiūrėtų, kas darosi mieste vykdant viešuosius pirkimus.

Gal bandysime performuoti ir savivaldybės Viešųjų pirkimų komisiją. Na, pažiūrėkite į vakarinio aplinkkelio pirmo etapo konkursą, Lazdynų tilto rekonstrukciją. Skaičiuotina kaina buvo 97 mln. litų. Konkurso sąlygų kartelė buvo tokia aukštai: jame galėjo dalyvauti tik vienas konsorciumas ir jis konkursą laimėjo. Pasekmė – projektas pabrango iki 129 mln. litų. Ir šį projektą finansuos pati savivaldybė, nors jos biudžetas absoliučiai kiauras. Ar čia šeimininkiškas požiūris į miestą?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų